Polonezii şi cehii şi slovacii, interesaţi de cumpărarea CFR Marfă. Vezi companiile

Investitori din Polonia şi Cehia şi-au exprimat intenţia de a prelua CFR Marfă iar săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu o firmă din Slovacia, fiind aşteptat ca acest proces de privatizare să atragă şi interesul unor transportatori români, a declarat marţi directorul general al companiei, Constantin Zaharia.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 08:30
Polonezii şi cehii şi slovacii, interesaţi de cumpărarea CFR Marfă. Vezi companiile

„Deja am început să avem contacte cu posibili investitori. S-au prezentat investitori din Polonia şi Cehia şi sunt semnale că şi transportatori interni vor veni să stea de vorbă cu noi”, a afirmat Zaharia la o dezbatere organizată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), care deţine integral CFR Marfă, pe tema privatizării societăţii.

Contactat ulterior de MEDIAFAX, el a precizat că până în prezent au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai PKP Cargo (Polonia) şi AWT (Cehia). Totodată, o altă companie străină care şi-a manifestat interesul pentru CFR Marfă este Optifin Invest (Slovacia), cu reprezentanţii căreia vor avea loc discuţii săptămâna viitoare.

„Amănuntele de discută după cumpărarea caietelor de sarcini”, a adăugat Zaharia.

Horaţiu Buzatu, secretarul general adjunct al MTI, care coordonează activitatea CFR Marfă şi privatizarea companiei, a declarat că procesul de trecere în proprietate privată a operatorului de transport marfă se va face după o strategie „privită cu destule animozităţi”, care însă nu reprezintă documentul final, ci cadrul general, urmat de norme specifice.

„Ne dorim în primul rând maximarea preţului. Interesul nostru nu este să scăpăm oricum de CFR Marfă, ci statul să obţină cât mai mult din această privatizare”, a spus el.

Autorităţile vizează vânzarea integrală a pachetului de acţiuni.

Posibilitatea de a ceda o participaţie parţială nu este fezabilă, o analiză Deloitte arătând că statul ar trebui fie să vândă integral compania fie să o lichideze, a spus oficialul MTI.

Licitaţia va fi organizată după aplicarea unor criterii de precalificare.

„Nu va fi suficientă buna intenţie a investitorilor”, a spus Buzatu.

CFR Marfă are un capital de 56 milioane euro, active din bilanţ de circa 300 milioane euro, datorii de 450 milioane euro şi pierderi anuale de 50 milioane euro.

Vânzarea companiei de transport feroviar este una din condiţiile asumate de Guvern prin acordul cu FMI.

Strategia de privatizare a CFR Marfă va fi aprobată în această săptămână de guvern, potrivit ministrului Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

Ministerul Transporturilor va fi mandatat să vândă integral acţiunile deţinute la CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, precum şi pachetul obţinut de stat în urma conversiei datoriilor în acţiuni şi cel rezultat în urma compensării datoriilor companiei către CFR SA.

Astfel, MTI va fi mandatat să vândă pachetul de acţiuni reprezentând 100% din capitalul social al CFR Marfă prin licitaţie cu strigare, cu criterii de precalificare a investitorilor, precum şi pachetul care va fi deţinut de statul român în urma conversiei datoriilor societăţii în acţiuni şi cel rezultat în urma cesiunii şi compensării datoriilor CFR Marfă către CFR.

În luna august, MTI a anunţat că îşi asumă privatizarea CFR Marfă până în luna decembrie a acestui an, obiectiv care va fi atins şi în cazul celui mai pesimist scenariu.

Preţul de pornire a licitaţiei va fi stabilit de către MTI pe baza unui raport de evaluare a CFR Marfă. Garanţia de participare la licitaţie va reprezenta 20% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni scos la vânzare, iar taxa de participare la licitaţie pentru investitorii care depun documentele de participare va fi de 5% din valoarea nominală a pachetului de acţiuni.

Asociaţia Transportatorilor Feroviari din România (ATFER), care reuneşte mai multe companii de transport feroviar, printre care Grup Feroviar Român, Servtrans, Unifertrans, Transferoviar Grup, apreciază că privatizarea CFR Marfă se face „pe genunchi”, iar procedura de vânzare va crea prejudicii însemnate atât statului, cât şi operatorilor privaţi de transport.

„Procedura de privatizare, precum şi Hotarârea de Guvern privind privatizarea nu au fost supuse consultării patronatului din domeniu, aşa cum eronat s-a specificat în proiectul HG elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. În ultima procedură de privatizare publicată, pentru datoriile istorice ale CFR Marfă către bugetul statului şi cele către CFR SA (Infrastructura) s-a prevazut conversia acestora în acţiuni, respectiv cesiunea şi compensarea parţială a datoriei catre CFR SA şi apoi conversia acesteia în acţiuni. Considerăm această procedură ca inechitabilă faţă de ceilalăţi operatori de transport, care în decursul timpului au fost penalizaţi pentru astfel de datorii, precum şi faţă de stat, caruia i se diminuează nejustificat bugetul de sănătate şi asigurari sociale. De asemenea, această procedură favorizează, prin efectul licitaţiei şi al negocierii, diminuarea acestor datorii în valoare absolută cu ocazia privatizării”, arăta ATFER duminică, într-un comunicat.

Asociaţia consideră că, în pofida declaraţiilor oficiale de intenţie cu privire la privatizarea CFR Marfă încă de acum cinci ani, în realitate procesul de privatizare a fost tot timpul în „adormire”, neexistând o preocupare evidentă în realizarea acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Pilonul 2 – Fondurile de pensii private obligatorii aveau active de 135 miliarde lei, creştere de peste 30%, în martie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 135 miliarde lei, la finalul lunii martie 2024, în creştere cu 30,7% faţă de nivelul înregistrat la aceeaşi dată din 2023,......
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Ce spune noul şef al armatei din Finlanda despre pregătirile pentru conflictul NATO-Rusia
Noul şef al forţelor armate din Finlanda, generalul Janne Jaakkola, a declarat că este puţin probabil ca Rusia să testeze ...
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, la aproape 40 de ani după prăbuşirea URSS – prognoză FMI
Viaţa după căderea Uniunii Sovietice. Europa de Est va depăşi, în curând, sudul Europei la capitolul standard de viaţă, ...
La aproape patru decenii de la colapsul Uniunii Sovietice, standardele de viaţă din ţările care au ieşit de pe orbita ...
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Record la Apple. Gigantul anunţă cele mai mari răscumpărări acţiuni din istoria SUA, 110 miliarde de dolari
Grupul informatic Apple Inc. a raportat joi seară rezultate trimestriale peste aşteptări şi totodată un program record ...