UE vrea să îşi continue politica de extindere, în pofida crizei economice

UE vrea ca politica sa de extindere să continue, în pofida crizei care afectează dur economiile multor state europene, dar recunoscând că majoritatea ţărilor candidate trebuie să înregistreze progrese înainte de aderarea la UE, relatează AFP.
Economica.net - mie, 10 oct. 2012, 20:36
UE vrea să îşi continue politica de extindere, în pofida crizei economice

„Consolidarea statului de drept şi a guvernanţei democratice este crucială pentru procesul de extindere”, a apreciat miercuri Comisia Europeană în raportul său anual privind procesul de extindere în Balcanii de Vest, Turcia şi Islanda.

„Ritmul cu care evoluează fiecare ţară către aderare depinde de performanţele sale” în domeniul dreptului şi mai ales de progresele înregistrate în lupta împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei, subliniază raportul prezentat de comisarul pentru Extindere, Stefan Füle.

Bruxelles-ul insistă, de asemenea, asupra respectării libertăţii de exprimare, o problemă „prioritară” în procesul de aderare.

Opt ţări sunt candidate sau potenţial candidate la UE, între care şase din Balcani: Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia, precum şi Islanda şi Turcia.

În ceea ce priveşte analiza ţărilor caz cu caz, Comisia oferă un calificativ mulţumitor Albaniei, care a înregistrat „progrese semnificative” pentru a se alinia criteriilor europene. Comisia vrea ca această ţară să acceadă la statutul de candidat în cazul în care îşi va confirma angajamentele. În această privinţă, alegerile legislative prevăzute pentru 2013 vor constitui un „test crucial”, a avertizat Comisia.

Muntenegru, care a început negocierile de aderare în iunie, trebuie „să facă mai multe” progrese în ceea ce priveşte statutul de drept şi lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei. Dar, continuă raportul, Podgoriţa a progresat continuu în punerea în aplicare a unor reforme-cheie, în special pe plan economic.

Raportul recomandă, de asemenea, pentru a patra oară consecutiv, autorizarea deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia.

Comisia deplânge, în plus, că relaţiile a numeroase state din fosta Iugoslavie sunt în continuare afectate de diferende bilaterale.

Continuarea procesului de aderare este cea mai bună modalitate pentru ţările vizate de a-şi rezolva problemele, apreciază Bruxelles-ul: ele trebuie să fie „rezolvate de urgenţă” pentru „suprimarea unui obstacol major în avansul Balcanilor de Vest către UE”.

Astfel, Serbia a obţinut statutul de candidat oficial în martie, dar nu există încă o dată pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE. Raportul menţionează că CE va recomanda începerea acestor negocieri „imediat ce va constata că Serbia a atins nivelul cerut de conformitate cu criteriile de aderare” şi mai exact dacă reuşeşte să îşi amelioreze relaţiile cu Kosovo.

În ceea ce priveşte fosta provincie sârbă, Comisia recomandă ca aceasta să poată încheia un acord de asociere cu UE, primul pas către integrarea europeană.

Bosnia-Herţegovina rămâne în urmă, ţara înregistrând prea „puţine progrese” pentru a întruni criteriile europene, consideră Comisia.

În afara Balcanilor, negocierile de aderare cu Islanda „avansează bine”, consideră Bruxelles-ul.

În schimb, progresul Turciei este insuficient. „Numărul ridicat de cazuri juridice şi anchete împotriva jurnaliştilor, precum şi presiunea indusă împotriva presei” continuă să fie o sursă de „îngrijorare gravă”, afirmă raportul, care deplânge şi litigiul dintre Turcia şi Cipru.

Comisia intenţionează să cheltuiască 14,1 miliarde de euro în perioada 2014-2020 pentru a ajuta ţările aflate în proces de aderare.

Te-ar mai putea interesa și
S-a lansat platforma de verificări auto verificamasina.ro
S-a lansat platforma de verificări auto verificamasina.ro
O revoluție în piața auto: VerificaMasina.ro îți oferă rapoarte instant pe email și WhatsApp pentru orice autoturism....
Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, cu scopul combaterii schimbărilor climatice
Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, cu scopul combaterii schimbărilor climatice
Ţările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite pentru sectorul creşterii animalelor, în ideea de a ...
Hotelierii nu vor mai putea oferi cosmetice în ambalaje miniaturale și nici lapte pentru cafea sau zahăr în ambalaje din plastic. Noi ambalaje de unică folosință vor fi interzise începând cu 2030
Hotelierii nu vor mai putea oferi cosmetice în ambalaje miniaturale și nici lapte pentru cafea sau zahăr în ambalaje ...
Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030, potrivit unui ...
UniCredit se alătură grupului restrâns de bănci europene cu o capitalizare de piaţă de 60 de miliarde de euro
UniCredit se alătură grupului restrâns de bănci europene cu o capitalizare de piaţă de 60 de miliarde de euro
Capitalizarea de piaţă a UniCredit a trecut marţi pragul de 60 de miliarde de euro, grupul italian devenind una din cele ...