Spania ar putea cere ajutor financiar extern în noiembrie

Spania ar putea cere în noiembrie ajutor financiar de la ţările din zona euro, iar o eventuală solicitare a guvernului de la Madrid ar fi tratată la pachet cu o revizuire a programului pentru Grecia şi un sprijin financiar pentru Cipru, au declarat surse europene apropiate situaţiei.
Economica.net - lun, 15 oct. 2012, 10:46
Spania ar putea cere ajutor financiar extern în noiembrie

Guvernul spaniol analizează condiţiile unui astfel de pachet de ajutor extern şi a anunţat că va lua o decizie doar după ce are mai multă claritate privind necesarul de finanţare.

Spania a înlocuit Grecia, Irlanda şi Portugalia, devenind în acest an centrul atenţiei în criza datoriilor, după ce băncile lovite de prăbuşirea pieţei imobiliare, regiunile cu datorii mari, o a doua recesiune în trei ani şi creşterea îndatorări statului au neliniştit investitorii, potrivit CNBC.

„Ne mişcăm, facem paşi, pregătiri. Lucrurile se vor cristaliza în noiembrie”, a declarat, pentru Reuters, un înalt oficial implicat în discuţiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.

La solicitarea de a clarifica dacă afirmaţiile sale înseamnă că Spania va cere ajutor în noiembrie, oficialul a afirmat: „Sunt încrezător că se va întâmpla în noiembrie”.

O a doua sursă citată de Reuters a indicat, de asemenea, luna noiembrie ca cel mai probabil moment pentru o acţiune din partea Madridului, scrie CNBC.

„Dacă ar trebui să fac un pariu, ar fi mai degrabă în noiembrie decât în octombrie, asta dacă va exista. Atunci ar fi un pachet, ai avea Grecia, Cipru şi Spania. Cred că nu şi Slovenia. Asta pentru că germanii şi alţii nu vor să meargă de mai multe ori în parlamentele naţionale, unde să poarte dezbateri dificile”, a spus un oficial din zona euro.

Opinia publică în Germania, dar şi în Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui să primească aprobare parlamentară în Germania şi Finlanda.

O a altă sursă, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat că aceştia nu vor putea fi convinşi să voteze pentru un program de ajutor „decât dacă este o problemă de viaţă şi de moarte”.

De asemenea, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi ministrul de Finanţe, Wolfgang Schauble, consideră că mai au „o singură şansă” în parlamentul german să consolideze zona euro, a spus sursa.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...