Daniel Constantin: Eventuala reducere a bugetului UE pentru 2014-2020 să nu afecteze agricultura

România susţine ca eventuala reducere a bugetului UE pentru perioada de programare financiară multianuală 2014-2020 să nu afecteze agricultura, iar în caz contrar această reducere cel puţin să nu influenţeze negativ plăţile directe din agricultură, a declarat, marţi, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale Daniel Constantin.
Economica.net - mar, 30 oct. 2012, 15:07
Daniel Constantin: Eventuala reducere a bugetului UE pentru 2014-2020 să nu afecteze agricultura

În cadrul conferinţei ministeriale ‘Politica agricolă comună după 2013’, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale la Hotelul Pullman, ministrul român a apreciat ca extrem de importantă ajungerea la un consens între ţările membre cu privire la viitorul buget comunitar pentru 2014-2020, în condiţiile în care un Consiliu European extraordinar pe această temă va avea loc la finalul lunii noiembrie, la Bruxelles.

La rândul său, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a subliniat că ţările din Europa Centrală şi de Est, reprezentate la reuniunea ministerială de miercuri, au un potenţial agricol substanţial. El a adăugat că este necesară o dezbatere deschisă asupra propunerii executivului UE privind reforma PAC după 2013.

Reforma politicii agricole comune după anul 2013, ale cărei principale idei au fost prezentate în 12 octombrie 2011 de către Comisia Europeană, propune printre altele o mai mare flexibilitate în transferarea fondurilor între pilonul I (plăţile directe) şi pilonul II (dezvoltarea rurală).

Astfel, toate statele membre vor putea transfera cel mult 5% din fonduri de la pilonul I către pilonul II, iar transferul în sens invers va putea fi făcut doar de către ţările membre care în anul 2020 se vor situa sub nivelul de 90% din media comunitară în privinţa plăţilor directe.

Reforma PAC mai propune renunţarea la criteriile istorice în acordarea plăţilor directe şi luarea exclusivă în considerare a unor criterii obiective. O proporţie de 70% din plăţile directe vor viza susţinerea veniturilor de bază pentru agricultori. În cazul acestor 70 de procente, se va aplica o plafonare progresivă, pornind de la 150.000 de euro, a ajutoarelor directe primite de fiecare exploatare agricolă, astfel încât nicio fermă nu va putea primi mai mult de 300.000 de euro pe an.

O altă măsură propusă de Comisia Europeană este legarea unei părţi a ajutoarelor directe de practici agricole simple, precum diversificarea culturilor, menţinerea păşunilor permanente sau protejarea rezervaţiilor biodiversităţii sau a unor elemente de peisaj pe cel puţin 7% din suprafaţa arabilă.

La reuniunea ministerială de la Bucureşti participă ministrul polonez al agriculturii, Stanislaw Kalemba, celelalte ţări central şi est-europene cu excepţia României şi a Poloniei fiind reprezentate la nivel de secretari de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Stellantis a inclus România în primul val de state care vor putea comanda modele Leapmotor
Grupul Stellantis va începe în septembrie să vândă vehicule electrice ale partenerului său chinez Leapmotor în nouă ţări europene, inclusiv România....
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile nelegitim
Chiriţoiu: Monitorizăm constant preţurile produselor de bază. Verificăm dacă unii comercianţi au crescut preţurile ...
Consiliul Concurenţei monitorizează constant preţurile produselor de bază şi verifică dacă unii comercianţi au crescut ...
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută bani americani pentru un proiect de hidrogen la singurul depozit de gaze al țării
Bulgaria caută sprijinul Agenției SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) pentru a finanța un studiu de fezabilitate ...
Marcel Ciolacu: S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect
Marcel Ciolacu: S-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat marţi că, în perioada următoare, va începe discuţiile cu partenerii sociali pentru ...