Cum a salvat un fond o fabrică românească pe care mai întâi a ameninţat-o cu închiderea

Ideile românilor şi banii străinilor rezumă povestea de succes pe vreme de criză a fabricii din Roman din grupul  de prefabricate pentru construcţii Somaco. A fost la un pas de închidere, nu mult după preluarea acesteia de către compania suedeză de investiţii Oresa Ventures. Însăşi achiziţia Somaco din toamna anului 2008 fusese una dintre cele mai mari aventuri corporatiste ale vremii. Cornel Marian de la Oresa povesteşte pentru ECONOMICA.NET
Adrian N. Ionescu - mar, 06 nov. 2012, 22:06
Cum a salvat un fond o fabrică românească pe care mai întâi a ameninţat-o cu închiderea

„Dacă am mai fi întârziat 5 minute, nu am mai fi putut încheia tranzacţia Somaco. Era vineri, băncile se închideau“, mărturiseşte Cornel Marian, managing director la Oresa Ventures.

„În următoarea zi de luni, urma să se anunţe falimentul Lehman Brothers. Am aruncat la coş planul de afaceri cu care cumpărasem Somaco“, rezumă Cornel Marian aventura tranzacţiei, care abia începea.

Falimentul Lehman Brothers a devenit deja debutul isotoric al crizei care încă nu s-a sfârşit.

Somaco avea trei fabrici la data tranzacţiei, la Buzău, Adjud şi Roman, dar cea din urmă a devenit fost în scurtă vreme candidată la închidere.

Cornel Marian: „Era evident timpul să controlăm cu înţelepciune costurile, dar nu de dragul supravieţuirii, ci aşa încât să ne atingem ţinta de a face din Somaco lider de piaţă.“

Nu era simplu.

Istoria grupului de prefabricate Somaco a început tocmai cu înfiinţarea în 1954 a fabricii din Roman. Era atunci una din primele fabrici de prefabricate din beton din România.

„Iniţial am alocat mai multe resurse fabricilor din Buzău şi Adjud. Roman avea produse bune, dar era nevoie de investiţii în tehnologie şi în oameni buni, manageri şi ingineri specialişti. Este greu să atragi oameni dacă nu poţi, ca şi proprietar să dai o perspectivă clară de creştere şi modenizare, dacă nu-i atragi într-un proiect care să-i antreneze, să-i implice, să-i provoace şi să le ofere oportunităţi de carieră“, povesteşte Cornel Marian, pentru ECONOMICA.NET.

Proiectul întârzia. În 2009 devenise clar că fabrica de la Roman trebuie închisă, sau „pusă „hibernare“, aşa cum au făcut de altfel mulţi jucători din piaţa de prefabricate, care au oprit investiţiile şi aşteaptă să revină piaţa“, adaugă directorul Oresa Ventures.

Apoi a apărut şi idea proiectului şi cineva care să se bată să convingă proprietarul că piaţa din Moldova are nevoie de fabrica din Roman.

„Ideea a venit de la directorul de vânzări Remus Benea şi de la directorul tehnic Emil Rotaru. Remus a văzut că există o cerere mare pentru soluţii de apă şi canalizare diferite de ceea ce oferea piaţa din Moldova. Emil ştia tehnologia, producătorii de echipamente, pentru că mai lucrase în acest domeniu, înainte de a veni în echipa Somaco“, povesteşte Cornel Marian.

Cel mai apropiat concurent al fabricii din Roman era la Timişoara, este drept, dar era dificil, în 2009, să decizi investiţii impresionante, care să introducă Somaco pe piaţa elementelor de canalizare din PVC, de pildă.

„Ideile lui Remus şi ale lui Emil au fost foarte valoroase, pentru că aplicau un principiu important pentru maximizarea profitului: să nu vinzi doar marfa, ci şi soluţii cu care marfa poate fi folosită“, continuă directorul român de la Oresa Ventures.

Împreună, cei doi executivi au convins pe directorul general şi pe cel al Oresa să aloce fonduri pentru proiectul de modernizare a fabricii din Roman. „Echipa de la Somaco au aplicat ideile lui Remus Benea şi Emil Rotaru astfel încât, în mai puţin de 9 luni, am fost cu soluţia în piaţă la primul client“, spune Cornel Marian.

Oresa a investit circa 3 milioane de euro în modernizarea capacităţilor de producţie de la Roman, care produce acum dublu, deşi încă în criză, până la echivalentul a 25.000 metri cubi pe an.

Prefabricatele din beton reprezentau aproximativ 50% din cifra de afaceri a Somaco din 2011, iar în 2012 pondeera va creşte la peste 60%.

Ulterior, Oresa mai cumpăra o fabrică pentru Teiuş pentru Somaco.

 

Dezvoltator de companii

Oresa Ventures este una dintre companiile de investiţii (private equity) care cumpără, cresc şi revând în profit companii pe care le identifică după potenţialul lor de succes, şi cărora le dă bani ca să-l realizeze.

„Nu renunţăm uşor la planurile noastre, pentru că nu ne facem planuri pentru un an sau doi şi pentru că nu acceptăm să vindem din raţiuni exclusiv financiare. Respectul pentru capital şi pentru fiecare bănuţ, pentru munca din spatele lui, este un temei al culturii de organizaţie la Oresa şi la companiile în care investim, poate şi pentru că Oresa foloseşte în primul rând banii familiei Jochnick“, explică directorul pentru România al companiei suedeze.

Jonas af Johnick este una dintre figurile emblematice, devenite deja legendare, ale Suediei moderne. Printre altele, Jonas af Johnick a fondat cunoscuta companie de cosmetice Oriflame, împreună cu fratele său, Robert, în 1967. Este al 19-lea cel mai bogat suedez.

Piaţa pe care operează Oresa Ventures se cheamă private equity, adică este o piaţă de capital pe caer se tranzacţionează companii.

Oresa Ventures este o companie de investitii suedeză, activă în România din 1997, având în portofoliu Fabryo (lider în piaţa de vopsele decorative), Somaco Grup Prefabricate, Kiwi Finance (cel mai mare broker de credite imobiliare si ipotecare), Trinity, RTC Proffice Experience. A mai finantat şi dezvoltat în trecut firme cum ar fi La Fantana, Motoractive, Credisson, Flanco, Medicover (la care mai are încă acţiuni), Synevo, Brewery Holding (Ciuc).

 

Somaco

Povestea succesului grupului de materiale de construcţii Somaco în plină criză, mai precis într-o criză despre care se spune că zguduie chiar meacnismele capitaliste de a face profit, nu se rezumă la fabrica din Roman a grupului.

„Am adus Somaco de pe locul 6 pe locul 2 pe piaţa de prefabricate. Grupul a avut anul trecut o cifră de afaceri de 21 milioane de euro, cu 31% peste nivelul din anul anterior“, spune Cornel Marian.

Grupul Somaco este unul dintre liderii pieţei atât şi pe segmentul prefabricatelor pentru infrastructură, dar şi pe cel al soluşiilor la cheie şi pentru mari centre comerciale.

Somaco livrează printre altele, grinzi precomprimate din beton, ca acelea pentru sectorul autostrăzii Orăştie-Sibiu al Coridorului IV Paneuropean. La începutul lunii august 2012 a fost livrată prima grindă precomprimată din beton cu lungime de 36 m pentru acest lot.

Somaco este furnizorul de grinzi (nu numai) şi pentru mari centre comerciale precum Carrefour, Bricostore, Praktiker, OBI, Metro, Kiabi, Baumax, Hornbach, Kaufland, sau pentru centre logistice (Wim Bosman, S.E.A., Millenium Logistic Park), structuri socio-culturale, consolidări hidrotehnice, bazine de retenţie, structuri pentru staţii eoliene şi modernizări pentru liniile electrice Enel.

 Somaco are ea însăşi cel mai mare centru logistic de profil de peste 8.000 mp.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...