Câmpeanu: Indexarea pensiilor va avea loc în 2013

Indexarea pensiilor în funcţie de rata inflaţiei şi salariul mediu brut pe economie nu a mai fost amânată de către Guvernul Ponta, astfel că majorarea se va produce din ianuarie 2013, a declarat Mariana Câmpeanu, vineri, la audierea sa de către comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Economica.net - vin, 21 dec. 2012, 13:34
Câmpeanu: Indexarea pensiilor va avea loc în 2013

‘Indexarea pensiilor va avea loc în anul 2013 (…) Legea 263/2010 a prevăzut un termen, care era 1 ianuarie 2012. Prin ordonanţa 84 care a fost aprobată săptămâna aceasta în Guvern, acest termen nu a mai fost prorogat. Ca atare, Guvernul a legiferat indexarea pensiilor’, a spus Mariana Câmpeanu, răspunzând unei întrebări a Opoziţiei care solicita precizarea datei când vor fi majorate pensiile.

În legătură cu valoarea punctului de pensie, Mariana Câmpeanu a spus că aceasta ‘se va stabili conform Legii’.

Totodată, Mariana Câmpeanu a subliniat că o lege, indiferent dacă este sau nu bună, trebuie aplicată ‘până când va fi modificată’.

Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu a arătat că urmează a fi modificate criteriile de selecţie a persoanelor care primesc ajutoare sociale şi că, până la sfârşitul lunii martie a anului viitor, va fi definitivată şi metodologia de acordare a ajutoarelor pentru energia electrică, a cărei scumpire este certă.

‘Pentru refacerea criteriilor de selecţie a persoanelor cu dizabilităţi dispunem de un grant în valoare de 1,8 milioane dolari, acordat de către Guvernul Japoniei’, a adăugat Mariana Câmpeanu.

Răspunzând la o altă întrebare, Mariana Câmpeanu a arătat că valoarea salariului minim pe economie, aferentă anului 2013, va fi stabilită numai în urma consultării cu partenerii sociali, într-o situaţie asemănătoare aflându-se şi eventuala modificare a Codului Muncii, dar ‘dacă va fi făcută, va trebui să asigure un echilibru între drepturile angajatorilor şi cele ale angajaţilor’.

Vineri, în calitate de ministru desemnat pentru portofoliul Muncii, Mariana Câmpeanu a fost audiată de către membrii celor cinci comisii de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat, respectiv de muncă, protecţie socială, egalitate de şanse, sănătate şi familie. A fost validată cu 43 voturi pentru, 17 împotrivă şi 2 abţineri.

Legea pensiilor prevede ca valoarea punctului de pensie să fie majorată anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a salariului mediu brut, realizate pe anul precedent, termenul de aplicare fiind 1 ianuarie 2012. 

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...