Bursa a crescut vineri cu 0,5% şi cu 6,3% de la începutul anului

Bursa de la Bucureşti a încheiat în urcare cu 0,54% ultima şedinţă din an, ducând creşterea din acest an la 6,28%, într-o piaţă în care majoritatea acţiunilor au continuat să înregistreze rulaje reduse, iar acţiunile Transelectrica (TEL) au avansat cu 10,35%, după anunţul majorării unor tarife.
Economica.net - vin, 28 dec. 2012, 15:16
Bursa a crescut vineri cu 0,5% şi cu 6,3% de la începutul anului

După ce în 2011 bursa a scăzut cu aproape 16%, punând capăt creşterii pe parcursul a doi ani, anul 2012 a început cu acţiuni în urcare, investitorii vizând în principal companiile care au distribuit dividende consistente.

Entuziasmul investitorilor s-a domolit apoi şi odată cu incertitudinile politice mulţi investitori au decis să iasă din piaţă pe la mijlocul anului, astfel că rulajele au început să scadă.

La finalul anului, indicele general BET-C este cu 6,28% peste nivelul din 2011. În acelaşi timp, indicii BET, al celor mai lichide zece acţiuni, şi BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, sunt pe plus cu 18,74% şi, respectiv, cu 31,77%.

La închiderea ultimei şedinţe din acest an, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,41%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,71%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,2%

În acelaşi timp, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 2,53% peste ziua precedentă.

Evoluţia indicelui a fost susţinută în principal de creşterea acţiunilor Transelectrica cu 10,35%, după ce compania a anunţat că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor percepute de Transelectrica pentru transportul energiei (cu 12,7%) şi pentru serviciul de sistem (cu 6,8%).

Acţiunile Transelectrica au înregistrat cea mai vizibilă creştere din piaţă şi au ajuns la 12,69 lei, pe al patrulea rulaj, de 1,9 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,8 milioane lei (5,1 milioane euro), valoare cu 18% peste rulajul şedinţei precedente, de 19,3 milioane lei (4,3 milioane euro). Peste 70% din rulajul pieţei a fost asigurat de tranzacţii cu acţiunile Băncii Transilvania (4,9 milioane lei, din care două deal-uri de 3,7 milioane lei), SIF Transilvania (4,3 milioane lei ), Fondul Proprietatea (2,9 milioane lei) şi OMV Petrom şi Transelectrica, de câte 1,9 milioane lei.

Totodată, pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost transferate nouă pachete de titluri de stat pentru 56,2 milioane lei (12,7 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 1,3 milioane lei, valoare de aproape trei ori peste rulajul de joi, de 451.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 1%, investitorii aşteptând evoluţia negocierilor din Congresul SUA pentru evitarea unei crize fiscale. Preşedintele SUA Barack Obama i-a convocat pe liderii din Congres la Casa Albă pentru o întâlnire cu trei zile înaintea termenului limită la care vor intra în vigoare majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli cu impact de circa 600 de miliarde de dolari. Investitorii se tem că timpul ar putea fi, însă, prea scurt pentru a se ajunge la un acord.

Te-ar mai putea interesa și
Când ajung oficial marile proiecte de autostrăzi în „curtea” CNIR
Când ajung oficial marile proiecte de autostrăzi în „curtea” CNIR
Marile proiecte de autostrăzi, precum A3 Ploiești – Brașov și A13 Brașov – Bacău, urmează să fie preluate oficial de către noua Companie Națională de Investiții Rutere (CNIR) după......
Rashid Abdulla, CEO DP World: Vrem să facem din România un turn de control în regiune. Vrem să ne extindem și cu proiecte logistice în jurul Bucureștiului și la granița cu Ungaria
Rashid Abdulla, CEO DP World: Vrem să facem din România un turn de control în regiune. Vrem să ne extindem și cu proiecte ...
DP World, unul dintre cei mai mari operatori portuari din lume, vede în Portul Constanța vedeta Mării Negre. Cu linie ...
Statele Unite sancționează noi persoane și companii implicate în transferul de arme din Coreea de Nord în Rusia
Statele Unite sancționează noi persoane și companii implicate în transferul de arme din Coreea de Nord în Rusia
Statele Unite au anunţat joi sancţiuni împotriva a două persoane din Rusia şi a trei companii ruse pe care le acuză ...
ANOFM va organiza două proiecte majore de formare profesională, finanțate din Fondul Social European, în valoare de 86 de milioane de euro
ANOFM va organiza două proiecte majore de formare profesională, finanțate din Fondul Social European, în valoare de 86 ...
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunţat, joi, în cadrul unor discuţii cu reprezentanţii Dacia, că, prin Agenţia ...