Leul s-a depreciat în a doua zi a anului, în linie cu valutele din regiune

Cotaţiile monedei naţionale au rămas aproape de 4,4250 lei/euro până la finalul sesiunii de vineri, după o şedinţă liniştită, în care jucătorii au transferat volume mai reduse decât în şedinţa precedentă, deprecierea din a doua zi a anului fiind în linie cu evoluţia valutelor din regiune.
Economica.net - vin, 04 ian. 2013, 15:16
Leul s-a depreciat în a doua zi a anului, în linie cu valutele din regiune

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4240 – 4,4265 lei, peste nivelul la care se încheiau transferurile la aceeaşi oră de joi, de 4,4160 – 4,4175 lei/euro.

La deschidere, schimburile se perfectau la 4,4140 – 4,4170 lei/euro, după care cotaţiile au început să urce treptat, maximul zilei fiind de 4,4270 lei/euro.

Unii dealeri consideră că cererea comercială de valută ar putea opri încercările leului de a se apropia de pragul de 4,40 unităţi/euro, dar alţii nu exclud nici cumpărări realizate indirect de banca centrală.

Pe de altă parte, şi valutele din regiune au consemnat vineri uşoare deprecieri.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat vineri un curs în creştere cu 0,98 bani faţă de joi, la 4,4251 lei/euro. În sesiunea precedentă, cursul s-a plasat la 4,4153 lei/euro, reprezentând cel mai redus nivel începând cu luna mai a anului trecut.

Pentru dolar, banca centrală a anunţat vineri o rată de schimb de 3,4017 lei/dolar, cu 3,34 bani peste nivelul anterior, de 3,3683 lei/dolar.

Rata de referinţă pentru francul elveţian a crescut vineri la 3,6597 lei/franc, de la 3,6523 lei/franc joi. În sesiunea precedentă, cursul de referinţă leu/franc elveţian a atins cel mai redus nivel din 27 aprilie 2012, dată când francul a fost cotat la 3,6416 lei.

Dobânzile afişate de băncile comerciale pentru sumele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) pe termen de o zi au coborât de la 5,63 – 6,13% la 5,49 – 5,99% pe an.

În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele cu scadenţă la o săptămână au scăzut de la 5,73 – 6,22% la 5,54 – 6,04% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Şase din zece companii din Europa Centrală şi de Est văd expunerea la riscuri ca pe oportunităţi de creştere – sondaj PwC
Şase din zece companii din Europa Centrală şi de Est văd expunerea la riscuri ca pe oportunităţi de creştere – ...
Companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE), inclusiv din România, cred că expunerea la anumite riscuri aduce oportunităţi de creştere, însă consideră că modificările cadrului de......
Românii şi bursa – Şeful BVB: Pentru prosperitatea economică a României este obligatoriu să avem şi o cultură investiţională
Românii şi bursa – Şeful BVB: Pentru prosperitatea economică a României este obligatoriu să avem şi o cultură ...
Prosperitatea economică a României implică obligatoriu să avem o cultură investiţională şi nu e un moft, ci o chestiune ...
Affidea deschide un centru de radioterapie la Iași în care a investit 15 milioane de euro
Affidea deschide un centru de radioterapie la Iași în care a investit 15 milioane de euro
Affidea Group, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii private de diagnosticare imagistică, anunță finalizarea ...
Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Criză Ungaria – Conflictul dintre Guvernul Viktor Orban şi Banca Naţională a reizbucnit
Confruntarea dintre ministrul ungar al Economiei şi guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei (NBH) a reizbucnit joi, după ...