Acţiunile Oltchim au continuat să scadă puternic până la limita maximă admisă

Bursa de la Bucureşti a deschis în stagnare, iar acţiunile Oltchim au coborât din nou cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, ca urmare a numeroaselor ordine de vânzare plasate de investitori după ce compania a anunţat că va solicita insolvenţa.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 09:25
Acţiunile Oltchim au continuat să scadă puternic până la limita maximă admisă

Acţiunile combinatului chimic au coborât încă de joi cu 15%, când au revenit la tranzacţionare în ultimele 25 de minute ale şedinţei după ce Oltchim a transmis un comunicat către Bursă în care a anunţat că va cere insolvenţa.

În primele 15 minute de tranzacţionare de vineri, au fost realizate doar 9 operaţiuni cu titlurile Oltchim, în valoare cumulată de 8.300 de lei. La ora 10:15, orice ordin de cumpărare plasat era executat imediat, iar volumul de acţiuni pentru care erau ordine de vânzare era de 693.500 de acţiuni.

Acţiunile Oltchim au fost oprite de la tranzacţionare încă dinainte de deschiderea şedinţei bursiere de miercuri, având în vedere că într-o şedinţă de Guvern urma să fie stabilită soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat încă de marţi seara pentru MEDIAFAX că este probabil ca Oltchim să intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal, iar o decizie finală urmând să fie luată de Guvern.

Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Oltchim va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.

Combinatul chimic a transmis joi după-amiază către Bursa de Valori un comunicat în care anunţa că membrii Consiliului de Administraţie au decis miercuri să ceară insolvenţa.

Spre deosebire de acţiunile Oltchim, piaţa a fost apatică, fiind realizate în total transferuri cu acţiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Operaţiunile au cumulat doar 200.000 de lei (45.000 de euro).

După primul sfert de oră de tranzacţionare de vineri, indicii BET-BK şi BET-FI înregistrau singurele variaţii vizibile din piaţă, ceilalţi indici fiind în stagnare.

Astfel, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,23%, iar indicele BET-FI a avansat cu 0,11%. Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu tranzacţii de doar 98.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,5965 lei, preţ cu numai 0,08% peste închiderea de joi.

Bursele vest-europene au deschis incert şedinţa de vineri, după ce joi acţiunile marilor companii europene au încheiat la cel mai ridicat nivel după februarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv autoritatea CITR, lichidatorul numit de Tribunalul București pentru a......
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...