Antonescu a discutat cu premierul olandez Mark Rutte despre aderarea României la Schengen

Liderul PNL Crin Antonescu a discutat cu premierul olandez Mark Rutte despre problematica aderării României la Schengen şi MCV,Antonescu prezentându-i lui Rutte progresele României privind aderarea la Schengen şi primind asigurări că Olanda va face evaluarea lor obiectivă, conform unui comunicat PNL
Economica.net - lun, 25 feb. 2013, 20:49
Antonescu a discutat cu premierul olandez Mark Rutte despre aderarea României la Schengen

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a participat, luni, împreună cu ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, la Reuniunea Liderilor Liberali Europeni, care a avut loc la Amsterdam. Reuniunea a avut loc la invitaţia primului-ministru olandez, Mark Rutte, participând vicepremierul britanic şi vicecancelarul german, comisari europeni şi miniştri liberali, se arată în comunicatul transmis de PNL.

Cu acest prilej, preşedintele PNL a avut întâlniri bilaterale cu premierul Olandei, Mark Rutte – preşedintele Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie, vicepremierul britanic Nick Clegg – preşedintele Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie şi Artur Mas i Gavarró, preşedintele Guvernului Cataluniei.

Pe de altă parte, Crin Antonescu a avut o întrevedere şi cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii (BEI) Werner Hoyer.

„Preşedintele PNL a discutat cu premierul olandez, Mark Rutte, despre problematica aderării României la Spaţiul Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare. În acest context, Antonescu i-a prezentat lui Rutte progresele înregistrate de România în ceea ce priveşte aderarea la Schengen, primind de la oficialul olandez asigurări că Olanda va face evaluarea obiectivă a acestor progrese”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, Crin Antonescu a vorbit cu vicepremierul britanic Nick Clegg despre problema prezenţei românilor în Marea Britanie şi întărirea cooperării bilaterale. „Nick Clegg a dat asigurări că nu vor fi măsuri îndreptate împotriva românilor şi a salutat propunerea privind adâncirea relaţiilor bilaterale”, se mai arată în comunicatul PNL.

La întâlnirea cu preşedintele Werner Hoyer au fost prezentate intenţia României de a asigura un grad cât mai înalt de utilizare a fondurilor structurale europene, continuarea proiectelor de infrastructură, precum şi susţinerea proiectelor cu un grad mare de multiplicare în domeniile cercetării şi inovării.

De asemenea, la întâlnirea bilaterală cu Artur Mas i Gavarró, Crin Antonescu a abordat, împreună cu ministrul Cristian David, problematica românilor din Spania, în regiunea Catalunia, pornind de la aspectele pozitive ale prezenţei acestora în Regatul Spaniol. În urma acestei discuţii, oficialii au convenit întărirea dialogului politic şi guvernamental în vederea asigurării unei integrări cât mai bune a românilor în Spania. În acest sens, s-a decis continuarea dialogului în următoarele luni, prin organizarea unei reuniuni la Barcelona, menţionează sursa citată.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni, Cristian David, a avut o întâlnire bilaterală cu vicepremierul croat şi ministru al Afacerilor Externe în Guvernul Croaţiei, Vesna Pusić, principalul subiect abordat fiind aderarea Croaţiei la Uniunea Europeană. În cadrul acestei întâlniri, Cristian David i-a dat asigurări Vesnei Pusić referitoare la susţinerea integrării europene a Croaţiei şi extinderea dialogului politic în regiunea balcanică, conform comunicatului.

Reuniunea s-a desfăşurat la centrul de conferinţe West-Indisch Huis din Amsterdam. În cadrul acestei întâlniri au fost abordate mai multe subiecte, printre care alegerile din 2014 pentru Parlamentul European, viitorul Uniunii Economice şi Monetare şi Politica Comună Europeană pentru Securitate. La eveniment au mai participat preşedintele liberal-democraţilor europeni, Graham Watson, liderul ALDE din PE, Guy Verhofstadt, precum şi doi comisari europeni: Neelie Kroes – Comisarul pentru Agenda Digitală şi vicepreşedinte al Comisiei Europene şi Olli Rehn – Comisarul pentru Afaceri economice şi monetare şi moneda euro şi vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului......
În sfârșit, crește consumul de energie în România
În sfârșit, crește consumul de energie în România
Consumul de energie electrică, gaze, și carburanți auto a crescut în primul trimestru al acestui an, potrivit ultimelor ...
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea ...
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Parlamentul Germaniei a aprobat o nouă serie de măsuri pentru a sprijini și mai puternic dezvoltarea energiei fotovoltaice ...