Finlandezii de la KJK Fund II au cumpărat un sfert din producătorul de cărămizi Cemacon Zalău

Fondul de investiţii finlandez KJK Fund II a raportat, astăzi că a ajuns la o deţinere de peste 29% de acţiuni Cemacon Zalău (CEON), fiind cumpărătorul în tranzacţia specială de ieri, aşa cum anticipase ECONOMICA.NET.
Adrian N. Ionescu - mar, 05 mart. 2013, 10:33
Finlandezii de la KJK Fund II au cumpărat un sfert din producătorul de cărămizi Cemacon Zalău

Aflat de astă vară în plină ofensivă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), fondul finlandez de investiţii KJK Fund II a dat, ieri, peste 3 milioane de lei pe mai mult de 60 de milioane de acţiuni ale producătorului de cărămizi Cemacon Zalău (CEON).

KJK Fund II şi-a adjudecat, astfel, peste 23% din titlurile CEON, cumpărând un pachet agregat din deţinerile mai multor salariaţi şi manageri ai companiei, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Fondul  este înregistrat în Luxemburg şi administrat de KJK Capital Management din Finlanda. Avea deja  5,5% din acţiunile CEON, a ajuns la 29,2%. Mai are deţineri semnificative la Teraplast Bistriţa (TRP), unul dintre liderii materialelor de construcţii din PVC, şi la Rompetrol Well Services (PTR).

Preţul actual al acţiunilor CEON, de 0,0522 lei / titlu,  este mai mult decât dublu de cât cel cu care  a aînceput anul, aducând valoarea de piaţă a companiei la peste 13,7 milioane de lei.

Fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca, controlează cel mai mare pachet de acţiuni ale producătorului de cărămizi: 13,1% din acţiuni, prin firma Consultanţa Andrei & Andrei şi partenerii săi.

Broker Cluj (BRK) deţine de mai multă vreme un pachet de 12,8% din titlurile Cemacon Zalău (CEON), în timp ce SIF Muntenia (SIF4) are o participaţie de circa 5% din acţiuni. Lor li se adaugă fFondurile de investiţii ale ING care au expunere şi pe România.

Cemacon Zalău (CEON) a avut anul trecut o cifră de afaceri de 34,6 milioane de lei, în creştere cu 26% faţă de anul precedent. Cantitatea cărămizi vândută a crescut cu 11% şi i-a adus o cotă de piaţă de peste 12%, potrivit raportului preliminar trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Ceilalţi mari jucători de pe piaţa locală de cărămizi sunt austriectii de la Wienerberger şi Ceramica Iaşi, controlată de fondul de investiţii Advent International, prin Eurobrick International BV.

O piaţă înrudită, cea de BCA, s-a ridicat anul trecut la aproximativ 2,1 milioane de metri cubi. Lider este Macon Deva, controlată de un fond de investiţi al conpaniei poloneze Enterprise Investors.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...