Ce lucruri simple poţi face în casă ca să scazi factura la curent

Economia la curent nu se face stând cu becul mai mult stins, ci urmând niste sfaturi pe cât de simple, pe atât de eficiente ce tin de utilizarea corespunzătoare a aparatelor din casă ce consumă energie.
Florin Cojocaru - sâm, 16 mart. 2013, 21:44
Ce lucruri simple poţi face în casă ca să scazi factura la curent

În contextul în care preţurile la energia electrică au crescut deja de două ori, din toamnă şi până în prezent şi alte scumpiri sunt anunţate raţionalizarea consumului de energie electrică poate fi calea către evitarea unei facturi mari la curent. Raţionalizarea consumului de curent nu presupune să staţi cu becul stins. De fapt, iluminatul casei este doar a doua sursă de consum de energie, prima fiind frigiderul şi congelatorul cu 23% din tot curentul consumat într-o locuinţă.

Potrivit specialiştilor de la Enel, frigiderul şi congelatorul de clase A+, A++, A +++ sunt investiţii bune pentru că extracostul aparatelor se recuperează rapid din economia de consum. Alte „trucuri” prin care se poate obţine economie de curent de la frigider este ca acesta să stea departe de cuptor, de maşina de spălat vase, de lumina soarelui şi de oricare altă sursă de căldură. În spatele frigiderului trebuie lăsat un spaţiu de cel puţin 10 centimetri pentru a se asigura circulaţia unui flux de aer care să prevină supraîncălzirea aparatului. De asemenea, întreţinerea este importantă. Menţineţi curat schimbătorul de căldură din spatele frigiderului pentru a se asigura schimbul eficientde aer. Schimbătoarele murdare din spate pot pierde până la 30% din energia electrică folosită.

La iluminatul casei, o economie se poate face din schimbarea tuturor becurilor cu unele ecologice şi prin folosirea lămpilor fluorescente în locurile unde calitatea luminii este mai puţin importantă, cum ar fi bucătăria sau garajul. 22% din energia electrică consumată într-o casă provine din iluminat.

Maşina de spălat este a treia cea mai mare sursă de consum cu 11,5% din energia cheltuită. La fel ca la frigider, este recomandat să se aleagă aparate cu clasă economică mare şi să se folosească la maxim capacitatea de încărcare a cuvei. De asemenea, nu trebuie supraîncărcat uscătorul pentru că înseamnă un timp de uscare mai mare ce presupune şi mai multă energie cheltuită.

Calculatoarele şi alte echipamente electronice reprezintă unul dintre domeniile cu cea mai rapidă creştere a energiei utilizate. Consumul desktop-urilor şi gadget-urilor reprezintă circa 5% din totalul consumului de uz casnic.

O parte considerabilă a energiei este consumată când aparatul este în modul active stand-by, ca de exemplu atunci când un computer sau laptop aşteaptă pentru a începe să funcţioneze la un clic de buton. 

Monitoarele cu cristale lichide sunt un exemplu pentru cum noua tehnologie poate scade consumul  de energie. Acestea sunt mult mai eficiente decât monitoarele şi televizoarele CRT. Nu se recomandă cumpărarea unităţilor supradimensionate, acestea utilizează energie mai multă.

Dacă televizoarele, calculatoarele, DVD Player-ele nu sunt folosite atunci trebuie închise complet.

Un televizor mediu tipic consumă 100 de waţi de energie electric când este deschis, şi, în medie 5 waţi, atunci când este în modul stand-by. De aceea, dacă priviţi la TV numai o oră pe zi, plătiţi mai mult pentru consumul de energie pe perioada când televizorul este închis decât pentru cea în care este deschis.

Pe scurt:

 – Închideţi luminile înainte de a pleca de acasă.
 – Utilizaţi lămpi cu consum redus de energie.
 – Cumpăraţi aparate de clasă de înaltă eficienţă(A+, A++ sau A+++).
 – Utilizaţi maşina de spălat rufe şi maşina de spălat vase cu încărcătură maximă.
 – Închideţi aparatele (TV, DVD,calculator,monitor,imprimantă,etc.) înainte ca acestea să intre în mod stand-by.
 – Dacă este posibil,utilizaţi încălzirea apei solar.
 – Alegeţi duşul înlocul căzii.
 – Utilizaţi robinetele de economisirea apei.
 – Pe perioada verii, noaptea, folosiţi ventilaţia naturală a locuinţei.

Te-ar mai putea interesa și
Fotovoltaicele, prima sursă de energie electrică a României, duminică la prânz
Fotovoltaicele, prima sursă de energie electrică a României, duminică la prânz
Panourile fotovoltaice sunt cea mai importantă sursă de generare de energie electrică duminică, 26 mai, la miezul zilei, potrivit datelor Transelectrica....
Sectoarele de activitate în care se utilizează AI au înregistrat o creştere de aproape cinci ori a productivităţii, la nivel global – raport PwC
Sectoarele de activitate în care se utilizează AI au înregistrat o creştere de aproape cinci ori a productivităţii, ...
Numărul locurilor de muncă pentru care se solicită competenţe legate de inteligenţa artificială (AI) a crescut de 3,5 ...
Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru pace din Elveţia
Zelenski îi invită pe Joe Biden şi Xi Jinping la summitul pentru pace din Elveţia
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe preşedintele american Joe Biden şi pe preşedintele ...
Poliţia de Frontieră: Un urmărit general pentru operaţiuni financiare frauduloase, depistat cu ajutorul aplicaţiei eDAC
Poliţia de Frontieră: Un urmărit general pentru operaţiuni financiare frauduloase, depistat cu ajutorul aplicaţiei eDAC
Un urmărit general şi mai mulţi cetăţeni străini aflaţi în şedere ilegală în spaţiul Schengen au fost depistaţi ...