Occidentalii au „probe solide” privind utilizarea de arme chimice în Siria – diplomaţi ONU

Statele occidentale deţin "probe solide" potrivit cărora în conflictul sirian s-a utilizat cel puţin o dată armament chimic, au anunţat joi diplomaţi ONU, relatează AFP.
Economica.net - vin, 12 apr. 2013, 08:05
Occidentalii au

Guvernul sirian şi opoziţia armată se acuză reciproc că au utilizat armament chimic în războiul civil care devastează ţara începând din martie 2011.

Damascul a depus,pe 20 martie, o solicitare oficială în vederea efectuării unei anchete, care a fost anunţată de către secretarul general Ban Ki-moon încă din ziua următoare.

Însă autorităţile siriene au refuzat, săptămâna aceasta, accesul pe teritoriul sirian a membrilor unei misiuni ONU, după ce Ban Ki-moon a subliniat că „toate acuzaţiile” vor face obiectul unor anchete.

„Avem probe solide” ale utilizării de arme chimice, a declarat joi, pentru jurnalişti, un diplomat occidental.

„Există mai multe exemple în care suntem complet siguri că obuze chimice au fost utilizate în mod sporadic”, a adăugat acest oficial, sub protecţia anonimatului.

Alt diplomat din cadrul Consiliului de Securitate al ONU a confirmat că aceste probe, „foarte convingătoare”, au fost trimise secretarului general Ban Ki-moon, pentru a susţine acuzaţii formulate împotriva regimului lui Bashar al-Assad.

Marea Britanie şi Franţa au transmis ONU informaţii cu privire la aceste acuzaţii, potrivit cărora forţele guvernamentale au utilizat armament chimic împotriva rebelilor, în oraşul Homs, pe 23 decembrie.

„Este regretabil că Guvernul sirian a respins oferta mea de efectuare a unei anchete” la faţa locului, a declarat Ban Ki-moon joi, după o întâlnire, la Washington, cu preşedintele Barack Obama.

Ban Ki-moon a solicitat un acces „nelimitat” pe întregul teritoriu sirian, înainte de a trimite misiunea în această ţară. Membrii echipei „sunt acum pregătiţi. Ei pot să fie mobilizaţi în orice moment, foarte repede. Este vorba despre un apel urgent” din partea Damascului, a adăugat secretarul general al ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...