Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după apariția unor cazuri de tromboze în SUA. UE cere explicaţii

Grupul farmaceutic american Johnson & Johnson a anunţat marţi că a luat decizia să amâne începerea distribuirii vaccinului său anti-COVID-19 în Europa, după ce autorităţile sanitare americane au recomandat ''o pauză'' în administrarea acestuia, pentru a fi investigate şase cazuri rare de tulburări de coagulare a sângelui semnalate în SUA, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
AGERPRES - mar, 13 apr. 2021, 20:24
Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după apariția unor cazuri de tromboze în SUA. UE cere explicaţii

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar agenţiile sanitare americane au cerut marţi suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a şase cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 şi 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internată în stare critică.

În toate aceste cazuri este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit ”tromboza sinusului venos cerebral” (CVST) şi asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor.

Citește și: Scandalul vaccinului Johnson&Johnson – Agenţiile sanitare americane cer suspendarea administrării după semnalarea a 6 cazuri de tromboze (economica.net)

Responsabilul preşedinţiei americane însărcinat cu gestionarea crizei sanitare, Jeff Zients, a apreciat că întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson, ca măsură de ”precauţie extremă”, nu va avea un impact semnificativ asupra campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în SUA, întrucât acest ser reprezintă mai puţin de 5% din totalul dozelor folosite în această ţară.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Adminstraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) au emis o declaraţie comună în care menţionează că astfel de efecte adverse par să fie extrem de rare în prezent şi nu a fost stabilită o relaţie de cauzalitate între vaccin şi formarea de cheaguri sangvine. Cele două instituţii americane se vor reuni miercuri pentru a analiza cazurile semnalate.

Citește și: EMA investighează legătura dintre formarea de cheaguri de sânge și vaccinul Johnson & Johnson (economica.net)

Reacţia Uniunii Europene

Comisia Europeană cere clarificări din partea companiei farmaceutice Johnson & Johnson în urma anunţului ”complet neaşteptat” al acesteia privind amânarea livrării vaccinului său anti-COVID-19 pentru Uniunea Europeană, a declarat marţi agenţiei Reuters un oficial european.

Compania americană a transmis anterior că suspendă livrarea vaccinului Johnson & Johnson către Europa şi examinează împreună cu autorităţile sanitare europene cazurile extrem de rare – şase cazuri – de formare de cheaguri sangvine semnalate în SUA după administrarea acestui vaccin.

Compania Johnson & Johnson a promis Uniunii Europene livrarea a 55 de milioane de doze de vaccin până la sfârşitul lunii iunie. Primele doze de vaccin au fost expediate statelor UE luni, dar compania americană a anunţat marţi amânarea transporturilor următoare, anunţ survenit la scurt timp după oprirea temporară a administrării vaccinului în SUA pentru a fi investigate cele şase cazuri de tromboză.

Amânarea livrărilor ”este o veste îngrijorătoare, pare că va fi la fel ca AstraZeneca”, spune un alt diplomat european. AstraZeneca a redus de la 300 de milioane la 200 de milioane numărul dozelor pe care s-a angajat să le livreze Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie, de unde a rezultat o dispută contractuală încă nesoluţionată.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Agenţia europeană a recunoscut săptămâna trecută o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”.

Totodată, autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor, precum şi autorităţile britanice de sănătate au estimat că beneficiile utilizării acestui vaccin au depăşit cu mult riscurile, în urma rapoartelor despre 169 de cazuri rare de tromboză venoasă cerebrală dintr-un total de 34 de milioane de doze de vaccin anti-COVID19 AstraZeneca administrate în Spaţiul Economic European.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a asigura deplasările către Mănăstirea Caşin, important edificiu de cult......
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...
Divizia spaniolă Cupra a grupului Volkswagen a prezentat noi interpretări pentru Formentor și Leon
Divizia spaniolă Cupra a grupului Volkswagen a prezentat noi interpretări pentru Formentor și Leon
Derivată din mai cunoscuta marcă SEAT, Cupra a prezentat în premieră mondială versiuni modificate ale modelelor Formentor ...
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană – Eurostat
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană – Eurostat
Spania este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media ...