Preţul mediu în sectorul imobiliar rezidenţial din România ar putea creşte cu 5-10% în 2021 – studiu RE/MAX

Preţul mediu în sectorul rezidenţial din România ar putea creşte în acest an cu 5-10%, factorii cheie care influenţează piaţa fiind accesibilitatea, rata de ocupare a forţei de muncă şi rata dobânzilor, potrivit unui studiu realizat de RE/MAX România, companie din sectorul imobiliar.
AGERPRES - lun, 17 mai 2021, 11:22
Preţul mediu în sectorul imobiliar rezidenţial din România ar putea creşte cu 5-10% în 2021 - studiu RE/MAX

„Apartamentele şi duplexurile sunt proprietăţile cele mai căutate în România, iar piaţa de lux a rămas constantă, familiile şi cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor în România. Factorii cheie care influenţează piaţa sunt, în principal: accesibilitatea, rata de ocupare a forţei de muncă şi rata dobânzilor”, arată un studiu realizat de RE/MAX România.

De la începutul pandemiei COVID-19, vânzătorii din România au fost mai reticenţi în a-şi pune pe piaţă proprietăţile, aşteptând să observe cum va decurge situaţia economică, determinată de criză. Specialiştii estimează că acest trend se va menţine şi pe tot parcursul anului 2021, scrie Agerpres.

Potrivit sursei citate, la nivelul anului precedent, preţul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 de euro în zonele urbane şi 116.250 euro în zonele rurale, în creştere comparativ cu 2019, când acest indicator a fost de 175.000 de euro pentru zona urbană şi de 90.000 euro în rural.

Pentru apartamente, preţul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în urban şi 45.000 de euro în rural, cu un an în urmă fiind în zonele analizate de 65.000 de euro, respectiv 42.500 euro.

„În prezent, România este o piaţă echilibrată, cumpărătorii care achiziţionează pentru prima dată fiind cei care conduc cererea generală. Pentru acest an, specialiştii RE/MAX România estimează că preţul mediu în sectorul rezidenţial va creşte cu 5-10%”, arată studiul citat.

La nivel european, studiul despre impactul pandemiei asupra industriei real – estate arată că unul dintre cele mai relevante trenduri, menţionate de circa jumătate dintre regiunile chestionate, constă în apetenţa cumpărătorilor pentru relocarea în zonele rurale, pentru a se bucura de proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu.

„Pe măsură ce Europa continuă să traverseze noile realităţi provocate de pandemie, pieţele imobiliare de pe întregul continent dau semne de continuă creştere. Specialiştii anticipează o evoluţie a mediei de preţuri pentru sectorul mid-to-hight, cu un deficit de stoc în cazul apartamentelor din centrele urbane şi a caselor unifamiliale din ambele zone (rural şi urban). Conform datelor analizate, începând cu martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea şi 40% dintre aceştia vor lua în considerare intrarea pe piaţa imobiliară în 2021, pentru a cumpăra sau a vinde”, se menţionează în comunicatul companiei.

Mai mult, relocarea în zonele rurale a devenit un trend major în toată Europa în perioada COVID-19, jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul studiului RE/MAX sugerând că mulţi cumpărători vor să se mute în acest an, căutând proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă.

„Angajamentul pieţei din majoritatea ţărilor chestionate rămâne constant, însă în unele state vânzătorii au ezitat să-şi listeze proprietăţile din cauza situaţiei economice generate de pandemie, cum este şi cazul României, pe lângă Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Polonia, Slovacia şi Elveţia”, arată studiul citat.

În România, RE/MAX este cea mai mare reţea de birouri imobiliare francizate, cu cel mai mare număr de agenţi imobiliari, având, în prezent, peste 50 de francize şi peste 600 de membri, recunoscut ca fiind cel mai puternic brand naţional în imobiliare. Planul de extindere la nivel naţional al RE/MAX România vizează, până în 2023, 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari.

La nivel mondial, RE/MAX este lider în real-estate, fiind franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment. Compania, înfiinţată în 1973 în Denver, are astăzi peste 125.000 de agenţi afiliaţi, în 8.000 de birouri, aflate în circa 110 de ţări din întreaga lume. În Europa, RE/MAX este prezent în 40 de ţări, cu peste 2.000 birouri şi 26.000 de agenţi, continuând să se extindă.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, după promulgarea acestei legi de către preşedintele României,......
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei, în creștere cu aproape 100%
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional ...
Grupul Agroland Business System (BVB: AG) vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 344,6 ...
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic pentru municipiu
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic ...
Primăria Municipiului Galați informează că de săptămâna viitoare, mai exact din 7 mai, vor începe lucrările pentru ...