Croația ar putea să îndeplinească mai devreme condițiile de aderare la zona euro

Croaţia ar putea îndeplini, mai repede decât se preconiza, toate criteriile pentru aderarea la zona euro, chiar dacă se așteaptă în continuare să adopte moneda unică la 1 ianuarie 2023, a declarat vineri guvernatorul Băncii Centrale a Croaţiei, Boris Vujcic, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.
AGERPRES - vin, 11 iun. 2021, 19:04
Croația ar putea să îndeplinească mai devreme condițiile de aderare la zona euro

Suspendarea temporară a limitei de deficit pentru statele membre ale Uniunii Europene, din cauza pandemiei de coronavirus, ar trebui să ajute Croaţia să bifeze, mai repede decât se preconiza, o condiţie cheie pentru a deveni ţară membră a zonei euro, a apreciat Boris Vujcic.

Croaţia, ţară care se bazează pe veniturile din turism mai mult decât orice alt stat membru UE, a fost afectată de restricţiile de călătorie introduse în contextul pandemiei de coronavirus. Chiar dacă Croaţia va reîncepe să reducă datoria publică în acest an, deficitul bugetar se va diminua mai puţin decât se preconiza din cauza pandemiei.

„Avem o situaţie în acest an în care Comisia Europeană a suspendat procedurile de deficit excesiv pentru toate statele membre. În acest context, trebuie să ne gândim la data de aderare la zona euro a Croaţiei”, a spus Boris Vujcic la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale.

Nu există semnale „în acest moment” că procedura de deficit excesiv va fi introdusă pentru Croaţia, a mai spus Boris Vujcic.

Ţările candidate la aderarea la zona euro trebuie să dovedească soliditatea finanţelor publice, că inflaţia este sub control şi cursul de schimb este stabil înainte de a putea trece la moneda unică.

În Croaţia, inflaţia va rămâne sub pragul de 2% în acest an şi anul viitor, a spus Vujcic.

„Preţurile la energie şi alimente sunt cel mai mare generator de inflaţie însă întrebare este care va fi efectul pe termen lung. Dacă vor începe să apară aşteptări inflaţioniste, acest lucru ar putea fi o problemă”, a adăugat Boris Vujcic.

La mijlocul anului trecut, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb, n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.

Bulgaria şi Croaţia vor trebui să petreacă cel puţin doi ani în ERM-2 înainte de a demara pregătirile practice pentru a se alătura zonei euro, un proces care durează un an în plus, astfel că cel mai devreme în 2023 cele două ţări vor deveni state membre ale zonei euro.

Ultima extindere a zonei euro datează din 2015, când Lituania a devenit al 19-lea stat membru al blocului monetar. Deşi toate satele membre UE, cu excepţia Danemarcei, sunt obligate să adere la zona euro, puţine ţări fac eforturi serioase pentru a se alătura zonei unice.

În cazul României, raportul de convergenţă pe 2020 arată că ţara nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, respectiv stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul a început o anchetă privind mai multe produse din fier și oțel fabricate în China
Bruxelles-ul a început o anchetă privind mai multe produse din fier și oțel fabricate în China
Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind produsele laminate plate din fier sau din oţel ori acoperite cu tablă provenite din China, pentru a evalua dacă importurile în Uniunea......
60.000 de italieni primesc câte 1.100 de euro despăgubire de la Volkswagen pentru scandalul Dieselgate
60.000 de italieni primesc câte 1.100 de euro despăgubire de la Volkswagen pentru scandalul Dieselgate
Grupul german Volkswagen nu a scăpat încă de scandalul Dieselgate. Proprietarii italieni de mașini cu dispozitive de ...
Radisson Blu Hotel Bucharest a recrutat trei profesioniști de top în echipa sa
Radisson Blu Hotel Bucharest a recrutat trei profesioniști de top în echipa sa
Trei profesioniști de nivel înalt se alătură echipei de la Radisson Blu Hotel Bucharest, preluând coordonarea unor domenii-cheie ...
Nicușor Dan anunță că două clădiri din București vor fi renovate fără ca proprietarii acestora să fie mutați în perioada lucrărilor
Nicușor Dan anunță că două clădiri din București vor fi renovate fără ca proprietarii acestora să fie mutați în ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce va consolida două clădiri, ...