Acţiunile OMV Petrom au scăzut şi joi, în timp ce titlurile FP s-au apropiat de maximul istoric

Bursa a crescut cu 0,13%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) s-au apropiat de maximul istoric, iar titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut din nou, cu 3,49%, investitorii continuând să reacţioneze la anunţul FP privind vânzarea unor titluri ale companiei din sectorul energetic.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 15:50
Acţiunile OMV Petrom au scăzut şi joi, în timp ce titlurile FP s-au apropiat de maximul istoric

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat cu până la 1,9% şi au ajuns la preţul de 0,6725 lei în primele 20 de minute de tranzacţionare, apropiindu-se foarte mult de maximului istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia a fost cu numai 0,37% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

La închiderea pieţei principale, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,665 lei, preţ cu 0,76% peste ziua de miercuri şi, totodată, cu 1,48% sub maximul istoric atins în ziua listării. Evoluţia de joi a venit pe cel mai mare rulaj din piaţă, de 30,6 milioane lei, din care şase deal-uri de 21,8 milioane lei.

Brokerii cred că preţul acţiunilor Fondului Proprietatea va fi susţinut în perioada următoare prin răscumpărările pe care Fondul le va derula cu banii pe care îi va obţine din vânzarea unui pachet de titluri reprezentând 1,77% din acţiunile OMV Petrom. Intenţia privind vânzarea pachetului respectiv de acţiuni OMV Petrom a fost anunţată încă de miercuri de Fondul Proprietatea, iar ordinele de subscriere pot fi plasate până joi, inclusiv.

„Fondul Proprietatea a spus miercuri, într-o teleconferinţă cu analiştii, că va folosi aceste fonduri pentru programul de răscumpărare. Foarte probabil, răscumpărările vor continua să ofere suport preţului din piaţă”, a afirmat un broker.

Acţiunile OMV Petrom au scăzut şi joi, cu 3,49%, şi au ajuns la 0,415 lei. Aceste titluri au început să scadă încă de miercuri, după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă o parte dintre acţiunile pe care le deţine la OMV Petrom.

„Preţul acţiunilor OMV Petrom este cel mai probabil arbitrat, piaţa anticipând că plasamentul se va încheia la un preţ mai mic decât este acum la bursă. Probabil că după încheierea tranzacţiei preţul acţiunilor se va stabiliza pe piaţă”, a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a fost în creştere cu 0,81%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu numai 0,09% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în stagnare. Indicele a fost ţinut la nivelul de miercuri de corecţiile uşoare înregistrate de acţiunile SIF Banat-Crişana (0,61%), SIF Transilvania (0,93%) şi SIF Moldova (1,15%).

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,42%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,45% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 5,13%, la 1,209 lei, după trecerea datei de înregistrare pentru participarea la o majorare de capital social cu 303 milioane lei, pe care banca o va derula prin capitalizarea unor rezerve din profitul înregistrat anul trecut. Preţul acţiunilor a fost ajustat matematic miercuri de Bursă, astfel că preţul de referinţă pentru ziua de joi este de 1,15 lei, faţă de ultima cotaţie bursieră de miercuri, de 1,333 lei/titlu.

Titlurile Băncii Transilvania au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 3,2 milioane lei, din care un deal de 1,2 milioane lei.

Acţiunile Erste (EBS) au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 4,8 milioane lei, iar preţul a crescut cu 2,06%, la 109,2 lei (25,2 euro), fiind ţinut la un nivel apropiat de cel de la Viena de către market makerii pentru aceste titluri. Creşterea preţului de la BVB a fost determinată de deprecierea leului în raport cu euro, întrucât pe bursa la Viena acţiunile Erste au scăzut cu 0,29%, la 25,47 euro.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 51,4 milioane lei (11,8 milioane euro), valoare cu 4% sub rulajul de miercuri, de 49,5 milioane lei (11,4 milioane euro). Aproape 70% din lichiditatea de joi a fost susţinută de tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (30,6 milioane lei, din care şase deal-uri de 21,8 milioane lei) şi Erste (4,8 milioane lei).

Brokerii cred că în perioada următoare piaţa ar putea fi animată după vânzarea pachetului de 1,77% din acţiunile OMV Petrom de către Fondul Proprietatea, precum şi de o confirmare a datelor prezentate miercuri de Institutul Naţional de Statistică privind creşterea economică din primul trimestru.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 300.000 de lei, valoare cu 28% sub rulajul de miercuri, de 415.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane euro, între România şi Banca Europeană de Investiţii, pentru construcţia Autostrăzii A7....
Primul kilometru de tunel forat pe A1 Sibiu-Pitești VIDEO
Primul kilometru de tunel forat pe A1 Sibiu-Pitești VIDEO
A fost forat primul kilometru de tunel din secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș din autostrada Sibiu-Pitești, a anunțat ...
Mai mult timp pentru pomicultorii care vor finanțare nerambursabilă de până la 1,5 milioane de euro. AFIR a prelungit sesiunea de depunere cereri
Mai mult timp pentru pomicultorii care vor finanțare nerambursabilă de până la 1,5 milioane de euro. AFIR a prelungit ...
Producătorii agricoli mai au timp până pe 31 mai anul curent pentru a depune cererile de finanțare pentru DR-15 Investiții ...
Irina Șerban, Grup Șerban Holding: O să avem cele mai mari capacități de depozitare de legume din țară. Producătorul derulează investiții de 20 de milioane de euro, dar s-a împotmolit momentan în raportări către investitori
Irina Șerban, Grup Șerban Holding: O să avem cele mai mari capacități de depozitare de legume din țară. Producătorul ...
Adunarea Generala Ordinara a Acționarilor Grup Șerban Holding SA,companie antreprenorială românească activă în mai ...