„În 20 de ani de la primul credit acordat, am susținut peste 45.000 de români să își cumpere sau construiască o locuință” – Sergiu Oprescu, Alpha Bank

În septembrie 2001, Alpha Bank România a lansat Alpha Housing, primul credit ipotecar care permitea cumpărarea unei locuințe fără alte garanții în afara ipotecii pe imobilul achiziționat și fără giranți.
Gabriela Ţinteanu - joi, 30 sept. 2021, 22:31
„În 20 de ani de la primul credit acordat, am susținut peste 45.000 de români să își cumpere sau construiască o locuință” - Sergiu Oprescu, Alpha Bank

Împrumutul era acordat în dolari, pe o perioadă de maxim 10 ani, cu un avans de 30% și era conceput pentru cumpărarea unei locuințe, construirea unei case, achiziționarea unui teren pentru construcție sau renovarea casei.

“Alpha Bank Romania a lansat primul credit ipotecar care era destinat persoanelor fizice și se baza în întregime pe abilitatea acestora de a rambursa acel credit. A fost o piatră de temelie a dezvoltării pieței de retail din România, care după acest moment cheie s-a dezvoltat într-un ritm foarte rapid. În ultimii 20 de ani, gama de produse a fost continuu dezvoltată și am susținut peste 45.000 de români să își cumpere sau să își construiască locuința pe care și-o doreau”, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank Romania și director general al Reţelei Internaţionale Alpha Bank.

La finalul lunii iunie 2021, soldul creditelor ipotecare al Alpha Bank Romania depășește 6,29 de miliarde lei (1,28 de miliarde de euro).

Gama de produse a fost îmbunătăţită constant în această perioadă, iar Alpha Bank România oferă astăzi soluții multiple pentru clienții care doresc să își achiziționeze o locuință, să își schimbe locuința cu una mai mare, să construiască o casă sau să achiziționeze terenul pentru construcție, ori să refinanțeze creditul ipotecar de la o altă bancă. Cu alte cuvinte, o gamă completă de produse ipotecare, inclusiv soluții din domeniul green financing pentru cei care își doresc o casă “verde”.

Programul guvernamental “Prima Casa”, lansat în anul 2009, a susținut revenirea și expansiunea creditului ipotecar,  Alpha Bank Romania fiind a doua bancă din sistem care adera la program.

Prima emisiune de obligaţiuni ipotecare

Alpha Bank Romania și-a continuat rolul de pionier în domeniu și a lansat, în anul 2019, prima emisiune de obligaţiuni ipotecare de pe piața locală – un moment important pentru România, care intra în acest fel în comunitatea europeană a emitenților și a investitorilor în obligațiuni ipotecare. Alpha Bank România marca astfel o nouă premieră pe piața locală și acoperea întreg arcul de dezvoltare a pieței ipotecare, deschis odată cu acordarea primului credit de acest tip, în anul 2001.

Calitatea remarcabilă a portofoliului de credite ipotecare și statutul de expert în această zonă au fost recunoscute și de agenția de rating Moody’s Investor Services, care în luna aprilie a acestui an a crescut rating-ul obligațiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania la A3, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody’s pe piața din România.

Totodată, Alpha Bank Romania este membră a Romanian Green Building Council (RoGBC) încă din anul 2018, iar în noiembrie 2020a devenit al 66-lea finanțator european care adera la programul Energy Efficient Mortgage Initiative.

Motor de creștere al creditării, la nivelul pieței

La nivelul pieței, soldul creditelor ipotecare a ajuns la 94,28 de miliarde lei (19,14 miliarde de euro)la finalul lunii iunie 2021, iar numărul creditelor ipotecare active a depășit 540.000, potrivit datelor Biroului de Credit.

De-a lungul timpului, condițiile de acordare a creditelor ipotecare au fost relaxate prin prelungirea perioadei creditului până la 35 de ani și reducerea avansului minim, stocul creditelor ipotecare înregistrând o creștere continuă de la lansare până în prezent. Expansiunea creditului de locuință a rămas accelerată și după anul 2008, înregistrând o creștere medie anuală de peste 10%, în perioada post-criză, creșterea soldului de credite ipotecare fiind susținută de programul “Prima Casa”.

“În anul 2009, iar apoi în perioada 2012-2016, creditul ipotecar a fost singurul motor de creștere al creditului neguvernamental. În restul anilor, cu excepția lui 2011 și 2018, expansiunea creditului de locuință a fost sursa a cel puțin jumătate din creșterea creditului neguvernamental”, a mai declarat Sergiu Oprescu.

Referitor la moneda în care s-au împrumutat românii în această perioadă, ponderea creditului ipotecar în lei în total credit ipotecar a crescut de la 10% în decembrie 2007 la 79% în iulie 2021. Creșterea se datorează, atât modificării cadrului legislativ cât și scăderii semnificative a dobânzilor la creditele în lei, începând cu 2014.

În ceea ce privește rambursarea acestor credite, rata de credite neperformante pe segmentul de credit ipotecar este foarte redusă, situându-se la 1,68% (la finalul lunii martie 2021).

România este pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul de proprietari de locuințe, aproape 96% dintre români deținând imobilele în care locuiesc, raportat la media europeană de 69,9%. Suntem însă codași când vine vorba despre ponderea creditelor ipotecare în PIB, cu 8,4% în 2020 (în creștere de la 3,3% în 2007), mult mai puțin decât în Cehia (25,4%), Polonia (21,3%) sau zona euro (42%).

Te-ar mai putea interesa și
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns la 7.422, în scădere cu 7,2% faţă de trimestrul I din 2023, potrivit......
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Protest spontan la Registrul Comerţului Bucureşti. Activitatea cu publicul este suspendată
Activitatea cu publicul este suspendată luni dimineaţa la Registrul Comerţului Bucureşti şi în mai multe registre din ...
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 – date INS
Aproape 30% dintre salariaţi lucrau în întreprinderi din grupuri multinaţionale controlate din străinătate, în 2022 ...
Aproape 30% din numărul total de salariaţi din întreprinderile active şi-au desfăşurat activitatea, în 2022, în întreprinderi ...
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze erorile
Plângere în Austria împotriva ChatGPT, programul de inteligenţă artificială fiind acuzat că e incapabil să-şi corecteze ...
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva ...