IFC sprijină sectorul privat din România cu investiţii-record realizate pe fondul constrângerilor generate de pandemie

International Finance Corporation (IFC) şi-a intensificat sprijinul oferit agenţilor economici din România cu investiţii-record de 429 milioane dolari în exerciţiul financiar 2021, respectiv în perioada iulie 2020-iunie 2021, pentru a proteja locurile de muncă, pentru a salva micile afaceri şi pentru a accelera un proces verde şi rezilient de redresare economică la nivel naţional, a anunţat miercuri instituţia.
AGERPRES - mie, 29 sept. 2021, 10:37
IFC sprijină sectorul privat din România cu investiţii-record realizate pe fondul constrângerilor generate de pandemie

Investiţiile din România s-au concentrat în primul rând pe sporirea nivelului de incluziune financiară, prin abordarea nevoilor financiare ale IMM-urilor, promovarea iniţiativelor verzi pentru combaterea schimbărilor climatice, pentru consolidarea pieţelor de capital, precum şi pentru a îmbunătăţi rezilienţa băncilor de importanţă sistemică, scrie Agerpres.

Pentru a veni în sprijinul eforturilor de redresare ale României, IFC a investit suma de 474 milioane lei (echivalentul a peste 110 milioane dolari) în bonduri emise de două dintre băncile sistemice din această ţară (Raiffeisen Bank S.A şi Banca Comercială Romana S.A). Aceste bonduri, care ne aşteptăm să poată fi încadrate ca şi cerinţe minime pentru fonduri proprii şi ca pasive eligibile (MREL – Limita maximă de expunere la risc) în conformitate cu Directiva privind redresarea şi rezoluţia instituţiilor bancare constituie investiţii ale IFC în instrumente MREL, ceea ce constituie o premieră şi pentru ţara noastră.

Mai mult decât atât, IFC a sprijinit construirea în România a unui complex TI&C prietenos cu mediul printr-o finanţare de aproximativ 72 milioane EUR acordată Palas Campus, o sucursală a Iulius Holding aflată integral în proprietatea acestuia. Investiţia marchează primul împrumut „verde” acordat de IFC unui agent economic local. Pe de altă parte, investiţia de 42,5 milioane euro în emisiunea de obligaţiuni ecologice emisă de CTP N.V., alături de creditul „verde” de 73,5 milioane acordat N.E. Property B.V., va ajuta România să-şi extindă infrastructura de afaceri ecologice, luând în acelaşi timp şi măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice.

Pentru a aborda cu succes creşterea nevoilor de capital a IMM-urilor din România şi din alte ţări vecine, IFC a furnizat 60 milioane euro unui număr de trei fonduri regionale – Evolving Europe Principal Investments Fund I, BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund şi LAUNCHub Fund II. Investiţiile realizate prin fondurile regionale şi prin CTP N.V. se adaugă investiţiilor totale de 429 milioane USD realizate de IFC în această ţară.

„În pofida crizei generate de pandemia de COVID-19, noi am continuat să investim în domenii strategice din România, concentrându-ne în special pe schimbările climatice şi pe incluziunea financiară. Această investiţie-record făcută în România indică atât nivelul de încredere pe o avem în eforturile de redresare făcută în România, precum şi în creşterea pe termen lung pe care o va înregistra această ţară, precum şi angajamentul nostru de a sprijini o redresare Ťverdeť”, a declarat Wiebke Schloemer, Director IFC pentru Europa şi Asia Centrală.

De la izbucnirea pandemiei, IFC şi-a concentrat eforturile pe acordarea de asistenţă sectorului privat pentru ca acesta să poată combate declinul economic. În martie 2020, IFC a anunţat că va oferi finanţări rapide de 8 miliarde dolari la nivel mondial pentru a ajuta companiile afectate de pandemia de COVID-19. În Europa şi Asia Centrală, IFC şi-a intensificat sprijinul acordat beneficiarilor existenţi pentru a-i ajuta să abordeze impactul crizei.

„Ne bucură faptul că am putut să sprijinim România cu investiţii-record, având în vedere problemele pandemiei. Vom continua să căutăm în mod activ şi să finanţăm proiecte care amplifică ritmul de creştere economică şi de crearea locurilor de muncă, ajutând în acelaşi timp România să-şi îndeplinească agenda Ťverdeť”, a spus Cristian Nacu, Senior Country Officer în cadrul IFC România.

IFC sprijină dezvoltarea sectorului privat în România de peste 30 de ani, cu o expunere angajată care în iunie 2021 totaliza 1.025 miliarde USD.

IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituţie globală de dezvoltare concentrată pe sectorul privat din pieţele emergente. Activitatea noastră se desfăşoară în peste 100 de state ale lumii, în care ne valorificăm capitalul, experienţa şi influenţa pentru a crea pieţe şi oportunităţi în ţările aflate în curs de dezvoltare. În exerciţiul financiar 2021, IFC a investit o sumă-record de 31,5 miliarde dolari în companii private şi instituţii financiare din diverse ţări aflate în curs de dezvoltare, valorificând capacităţile din sectorul privat pentru a contribui la eliminarea sărăciei extreme şi pentru a susţine prosperitatea comună, în contextul în care economiile naţionale se luptă cu impactul pandemiei de COVID-19.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia spaniolă Cupra a grupului Volkswagen a prezentat noi interpretări pentru Formentor și Leon
Divizia spaniolă Cupra a grupului Volkswagen a prezentat noi interpretări pentru Formentor și Leon
Derivată din mai cunoscuta marcă SEAT, Cupra a prezentat în premieră mondială versiuni modificate ale modelelor Formentor și Leon....
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană – Eurostat
România are a treia cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană – Eurostat
Spania este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media ...
Peste 70 de companii lituaniene au exportat în ultimii doi ani produse cu dublă utilizare în state din Asia Centrală, care apoi ar fi ajuns în Rusia, potrivit unei investigații jurnalistice
Peste 70 de companii lituaniene au exportat în ultimii doi ani produse cu dublă utilizare în state din Asia Centrală, ...
De la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, companii lituaniene au livrat mărfuri cu dublă utilizare, ...
Antony Blinken avertizează că un atac israelian asupra orașului Rafah din Gaza ar provoca pagube dincolo de acceptabil
Antony Blinken avertizează că un atac israelian asupra orașului Rafah din Gaza ar provoca pagube dincolo de acceptabil
Un atac israelian asupra Rafah, oraş din sudul Fâşiei Gaza, unde sunt înghesuiţi peste un milion de palestinieni strămutaţi ...