Italia are şansa să devină ar treilea mare producător de petrol al Europei

Sub plantaţiile de măslini din sudul Italiei, al doilea mare furnizor de ulei de măsline din lume, se află cele mai mari rezerve onshore de ţiţei din Europa, care oferă ţării o armă de combatere a recesiunii şi şansa de a urca pe locul trei între ţările producătoare de petrol de pe continent.
Economica.net - joi, 30 mai 2013, 18:11
Italia are şansa să devină ar treilea mare producător de petrol al Europei

Basilicata, o provincie muntoasă şi puţin populată din arcul cizmei italiene, are rezerve de ţiţei de peste 1 miliard de barili, iar grupul italian Eni şi Total din Franţa intenţionează să dubleze cantitatea extrasă în regiune şi să majoreze producţia de petrol a Italiei la aproape 200.000 de barili pe zi, relatează Bloomberg.

Italia ar deveni astfel al treilea mare producător de petrol din Europa, după Marea Britanie şi Norvegia.

De la începerea producţiei în anii ’90, dezvoltarea exploatărilor din Basilicata a fost împiedicată de campanii ecologiste şi birocraţie, dar aceste impedimente sunt eliminate întrucât prioritatea guvernului este relansarea economiei aflată în scădere în ultimele şase trimestre, potrivit analiştilor.

„Este un zăcământ gigant, astfel că potenţialul este uriaş”, a declarat Claudio Descalzi, director pentru explorare şi producţie la grupul Eni şi preşedinte al Asociaţiei Industriale pentru Petrol şi Minerit din Italia.

Descalzi estimează că majorarea producţiei de petrol poate duce la crearea a circa 20.000 de locuri de muncă în Italia.

Strategia naţională în domeniul energiei a guvernului italian, din 2012, prevede printre altele creşterea producţiei de petrol şi gaze. Fostul premier Mario Monti a aprobat un nou proiect al grupului Total în Basilicata, iar Eni negociază cu autorităţile locale majorarea producţiei în regiune.

Italia extrage circa 101.000 de barili de petrol pe zi, circa 7% din consumul total, cea mai mare parte în Basilicata, iar restul la exploatări în Sicilia şi centrul şi nordul ţării.

Dacă proiectele aflate în curs în Basilicata vor ajunge la capacitate, producţia totală a Italiei ar putea urca la circa 170.000 de barili pe zi, o creştere de 68% comparativ cu 2012.

Totodată, Eni discută cu autorităţile locale creşterea producţiei de petrol cu alţi 25.000 de barili pe zi, iar Descalzi consideră că livrările ar putea urca în viitor cu alţi 20.000 de barili.

Astfel, cantitatea de petrol extrasă s-ar putea dubla, iar Italia ar ajunge al treilea mare producător de ţiţei din Europa, depăşind Danemarca, ale cărei livrări au fost de 202.000 de barili pe zi în 2012, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Producţia de petrol a Danemarcei este în scădere din 2004, în timp ce cea a Italiei în creştere din 2009.

Te-ar mai putea interesa și
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
Ponderea muncitorilor care muncesc peste 49 de ore pre săptămână este mai mică în România decât în UE
În anul 2023, 7,1% din persoanele angajate din Uniunea Europeană au lucrat cel puţin 49 de ore pe săptămână la principalul loc de muncă, arată datele publicate miercuri de Eurostat cu ocazia......
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP Braşov
A început deszăpezirea pe Transfăgărăşan. E posibil să fie deschis circulaţiei mai devreme de 1 iulie – DRDP ...
Drumarii au început deszăpezirea Transfăgărăşanului, drum care este posibil să fie redeschis circulaţiei "cu mult ...
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
SUA, „determinate” să obţină „acum” un acord între Israel şi Hamas, afirmă Blinken
Statele Unite sunt 'determinate' ca Israelul şi Hamas să încheie 'acum' un acord de armistiţiu, asociat cu eliberarea ...
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ ...