Raport privind arsenalul nuclear la nivel mondial: Ce ţări şi-au sporit numărul de focoase nucleare

Trei ţări care dispun de arma atomică, şi anume China, India şi Pakistanul, îşi sporesc arsenalul nuclear, iar alte cinci îl reduc sau îl menţin, a anunţat Institutul Internaţional de Cercetare asupra Păcii (SIPRI) cu sediul la Stockholm într-un raport, luni.
Economica.net - lun, 03 iun. 2013, 10:02
Raport privind arsenalul nuclear la nivel mondial: Ce ţări şi-au sporit numărul de focoase nucleare

China are în prezent 250 de focoase nucleare, faţă de 240 în 2012, Pakistanul are 100-120 faţă de 90-110, iar India 90-110 faţă de 80-100, scrie Institutul.

Această cursă a înarmării este cu atât mai îngrijorătoare cu cât SIPRI consideră „fragilă” pacea în Asia, având în vedere „tensiuni în creştere începând din 2008” între India şi Pakistan, între cele două Corei sau între China şi Japonia.

Ţările care îşi reduc arsenalul nuclear sunt semnatare ale Tratatului de dezarmare nucleară START, şi anume Rusia (8.500 de focoase în prezent) şi Statele Unite (7.700).

Franţa (300 de focoase), Marea Britanie (225) şi Israelul (80) păstrează acelaşi nivel.

Aceste date reprezintă estimări pe care SIPRI le recunoaşte mai mult sau mai puţin fiabile în funcţie de ţară, China menţinând, spre exemplu, o opacitate totală, iar Rusia fiind tot mai puţin transparentă. SIPRI presupune că regimurile din Coreea de Nord şi Iran nu reuşit, încă, să se doteze cu arma nucleară.

În opinia centrului de cercetare, scăderea cantitativă a armamentului nu este sinonimă cu reducerea ameninţării nucleare.

„Există puţine lucruri care să ne insufle speranţa că ţările care deţin arma nucleară au în mod sincer voinţa să îşi abandoneze arsenalul. Programele de modernizare pe termen lung aflate în curs în aceste state arată că armele nucleare sunt în continuare o marcă a statutului internaţional şi puterii”, a declarat coordonatorul cercetării în domeniul nuclear din cadrul SIPRI Shannon Kile, citat în comunicat.

În domeniul armelor chimice şi biologice, reducerea stocurilor în vederea căreia militează SIPRI a avansat doar lent. Statele Unite şi Rusia nu şi-au distrus toate armele chimice în 2012, contrar promisiunilor, iar Siria s-a declarat pregătită să le utilizeze în caz de atac străin.

Datele SIPRI arată, în plus, că „numărul militarilor din cadrul misiunilor de menţinere a păcii mobilizaţi în lume a scăzut cu peste 10% în 2012, în contextul începerii retragerii forţelor internaţionale în Afganistan”.

Totodată „numărul de combatanţi mobilizaţi în afara Afganistanului are şanse să crească”, în special „în Mali, la scară mai largă în Sahel şi în mod potenţial în Siria”.

„În ultimii ani s-a înregistrat o creştere a numărului de conflicte între state, care s-au internaţionalizat, în contextul în care un stat susţine o tabără sau alta. O asemenea implicare are adesea ca efect creşterea mortalităţii şi prelungirea conflictelor”, a constatat SIPRI.

Raportul său anual reia date deja publicate.

Cheltuielile la nivel mondial cu armamentul au scăzut în 2012 pentru prima dată din 1998 încoace, cu 0,5%, ţinând cont de inflaţie. China a „detronat” Marea Britanie de pe locul cinci ca exportator mondial de armament, clasându-se după Statele Unite, Rusia, Germania şi Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența Artificială în domeniul medical
Inteligența Artificială în domeniul medical
Inteligența Artificială a început să câștige tot mai mult teren în diferite industrii, inclusiv în cea de farma și industria medicală. Are aplicabilitate în cercetare medicală, gestionare......
Profitul Romgaz a crescut cu 28%, pe fondul creșterii producției și consumului de gaze
Profitul Romgaz a crescut cu 28%, pe fondul creșterii producției și consumului de gaze
Profitul net consolidat înregistrat de  Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, în primul trimestru al ...
Câştigul salarial mediu net a urcat la 5.185 de lei, în martie
Câştigul salarial mediu net a urcat la 5.185 de lei, în martie
Câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în luna martie a acestui an, în creştere cu 309 lei (+6,3%) faţă de ...
Statul chinez ar putea cumpăra milioane de case nevândute pentru a rezolva criza din sectorul imobiliar
Statul chinez ar putea cumpăra milioane de case nevândute pentru a rezolva criza din sectorul imobiliar
 Autorităţile chineze analizează o propunere conform căreia autorităţile locale din întreaga ţară ar cumpăra milioane ...