NSA analizează comunicaţiile din întreaga lume

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) colectează pe serverele sale miliarde şi miliarde de date ale unor comunicaţii în întreaga lume şi în Statele Unite, pe care le analizează cu ajutorul unor algoritmi, cu scopul de a identifica ameninţări teroriste, relatează AFP.
Economica.net - vin, 07 iun. 2013, 11:47
NSA analizează comunicaţiile din întreaga lume

Creată în timpul Războiului Rece, NSA este o organizaţie secretă al cărei buget nu este public.

Misiunea sa iniţială era să asculte, intercepteze şi decripteze comunicaţii în străinătate, care nu beneficiază de protecţia legală acordată americanilor.

Însă, în faţa ameninţării Al-Qaida şi cu ajutorul dezvoltării noilor tehnologii, ea s-a îndreptat tot mai mult către comunicaţii interne, pe teritoriul Statelor Unite.

Agenţia construieşte în prezent un complex imens în deşertul Utah, destinat extinderii semnificative a capacităţii sale de a colecta şi stoca informaţii ca „înregistrări telefonice”. Potrivit site-ului specializat Wired.com, instalaţia va ocupa o suprafaţă de cinci ori mai mare ca cea ocupată de imensul Capitoliu la Washington.

În loc să vizeze indivizi particulari, NSA „recoltează în vrac” toate informaţiile pe care le poate acumula în mod legal, ca numere de telefon, durata apelurilor, locul în care se află apelanţii, numărul de serie al telefonului – dar nu şi înregistrarea conversaţiilor.

Potrivit unei anchete efectuate de către Wall Street Journal în 2008, căutările pe Internet, tranzacţiile cu carduri de credit şi antetul e-mailurilor sunt, de asemenea, „aspirate” de aceste servere.

Programe create de matematicieni şi statisticieni trec în revistă, ulterior, aceste date, într-o operaţiune ce aduce a căutarea unui ac într-un car cu fân, confruntând spre exemplu lista cu numere de telefon cunoscute ale unor suspecţi de terorism cu datele respective.

Căutarea este extinsă, ulterior, la persoane care au intrat în contact cu aceşti suspecţi.

Potrivit senatorului Saxby Chambliss, atunci când este identificată o pistă, poliţia federală americană (FBI) este obligată să solicite unui judecător autorizarea în vederea aprofundării anchetei şi obţinerii, de exemplu, a conţinutului conversaţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial: Paşaportul simplu temporar urmează să fie emis doar în situaţii speciale
E oficial: Paşaportul simplu temporar urmează să fie emis doar în situaţii speciale
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care sunt revizuite condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar, în acord cu tendinţele europene....
RetuRO deschide în Otopeni cel mai mare centru pentru colectarea și procesarea ambalajelor cu garanție din țară. Aproximativ 40% dintre ambalajele puse pe piață au ajuns la reciclare
RetuRO deschide în Otopeni cel mai mare centru pentru colectarea și procesarea ambalajelor cu garanție din țară. Aproximativ ...
RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, a deschis în Otopeni, județul Ilfov, cel de-al patrulea centru ...
Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei
Ciolacu: Intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 ...
România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic – analiză
România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic – analiză
România are toate şansele să devină un adevărat hub regional în domeniul logistic, al producţiei şi al serviciilor ...