A fost aprobat bugetul CFR SA pe 2024. Investițiile în infrastructura feroviară aproape că se dublează – Grindeanu

Undă verde în ședința de Guvern pentru Bugetul de Venituri și Cheltuieli, aferent anului 2024, al Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA, anunță marți ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Potrivit lui, investițiile în infrastructura feroviară cresc de aproape de două ori.
Ion Dobreanu - mar, 14 mai 2024, 12:59
A fost aprobat bugetul CFR SA pe 2024. Investițiile în infrastructura feroviară aproape că se dublează - Grindeanu

Mai exact, șeful Transporturilor a transmis că investițiile în infrastructura feroviară administrată de CFR SA cresc cu 93,95%, față de cele preliminate/realizate la 31 decembrie 2023, valoarea totală a acestora fiind de 5,80 miliarde lei:

• cu o finanțare de 0,14 miliarde lei din sursele proprii ale CFR SA,
• 0,18 miliarde lei din alocații de la buget și
• 5,49 miliarde lei din fonduri externe rambursabile și nerambursabile (3,39 miliarde lei – PNRR și 1,04 miliarde lei finanțare din fonduri externe nerambursabile).

BVC al CFR SA prevede venituri totale în valoare de 6,28 miliarde lei, în creștere cu 62,24% față veniturile realizate anul precedent, o creștere de 93,95% a cheltuielilor pentru investițiile în infrastructura feroviară, care vor avea o alocație în valoare de 5,8 miliarde lei și o cifră de afaceri, în valoare de 1,25 miliarde lei, în creștere cu 13,34%, față de cea realizată la data de 31.12.2023.

Venituri în creștere pentru CFR SA din TUI?

Din veniturile totale ale companiei pentru acest an:
• 6,17 miliarde lei reprezintă veniturile din exploatare, în creștere cu 64,08%, față de cele realizate la 31 decembrie 2023, rezultate din transferurile pentru reparația, întreținerea și funcționarea/exploatarea infrastructurii feroviare publice în valoare de 3,25 miliarde lei
• și o creștere cu 16,53% a veniturilor din taxa de utilizare a infrastructurii feroviare (TUI) de către operatorii de transport feroviar, estimată pentru acest an la valoarea de 1,05 miliarde lei.

O creștere cu 53,90%, față de nivelul preliminat/realizat la sfârșitul lui 2023, se evidențiază și la capitolul cheltuieli totale, în valoare de 6,88 miliarde lei, din care:
• cheltuielile din exploatare, în valoare de 6,76 miliarde lei, dețin o pondere 98,32%
• cheltuielile financiare cu o valoare de 0,11 miliarde lei dețin o pondere de 1,68%.

Din totalul cheltuielilor din exploatare, cheltuielile cu bunuri și servicii în valoare de 1,74 miliarde lei dețin o pondere de 25,74%, cheltuielile cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate sunt estimate la 213,68 milioane (3,16%), cheltuielile cu personalul la 3,59 miliarde lei (53,10%), iar cheltuielile de exploatare au o valoare de 1,21 miliarde lei (18%).

Mai multe detalii despre bugetul CFR SA pe 2024 puteți găsi în proiectul publicat pe site-ul MTI.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce a ajuns la 10 miliarde de dolari, în doi ani consecutivi, şi că......
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler, care produce jachete de puf la Bacău, și-a majorat afacerile cu 68%, la peste 180 de milioane de lei
Moncler Industries Yield, care a finalizat anul trecut o investiție de zece milioane de euro în extinderea fabricii de ...