UE anunţă un plan de investiţii globale în infrastructură în valoare de 300 de miliarde de euro

 Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate au lansat, miercuri, Portalul mondial (Global Gateway), noua strategie europeană menită să dezvolte conexiuni inteligente, curate şi sigure în sectorul digital, al energiei şi al transporturilor şi să consolideze sistemele de sănătate, educaţie şi cercetare din întreaga lume.
AGERPRES - joi, 02 dec. 2021, 10:38
UE anunţă un plan de investiţii globale în infrastructură în valoare de 300 de miliarde de euro

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, Portalul mondial urmăreşte să mobilizeze, în perioada 2021-2027, investiţii în valoare de până la 300 de miliarde euro, care să sprijine o redresare durabilă la nivel mondial, ţinând cont de nevoile partenerilor şi de interesele proprii ale UE.

Strategia promovează crearea unor conexiuni durabile şi de încredere în beneficiul oamenilor şi al planetei, pentru a face faţă celor mai presante provocări globale, de la schimbările climatice şi protecţia mediului la îmbunătăţirea securităţii sanitare şi stimularea competitivităţii şi a lanţurilor de aprovizionare globale.

„Modelul european înseamnă investiţii atât în infrastructura fizică, cât şi în cea imaterială, înseamnă investiţii durabile în domeniul digital, al climei şi al energiei, al transporturilor, al sănătăţii, al educaţiei şi al cercetării, precum şi într-un mediu favorabil care să garanteze condiţii de concurenţă echitabile. Vom sprijini investiţiile inteligente în infrastructuri de calitate, respectând cele mai înalte standarde sociale şi de mediu, în concordanţă cu valorile democratice ale UE şi cu normele şi standardele internaţionale”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Portalul mondial presupune creşterea investiţiilor care promovează valorile democratice şi standardele ridicate, buna guvernanţă şi transparenţa, parteneriatele egale şi infrastructurile verzi, curate şi sigure şi care catalizează investiţiile din sectorul privat.

Prin intermediul unei abordări de tip „Echipa Europa”, Portalul mondial va reuni UE, statele membre şi instituţiile lor financiare şi de dezvoltare, inclusiv Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi va urmări să antreneze sectorul privat pentru a mobiliza investiţii care să aibă un impact transformator. Delegaţiile UE din întreaga lume, în colaborare cu Echipa Europa la faţa locului, vor juca un rol esenţial în identificarea şi coordonarea proiectelor din cadrul Portalului mondial care vor fi realizate în ţările partenere.

Portalul mondial se bazează pe noile instrumente financiare din cadrul financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Instrumentul de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare şi cooperare internaţională (IVCDCI) – „Europa globală”, Instrumentul de asistenţă pentru preaderare (IPA) III, precum şi Interreg, InvestEU şi programul UE pentru cercetare şi inovare Orizont Europa permit UE să mobilizeze investiţii publice şi private în domenii prioritare, inclusiv în domeniul conectivităţii. Mai precis, Fondul european pentru dezvoltare durabilă+ (EFSD+), componenta financiară a IVCDCI – Europa globală, va pune la dispoziţie fonduri de până la 135 de miliarde euro pentru investiţii garantate destinate proiectelor de infrastructură în perioada 2021-2027, din bugetul UE se vor acorda granturi de până la 18 miliarde euro, iar instituţiile financiare şi de finanţare a dezvoltării europene au planificat un volum de investiţii de până la 145 de miliarde euro.

Pe lângă setul său de instrumente financiare, UE analizează posibilitatea de a institui un Mecanism european pentru creditele la export care să completeze mecanismele pentru credite la export existente la nivelul statelor membre şi să majoreze capacitatea globală a UE în acest domeniu. Mecanismul ar contribui la asigurarea unor condiţii de concurenţă mai echitabile pentru întreprinderile din UE pe pieţele ţărilor terţe, unde acestea sunt nevoite să concureze din ce în ce mai frecvent cu întreprinderi străine care primesc un sprijin considerabil din partea guvernelor lor, facilitând astfel participarea acestora la proiecte de infrastructură.

UE le va propune partenerilor nu numai condiţii financiare solide, oferind granturi, împrumuturi în condiţii favorabile şi garanţii bugetare pentru a reduce riscurile investiţiilor şi a îmbunătăţi sustenabilitatea datoriei, dar va şi promova cele mai înalte standarde sociale, de mediu şi de gestionare strategică. UE le va oferi asistenţă tehnică partenerilor pentru ca aceştia să îşi consolideze capacitatea de a elabora proiecte credibile, care să asigure un bun raport calitate-preţ în domeniul infrastructurii.

Te-ar mai putea interesa și
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie testată în exploatare, se arată într-un răspuns al ministrului......
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Şeful Rheinmetall vrea înfiinţarea unui consorţiu european în domeniul armamentului
Directorul general de la Rheinmetall, Armin Papperger a lansat ideea înfiinţării unui consorţiu european în domeniul ...
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, atunci când fac cumpărături online – date IGPR
Românii nu ştiu să se ferească de fraudele online. O treime dintre adulţi nu verifică dacă pagina magazinului e reală, ...
Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, a efectuat un studiu privind descrierea ...
SUA acuză Rusia că a intrat cu personal militar într-o bază a armatei americane din Niger. Ce a răspuns Kremlinul
SUA acuză Rusia că a intrat cu personal militar într-o bază a armatei americane din Niger. Ce a răspuns Kremlinul
Un înalt oficial al apărării american a declarat joi pentru Reuters că personal militar rus a intrat în baza aeriană ...