Lucrări de peste 65 de milioane de euro, la Termocentrala Paroşeni, pentru protecţia mediului

O instalaţie care extrage sulful din gazele de ardere şi alta de evacuare a zgurii şi cenuşii vor fi construite la Termocentrala Paroşeni (Hunedoara), valoarea lucrărilor, care vor fi făcute pentru respectarea normelor de protecţie a mediului impuse de UE, depăşind 65 de milioane de euro.
Economica.net - mar, 11 iun. 2013, 15:08
Lucrări de peste 65 de milioane de euro, la Termocentrala Paroşeni, pentru protecţia mediului

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Complexul Energetic Hunedoara, Ministerul Economiei începe lucrările din cadrul proiectului „Centrala Electrică Paroşeni” din localitatea hunedoreană Vulcan, valoarea investiţiei fiind de 65.300.000 de euro.

Astfel, se va construi o instalaţie de desulfurare a gazelor de ardere şi se va schimba tehnologia actuală de colectare, transport şi depozitare a zgurii şi cenuşii.

Lucrările la instalaţia de desulfurare de la Termocentrala Paroşeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara, vor începe joi, în prezenţa ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

„Realizarea lucrărilor reprezintă o investiţie de importanţă majoră pentru întreaga Vale a Jiului, fiind asigurată funcţionarea grupului energetic nr. 4 pentru următorii 30 de ani, cu respectarea tuturor condiţiilor de mediu impuse de Uniunea Europeană şi asigurarea unui consum mediu anual de circa 700.000 tone de cărbune – huilă energetică de Valea Jiului”, se arată în comunicatul citat.

Directorul Termocentralei Paroşeni, Doru Vişan, declara, la sfârşitul anului trecut, că investiţia presupune construirea unei instalaţii care extrage sulful din gazele de ardere, iar în combinaţie cu calcarul transformă totul în gips.

Totodată, va fi construită şi o instalaţie de evacuare a zgurii şi cenuşii într-un amestec foarte dens, ce se întăreşte foarte repede.

Termocentrala Paroşeni îndeplineşte deja condiţiile de mediu legate de pulberile la coş, urmând să mai fie efectuată doar această etapă de desulfurare a gazelor. Odată cu realizarea investiţiei, termocentrala va îndeplini toate condiţiile de mediu impuse de Uniunea Europeană.

Investiţia se derulează printr-un contract de finanţare încheiat între România şi Banca Europeană de Investiţii.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 31 de luni de la data intrării contractului în perioada de execuţie, reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara estimând că vor fi finalizate în iulie 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea Guvernului și a politicienilor să ducă țara înainte
Bogdan Putinică, Microsoft România: Pentru salarii mai mari este nevoie de competențe digitale. Este responsabilitatea ...
Transformarea digitală are un impact pozitiv asupra economiilor, iar un nivel crescut de competențe digitale în rândul cetățenilor este strâns corelat cu salarii mai mari, a declarat Bogdan......
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni din 2024
Românii nu au uitat exclusivismul: 15 Ferrari, 15 Rolls-Royce și șapte Aston Martin înmatriculate în primele patru luni ...
Creșterea prețurilor și tensiunile internaționale nu au afectat apetitul românilor pentru mașini exclusiviste. În ...
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Radu Burnete, director patronatul Concordia: Deşi veniturile au crescut, cheltuielile statului au crescut și mai mult
Deficitul bugetar nu scade, ci creşte, după primul trimestru al acestui an, ceea ce este îngrijorător, în condiţiile ...
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar de stat
Autostrada Bucureștiului A0: Secțiunea dintre DN4 și A2 va fi dată în trafic cel târziu în august – secretar ...
Secțiunea de la nodul rutier cu DN4 până la A2 (circa 11 km) din lotul 1 al A0 Sud va fi dată în trafic cel târziu ...