Italienii se tem că trecerea la mașini electrice va duce la dispariția a 70.000 de locuri de muncă

Trei sindicate și un patronat din Italia consideră că reorganizarea industriei pentru trecerea la mașini electrice va afecta peste 70.000 de locuri de muncă.
Robert Stan - vin, 04 feb. 2022, 10:12
Italienii se tem că trecerea la mașini electrice va duce la dispariția a 70.000 de locuri de muncă

Într-o rară declarație comună, trei sindicate italiene – FIM, FIOM și UILM – și un grup patronal – Federmeccanica, notează că mai mulți analiști consideră că sectorul auto din Italia ar putea fi afectat mai greu decât cel din alte țări parte din cauza dimensiunilor mici și medii ale companiilor din țară și a amplorii investițiilor necesare pentru conformarea la planul climatic „Fit-For-55” al Uniunii Europene care prevede eliminarea treptată a motoarelor cu ardere internă până în 2035.

„Acest plan, dacă nu este însoțit de o intervenție guvernamentală, ar putea duce la pierderea a aproximativ 73.000 de locuri de muncă în Italia, dintre care 63.000 în perioada 2025 – 2030”, susțin sindicatele și grupul patronal Federmeccanica într-o extrem de rară declarație comună.

Conform documentului dat publicității, producția de vehicule în Italia a scăzut de la peste 1,8 milioane de unități în 1997 la 700.000 anul trecut, dintre care mai puțin de 500.000 sunt autoturisme.

„Trebuie să revenim la producerea a aproximativ 1,5 milioane de unități pe an”, a declarat Francesca Re David, șefa sindicatului FIOM.

Potrivit datelor Asociației Naționale a Industriei Auto, ANFIA, sectorul are 278.000 de angajați direct și indirect în statul sud-european și reprezintă aproximativ 6% din produsul intern brut al țării.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Industriei, Giancarlo Giorgetti, a declarat că va prezenta propuneri de stimulente pentru a sprijini industria auto italiană în săptămânile următoare.

În plus, sindicatele îndeamnă guvernul să încheie un acord final cu Stellantis, cel mai mare producător de automobile din țară, pentru a construi o uzină de baterii în Italia. În acest mod ar putea fi ancorată în țară o capacitate importantă de asamblare a mașinilor electrice ale viitorului.

CEO-ul Stellantis, Carlos Tavares, a declarat anul trecut că grupul va construi una dintre fabricile sale europene de baterii la Tremoli, în centrul Italiei, dar încă nu a fost semnat un acord cu Roma.

Te-ar mai putea interesa și
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie" în faţa creşterii tensiunilor......
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...