Coridorul Sudic de Gaze: Ministrul Energiei a propus includerea României în planul de extindere

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus includerea Românei în planul de extindere a Coridorului Sudic de Gaze dintre Balcani şi Europa Centrală, potrivit unui comunicat al ministerului, remis, vineri, AGERPRES.
AGERPRES - vin, 04 feb. 2022, 14:56
Coridorul Sudic de Gaze: Ministrul Energiei a propus includerea României în planul de extindere

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat vineri la cea de-a opta Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze. Este a cincea participare a României la acest eveniment care se organizează anual, la Baku, Republica Azerbaidjan.

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, a deschis Reuniunea, în prezenţa comisarului european pentru Energie, Kadri Simpson, a miniştrilor Energiei din ţările implicate în proiectul Coridorului Sudic de gaze, dar şi din ţările care doresc să se alăture acestui proiect.

În cadrul intervenţiei, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis membrilor Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze sprijinul constant al ţării noastre pentru acest proiect şi pentru planurile sale de extindere.

„România reiterează propunerea concretă de a include infrastructura de transport oferită de Interconectorul dintre România-Bulgaria şi gazoductul BRUA în planul de extindere a Coridorului Sudic de gaze către Balcani şi Europa Centrală. Aşteptăm cu interes evaluarea pozitivă a acestei propuneri, precum şi iniţierea cât mai curând posibil a unor discuţii între toţi actorii interesaţi, cu privire la opţiunile oferite de această infrastructură regională de transport. Interesul tot mai crescut al multor state din regiune în accesarea volumelor de gaze azere reprezintă o oportunitate uriaşă pentru dezvoltarea viitoare a Coridorului Sudic de gaze care nu trebuie ratată. România este pregătită să se alăture eforturilor de dezvoltare a proiectului Coridorului Sudic de gaze, o infrastructură strategică de transport gaze, necesară pentru stabilitatea securităţii energetice a Europei. Totodată, am mai transmis că România sprijină, ca stat membru, creşterea cantităţilor de gaze azere importate în Europa ca parte a procesului de diversificare a surselor de gaz la nivel european”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Coridorul Sudic de gaze este unul dintre cele mai complexe proiecte energetice, care a implicat colaborarea a şapte ţări şi a 11 companii energetice, rezultând un sistem de transport gaze de 3.500 de kilometri care a deschis o nouă cale de alimentare cu gaze pentru Europa.

Activitatea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze a avut un rol major în implementarea cu succes a proiectului. La această nouă ediţie au fost analizate rezultatele primului an operaţional al acestui nou sistem de transport gaze şi rolul acestuia în procesul de tranziţie şi de consolidare a securităţii energetice a Europei, precum şi oportunitatea dezvoltării celei de-a doua faze de dezvoltare a proiectului.

La Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze a participat şi secretarul de stat George Niculescu, precum şi reprezentanţi ai companiilor Romgaz şi OMV Petrom.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...