Isărescu: Volatilitatea de 5% a leului putea să existe şi dacă economia era extrem de competitivă

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat luni că volatilitatea de 5% a leului în raport cu euro a fost "o plimbare normală" şi aceasta ar fi putut să existe şi dacă economia românească era extrem de competitivă.
Economica.net - lun, 01 iul. 2013, 15:03
Isărescu: Volatilitatea de 5% a leului putea să existe şi dacă economia era extrem de competitivă

„Când o monedă revine, să zicem, după o apreciere la un nivel mai mult sau mai puţin normal, cred că ar trebui să ne ferim şi a folosi cuvântul depreciere. Eu cred că leul s-a plimbat într-o marjă pe undeva de 5% şi a fost o plimbare normală. În ceea ce priveşte adoptarea euro, eu cred că legătura fundamentală este de ceea ce noi numim competitivitatea economiei româneşti, pregătirea ei pentru adoptarea monedei unice. Volatilitatea de 5% a leului poate să existe sau ar fi putut să existe şi dacă România era o economie extrem de competitivă”, a declarat Isărescu la un briefing de presă.

El a răspuns astfel la întrebarea dacă recomandă o adoptare cât mai rapidă a monedei unice europene, în condiţiile în care deprecierea leului din ultima perioadă afectează inclusiv inflaţia.

Isărescu a adăugat că aceste aspecte nu sunt legate atât de „condiţional” şi că nu vede un impact „extraordinar” al volatilităţii cursului asupra inflaţiei.

După ce la începutul lunii mai cursul de schimb a coborât până aproape de 4,3 lei/euro şi a atins cel mai redus nivel de la finele anului 2011, cotaţiile au început să urce treptat şi să depăşească 4,5 lei/euro. Astfel, în decurs de aproape două luni, cursul de schimb a urcat cu peste 5%, de la 4,3072 lei/euro (în data de 3 mai) la 4,5340 lei/euro (în 20 iunie). Scăderea leuului în raport cu euro a fost determinată de retragerea investitorilor străini de pe pieţele emergente, în contextul intenţiei băncii centrale a SUA de a încheia gradual programului de achiziţie de obligaţiuni.

În ultimele şedinţe din luna iunie cursul leu/euro a coborât cu aproape 3% şi a testat nivelul de 4,41 lei/euro, după ce operatorii telecom au cumpărat lei şi au vândut euro pentru plata unor licenţe telecom adjudecate în toamna anului trecut. Companiile Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom au avut ca termen limită ziua de vineri pentru a plăti aproape 500 milioane euro pentru licenţele respective.

Începând de joi piaţa s-a liniştit, iar cotaţiile s-au întors aproape de 4,45 lei/euro.

Totuşi, comparativ cu nivelul de la finele anului trecut, leul este în scădere cu numai 0,5% în raport cu euro. La finele anului trecut, cursul de referinţă a fost de 4,4287 lei/euro, iar luni de 4,4501 lei/euro.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...