Un nou record pentru aur şi dolar la BNR – Cel mai scump gram şi cel mai mare curs USD din istorie

Preţ record aur BNR - Metalul preţios a atins, din nou, cel mai mare nivel din istorie la cursul BNR: 293,9846 lei pentru un gram. Precedentul record a fost atins vineri, 4 martie 2022 (281,5126 lei pentru un gram). Dolarul a continuat să crească şi a atins cea mai ridicată valoare din istorie în faţa leului, la cursul BNR: 4,5714 lei.
Ion Dobreanu - lun, 07 mart. 2022, 13:27
Un nou record pentru aur şi dolar la BNR - Cel mai scump gram şi cel mai mare curs USD din istorie

Aurul a atins cea mai ridicată valoare din istorie la cotaţia BNR: 293,9846 lei pentru un gram. Cotaţia unciei de aur a depăşit luni dimineaţa pragul de 2.000 de dolari pe pieţele asiatice, o premieră după luna septembrie 2020, scrie Agerpres.

Dolarul a crescut şi a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie în faţa leului, la cursul BNR: 4,5714 lei.

Cotaţia petrolului a continuat să crească luni pe piaţa din Asia, la fel ca şi preţul aurului care a trecut de 2.000 de dolari uncia, în timp ce bursele din regiune au înregistrat scăderi semnificative în contextul repercusiunilor războiului din Ucraina asupra economiei mondiale, transmite AFP.

Preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008. Ulterior, cotaţiile au scăzut, dar luni dimineaţa pe piaţa din Asia barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era în creştere cu 8,79% până la 128,49 dolari.

În contextul agravării războiului din Ucraina, sancţiunile care să vizeze în mod direct exporturile de hidrocarburi ale Rusiei nu mai sunt un concept tabu. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.

O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia este programată pentru luni, însă pieţele nu se aşteaptă la un sfârşit favorabil după eşecul precedentelor negocieri şi intensificării ofensivei ruseşti.

O escaladare a conflictului din Ucraina ar avea consecinţe economice devastatoare la nivel mondial, a avertizat sâmbătă Fondul Monetar Internaţional. Pe lângă conflictul propriu-zis, sancţiunile impuse Rusiei vor avea de asemenea un impact substanţial asupra economiei mondiale şi pieţelor financiare, cu efecte colaterale pentru alte ţări, estimează FMI.

În acest context investitorii se îndreaptă spre aur, o valoare tradiţională de refugiu, cotaţia unciei de aur depăşind luni dimineaţa pragul de 2.000 de dolari pe pieţele asiatice, o premieră după luna septembrie 2020.

În sens invers, pieţele bursiere înregistrează scăderi semnificative, indicele Nikkei al bursei japoneze a închis şedinţa de luni cu o scădere de 2,94%. Pierderile de la bursa din Hong Kong erau şi mai mari, indicele Hang Seng înregistra un declin de aproape 3,5% în jurul orei 2:20 GMT.

Pe pieţele valutare, moneda euro s-a depreciat semnificativ în raport cu dolarul ajungând la un curs de 1,0840 dolari, de la 1,0928 dolari vineri. Moneda europeană s-a depreciat şi în raport cu yenul japonez până la un curs de 124,54 yeni, de la 125,48 yeni vineri.

ROBOR  la trei luni a crescut la 4,25%, faţă de 4,03%, valoarea din şedinţa precedentă şi a atins cea mai ridicată valoare din 6 august 2013 şi până acum.

ROBOR la şase luni a crescut la 4,30%, faţă de 4,17%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 8 august 2013 şi până acum.

Te-ar mai putea interesa și
Top 10 cele mai bine vândute modele de telefoane din 2024: toate de la Apple și Samsung
Top 10 cele mai bine vândute modele de telefoane din 2024: toate de la Apple și Samsung
Apple și Samsung au dominat clasamentul celor mai vândute smartphone-uri din primul trimestru al anului 2024, ocupând fiecare câte cinci locuri în top 10, conform Counterpoint Research. A fost,......
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul ...
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...