Cursul a trecut de 4,45 lei/euro spre finalul şedinţei, însă pentru scurt timp

Cursul de schimb a trecut de 4,45 lei/euro spre finalul şedinţei interbancare de vineri, însă apoi s-a întors sub acest nivel, evoluţia leului fiind în linie cu mişcarea înregistrată de monedele statelor din regiune.
Economica.net - vin, 05 iul. 2013, 13:55
Cursul a trecut de 4,45 lei/euro spre finalul şedinţei, însă pentru scurt timp

La deschiderea şedinţei interbancare, euro a fost cotat la 4,4380 – 4,4400 lei, respectiv cu 0,55 bani peste nivelurile de joi, din jurul orei 16:30, de 4,4325 – 4,4345 lei/euro.

Ulterior, cursul a fluctuat foarte aproape de 4,44 lei/euro până în jurul orei 15:30, când paritatea a urcat rapid peste 4,45 lei/euro, însă a stat pentru scurt timp peste acest nivel.

Mişcarea a fost în linie cu cea înregistrată de zlot şi forint şi a fost influenţată indirect de întărirea dolarului în raport cu euro, în urma publicării unor date peste aşteptări privind piaţa forţei de muncă din SUA. De regulă, dolarul este considerat un plasament mai sigur decât euro, iar evoluţia monedelor statelor din regiune în raport cu euro este influenţată indirect de dinamica parităţii dolar/euro, întrucât valutele din regiune sunt considerate de investitori drept active cu grad de risc mai ridicat decât euro.

„Datele din SUA au fost bune, însă unii investitori le-au interpretat ca o apropiere a momentului în care Fed (banca centrală americană – n.r.) va începe să crească dobânzile, iar asta a dus la aprecierea dolarului”, a afirmat un dealer.

În jurul orei 16:30, pe piaţa de la Bucureşti, băncile cotau euro la 4,4460 – 4,4475 lei, respectiv cu 1,3 – 1,35 bani peste închiderea de joi, astfel că leul este în scădere cu 0,3% în raport cu euro.

În acelaşi timp, zlotul şi forintul erau în scădere cu câte 0,6% faţă de moneda europeană. În şedinţa precedentă, zlotul şi forintul s-au apreciat cu până la 1%, în timp ce leul a avansat cu 0,4%, în urma anunţului preşedintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi că instituţia va menţine sau va reduce dobânzile „o perioadă prelungită de timp”.

Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a scăzut vineri pentru a doua zi consecutiv şi a ajuns la 4,4403 lei/euro. Paritatea este cu 0,17 bani sub cea publicată joi, de 4,4420 lei/euro.

Leul s-a întărit şi în raport cu francul elveţian, cursul de schimb coborând de la 3,6048 lei/franc la 3,5949 lei/franc şi a atins, astfel, cel mai redus nivel din ultimele patru săptămâni. O rată mai redusă decât cea de vineri a fost anunţată de BNR în data de 5 iunie, când francul a fost la 3,5737 lei.

Pe de altă parte, leul s-a depreciat în raport cu dolarul american şi cursul de referinţă a urcat cu 3,08 bani, la 3,4473 lei/dolar, nivelul cel mai ridicat din ultimele trei luni. În ziua precedentă, dolarul a fost cotat la 3,4165 lei.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de Banca Naţională a României în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile practicate vineri de băncile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) şi plasate (ROBOR) în lei pe termen de o zi sunt de 4,49% – 4,99% pe an, după ce joi au fost la 4,55% – 5,05% pe an.

În acelaşi timp, dobânzile pentru plasamentele pe termen de o săptămână au continuat să scadă şi au ajuns la 4,54% – 5,04% pe an. Dobânzile încadrează astfel rata dobânzii de politică monetară a BNR, de 5% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a Fed de reducere a dobânzii
Indicele Dow Jones al Bursei din New York a sărit pentru prima dată de 40.000 de puncte, în așteptarea unei decizii a ...
Indicele Dow Jones Industrial Average al Bursei de la New York a depăşit joi, pentru prima dată, pragul de 40.000 de puncte, în condiţiile în care marţi, miercuri şi joi bursele globale au......
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan este noul director comercial al Telekom Romania Mobile Communications, în locul Andreei Cramer
Mircea Hațegan a fost numit astăzi în funcția de director executiv comercial al Telekom Romania Mobile Communications, ...
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia – Năvodari
MADR: Inspectorii ANPA nu au identificat activităţi de recoltare a moluştelor sau a rapanelor în zona Portului Midia ...
Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) au realizat în anul 2024, numai în Portul Midia ...
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR pregătește achiziția a 32 de utilaje cu cu macara și echipament de atenuare a șocurilor la impact
CNAIR a anunțat debutul procedurilor legale pentru achiziția unor utilaje destinate intervențiilor de întreținere pe ...