INS: Salariul mediu net pe economie a scăzut în România la 3.698 de lei, în ianuarie

Salariul mediu net pe economie din România a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 4,7% faţă de ultima lună din 2021, valorile cele mai mari fiind înregistrate în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu un cuantum de 8.940 lei, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - mar, 15 mart. 2022, 09:55
INS: Salariul mediu net pe economie a scăzut în România la 3.698 de lei, în ianuarie

Raportat la perioada ianuarie 2022 – decembrie 2021, salariul mediu brut a scăzut cu 296 lei (-4,7%), până la valoarea de 6.031 de lei.

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu net a fost, în prima lună a anului curent, de 3.698 lei, mai puţin cu 181 de lei (-4,7%), comparativ cu decembrie 2021, iar valorile cele mai mari s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) – de 8.940 lei, iar cele mai mici în domeniul de hoteluri şi restaurante (2.047 lei).

Datele INS relevă faptul că, în ianuarie 2022, faţă de ianuarie 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 8,9%, iar în raport cu evoluţia preţurilor de consum indicele câştigului salarial real a fost 100,5%. Totodată, acelaşi indice a fost de 93,9% în luna ianuarie 2022 în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut.

„În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, precizează INS.

Conform statisticii oficiale, în ianuarie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut faţă de luna precedentă, ca urmare a acordării în luna decembrie 2021 de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie de contracte/proiecte), cât şi a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în sectoare precum: extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-32,8%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (-31,9%), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe) – între 15% şi 25%.

În acelaşi timp, au fost consemnate scăderi între 10,5% şi 14,5% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, cercetare-dezvoltare, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, respectiv între 7% şi 10% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), tranzacţii imobiliare.

„Creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, aplicării prevederilor legale , realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2, acestea s-au înregistrat în activităţi de editare (+11,4%), hoteluri şi restaurante (+6,5%) şi activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (+4,8%).

În sectorul bugetar s-au consemnat uşoare majorări ale câştigului salarial mediu net, în ianuarie 2022, comparativ cu luna precedentă, în învăţământ (+3,1%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), sănătate şi asistenţă socială (+1,7%), precum şi în administraţia publică (+0,5%).

Te-ar mai putea interesa și
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți din dubla impunere
Miniștrii de Finanțe din UE au căzut de acord asupra noilor reguli privind rambursarea mai rapidă a banilor proveniți ...
Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană, reuniţi marţi la Bruxelles, au convenit asupra unor noi reguli menite să ajute investitorii la recuperarea sumelor în caz de dublă impunere,......
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Hidroelectrica raportează un profit de peste 1,32 de miliarde de lei pentru primele trei luni din an, în scădere 23%
Grupul Hidroelectrica a înregistrat în primele trei luni ale anului în curs un profit net în scădere cu 23%, la 1,326 ...
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața forței de muncă
Banca Angliei ar putea decide luna viitoare să reducă dobânda de referință, în contextul evoluțiilor de pe piața ...
Nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a crescut mai mult decât se estima în primul trimestru din 2024, dar ...
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
ANCOM: Viteza medie de download pentru internetul fix a crescut cu 10% anul trecut față de 2022
Utilizatorii de internet din România au înregistrat anul trecut o viteză medie de download de 587 Mbps pentru internetul ...