Separatiştii din Osetia de Sud au în vedere un referendum pentru unirea cu Rusia. Abhazia vrea să rămână independentă

 Liderul Osetiei de Sud, un teritoriu prorus din Caucaz care s-a separat de Georgia, a făcut cunoscută miercuri intenţia de a organiza o consultare populară pentru a se uni cu Rusia, notează AFP. Abhazia, regiunea separatistă prorusă din Georgia, nu intenţionează să se alipească Rusiei, au declarat oficiali ai acestei republici.
AGERPRES - joi, 31 mart. 2022, 08:44
Separatiştii din Osetia de Sud au în vedere un referendum pentru unirea cu Rusia. Abhazia vrea să rămână independentă

„Desigur, trebuie să cerem părerea poporului şi să ne asigurăm că poporul se exprimă asupra posibilităţii de a adera la Federaţia Rusă”, a declarat Anatoli Bibilov, în direct la un post de televiziune rus.

„Nu este foarte greu de făcut. După cum se spune, este o chestiune tehnică”, a continuat el, adăugând că alipirea la Rusia a fost un „vis străvechi” al poporului oset.

„Toate procedurile legale vor fi finalizate după alegerile prezidenţiale”, programate la 10 aprilie în acest teritoriu, a declarat agenţiei de presă TASS o purtătoare de cuvânt a lui Babilov, Dina Gasieva.

Osetia de Sud şi Abhazia sunt două regiuni ale Caucazului care s-au separat de fosta Republică Sovietică Georgia. Independenţa lor a fost recunoscută în august 2008 de Rusia, după un război fulger între Tbilisi şi Moscova.

După acest conflict, acolo au fost staţionate forţe ruse.

La rândul său, preşedintele „parlamentului” Abhaziei, Valeri Kvartcea, a afirmat miercuri seară că problema anexării acestui teritoriu la Rusia nu s-a pus pentru că în „constituţia” abhază este menţionat „clar” ca fiind „stat independent”.

Citat de agenţia Interfax, el a afirmat că decizia Osetiei de Sud de a organiza „un posibil referendum” este un „drept suveran”, asigurând că este vorba de unirea poporului oset, din care o parte locuieşte în frontierele Rusiei.

Anunţul Osetiei de Sud intervine în timp ce armata rusă desfăşoară o ofensivă în Ucraina de la 24 februarie, oficial pentru a veni în ajutorul altor două teritorii separatiste pro-ruse, de la Lugansk şi Doneţk, situate în estul Ucrainei.

Săptămâna trecută, Anatoli Bibilov a anunţat că a trimis soldaţi din Osetia de Sud în Ucraina pentru „a ajuta la protejarea Rusiei”.

Duminică, liderul separatiştilor de la Lugansk, Leonid Pasetcinik, a spus că va avea loc un referendum „în viitorul apropiat” pentru ca această regiune să se alăture Rusiei.

Şeful separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, se pronunţă în mod regulat în favoarea unirii Moscova, reaminteşte AFP.

Georgia: Regiunea separatistă Abhazia anunţă că nu intenţionează să se alipească Rusiei

Abhazia, regiunea separatistă prorusă din Georgia, nu intenţionează să se alipească Rusiei, au declarat oficiali ai acestei republici, după ce regiunea vecină Osetia de Sud a anunţat că va întreprinde paşi în această direcţie, informează joi Reuters.

Moscova a recunoscut independenţa atât a Osetiei de Sud, cât şi a Abhaziei, după războiul cu Georgia din 2008. Federaţia Rusă are staţionaţi mii de militari în ambele regiuni şi acordă sprijin financiar substanţial.

„Rusia este partenerul nostru strategic, un stat drag şi apropiat, însă noi, în republică (Abhazia), nu avem intenţia să ne unim cu Federaţia Rusă”, a declarat miercuri preşedintele parlamentului abhaz, Valeri Kvarhia, pentru agenţia de presă Interfax.

Un alt oficial din Abhazia, secretarul Consiliului de Securitate, Serghei Şamba, a declarat pentru agenţia de presă TASS că regiunea susţine aspiraţiile Osetiei de Sud, dar că Abhazia nu împărtăşeşte obiectivul ei de a se alipi Rusiei.

Osetia de Sud plănuieşte să organizeze un referendum pe tema alipirii la Rusia, după alegerile regionale programate să aibă loc pe 10 aprilie, a informat agenţia de presă RAI Novosti.

Moscova a folosit recunoaşterea diplomatică drept un instrument pentru menţinerea unei prezenţe armate în regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică, pe care le consideră parte din sfera ei de influenţă, notează Reuters.

În Ucraina, sprijinul îndelungat al Rusiei faţă de separatiştii înarmaţi din regiunile Doneţk şi Lugansk din est au constituit o platformă pentru a lansa, pe 24 februarie, o invazie la scară mare asupra teritoriului ucrainean, denumită de Moscova „operaţiune militară specială”.

Te-ar mai putea interesa și
S-a lansat platforma de verificări auto verificamasina.ro
S-a lansat platforma de verificări auto verificamasina.ro
O revoluție în piața auto: VerificaMasina.ro îți oferă rapoarte instant pe email și WhatsApp pentru orice autoturism....
Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, cu scopul combaterii schimbărilor climatice
Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor pentru crescătorii de animale, cu scopul combaterii schimbărilor climatice
Ţările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite pentru sectorul creşterii animalelor, în ideea de a ...
Hotelierii nu vor mai putea oferi cosmetice în ambalaje miniaturale și nici lapte pentru cafea sau zahăr în ambalaje din plastic. Noi ambalaje de unică folosință vor fi interzise începând cu 2030
Hotelierii nu vor mai putea oferi cosmetice în ambalaje miniaturale și nici lapte pentru cafea sau zahăr în ambalaje ...
Unele tipuri de ambalaje din plastic de unică folosință vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2030, potrivit unui ...
UniCredit se alătură grupului restrâns de bănci europene cu o capitalizare de piaţă de 60 de miliarde de euro
UniCredit se alătură grupului restrâns de bănci europene cu o capitalizare de piaţă de 60 de miliarde de euro
Capitalizarea de piaţă a UniCredit a trecut marţi pragul de 60 de miliarde de euro, grupul italian devenind una din cele ...