Islanda a întors spatele UE: Decizia privind aderarea se amână

Islanda este gata să renunţe la planurile de aderare la Uniunea Europeană /UE/. Aflat într-o vizită la Bruxelles, noul premier al ţării, Sigmundur David Gunnlaugsson, a anunţat că decizia privind aderarea la UE se amână cel puţin până la toamnă şi va depinde de rezultatele referendumului.
Economica.net - vin, 19 iul. 2013, 11:49
Islanda a întors spatele UE: Decizia privind aderarea se amână

Ţinând cont de opiniile locuitorilor insulei, acest lucru înseamnă practic renunţarea la integrarea europeană, notează vineri cotidianul rus Kommersant.

Vizita premierului islandez la Bruxelles este prima sa deplasare în străinătate în noua funcţie, pe care o ocupă din aprilie acest an. În timpul unei conferinţe de presă comune, şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a amintit oaspetelui despre parcursul ţării insulare către aderarea la UE, proclamat de predecesorul lui Gunnlaugsson, Johanna Sigurdardottir. ‘Trenul pleacă. Este în interesul nostru comun ca decizia finală să fie luată cât mai repede’, a spus Barroso.

Potrivit Kommersant, îngrijorarea şefului Comisiei Europene nu este una întâmplătoare: după ce la putere în Islanda au venit forţele de centru-dreapta, Reykjavikul a frânat practic negocierile în vederea aderării la UE. Potrivit experţilor, noua putere islandeză fie îşi va revoca în totalitate candidatura, fie va încerca să prelungească la maxim procesul de negocieri.

‘În 2009, pe valul crizei economice, la putere în Islanda au venit forţe care vedeau salvarea în integrarea europeană, mai ales că sistemele economic şi de drept ale ţării sunt foarte apropiate de UE’, aminteşte expertul rus Tatiana Şeniavskaia. Cu toate acestea, după cum constată în prezent experta, ‘cetăţenii islandezi nu au observat vreo legătură între integrarea europeană şi îmbunătăţirea situaţiei economice’. ‘Dimpotrivă, în ultimii ani atitudinile eurosceptice s-au accentuat’, precizează Şeniavskaia pentru Kommersant.

Anterior se anunţa că Islanda, care a înaintat cererea de aderare în 2009, va putea adera la UE deja în acest an. La ora actuală, Islanda este una dintre cele cinci ţări candidate la aderare la UE şi, alături de Muntenegru şi Turcia, una dintre cele care au iniţiat deja negocierile de aderare.

În acelaşi timp, nivelul de integrare dintre Islanda şi ţările din UE este destul de mare. Ţara participă la Spaţiul Economic European (SEE) şi participă la acordul Schengen. Cu toate acestea, după cum a explicat premierul islandez la Bruxelles, decizia privind aderarea la UE ‘nu poate fi luată înainte de referendum’, iar problema privind desfăşurarea acestuia va fi luată de la parlamentul de la Reykjavik în toamnă.

Despre îngheţarea negocierilor până la referendum a vorbit şi ministrul de externe al Islandei, Gunnar Bragi Sveinsson, adaugă ziarul rus.

Practic, aceasta înseamnă refuzul de a adera la UE: potrivit sondajelor, această idee este susţinută de mai puţin de o pătrime dintre locuitorii Islandei. Mulţi islandezi acuză UE de criza financiară, care s-a declanşat pe insulă în 2008.

În plus, islandezii nu doresc ca industria piscicolă, una cheie pentru ţară, să ajungă dependentă de UE. Majorarea de către Islanda, în regim unilateral, a cotelor la pescuit în Atlanticul de nord-est a atras deja după sine pericolul unor sancţiuni din partea ţărilor europene.

Pentru UE, schimbarea cursului Reykjavikului înseamnă, de asemenea, renunţarea la speranţele privind extinderea influenţei în zona arctică. Între timp, exploatarea zăcămintelor gazifere şi petroliere de pe platforma continentală a Islandei va începe deja în acest an: cerere pentru exploatare, alături de compania islandeză Eykon Energy, a înaintat compania petrolieră chineză CNOOC, precizează Kommersant.

Te-ar mai putea interesa și
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% de către stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), se......
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, ...