József Váradi, CEO Wizz Air: „TAROM și Blue Air se îndreaptă spre eșec, spre faliment”

József Váradi, CEO Wizz Air, susține că cele două companii aeriene românești, Tarom și Blue Air, „sunt în faliment tehnic” și sunt „ţinute în viaţă de tot felul de ajutoare de stat şi de guvern”, scrie publicația locală monitorulcj.ro.
Ion Dobreanu - joi, 05 mai 2022, 13:01
József Váradi, CEO Wizz Air: „TAROM și Blue Air se îndreaptă spre eșec, spre faliment”

Într-un interviu pentru monitorulcj.ro, József Váradi, CEO Wizz Air, a lansat un avertisment dur către conducerea TAROM și Blue Air pe care le acuză că nu-și plătesc furnizorii. Mai mult,  Váradi spune că cele două companii aeriene se îndreaptă spre faliment.

Am suferit pierderi importante în aceşti doi ani de pandemie, dar am rămas intacţi în privinţa lichidităţilor. Astăzi, Wizz Air este singura companie aeriană din România care este la zi cu plăţile şi care i-a plătit pe toţi, inclusiv în pandemie, potrivit acordurilor comerciale. Restul companiilor aeriene nu-şi plătesc (integral) furnizorii, pentru că sunt în faliment tehnic, dar evident sunt ţinute în viaţă de tot felul de ajutoare de stat şi de guvern. Noi nu am beneficiat de planuri de salvare, singuri ne-am administrat lichidităţile şi i-am plătit pe toţi la timp (…) Pentru ca industria aeronautică să îşi revină la capacitate maximă este nevoie să ne uităm la toţi aceşti actori în mod diferit. Pot vorbi despre TAROM sau Blue Air, aceste companii au probleme financiare şi se îndreaptă spre eşec, nu plătesc, se îndreaptă spre faliment, dar din nu ştiu ce motive încă se află pe piaţă şi efectuează zboruri. Vom trăi şi vedea ce se întâmplă cu aceste companii. Nu doar în România, ci pe tot globul, Covid a avut un impact major asupra lichidităţilor în sectorul aviatic. Iar unele companii, cum e a noastră, s-a descurcat, dar cele mai multe nu au făcut faţă. Personal, cred că după această vară vom vedea o consolidare semnificativă a industriei”, a declarat József Váradi, CEO Wizz Air pentru monitorulcj.ro.

Nu este prima oară când șeful Wizz Air face referiri la concurență. În 2018, prezent la București, Váradi, spunea că „e doar o chestiune de timp până când TAROM va dispărea”.

Și alți oficiali ai companiei au declarat în trecut că Wizz Air este pregătită să ia locul TAROM în cazul în care dă faliment.

Compania națională TAROM zboară din 2007 doar pe pierderi și a schimbat în ultimii cinci ani 13 directori. 

Ieri, 4 mai, Tribunalul UE a respins contestația formulată de Wizz pentru unul dintre ajutoarele de stat primite de către TAROM.

La Tribunalul UE mai este depusă o cerere de anulare din partea Wizz Air a unui ajutor de stat acordat TAROM în 2 octombrie 2020, în valoare de 19,3 milioane de euro, pentru care Tribunalul nu a luat încă o decizie. O altă contestație a fost depusă și pentru ajutorul de stat primit de Blue Air.

 

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...