Cursul a coborât la 4,41 lei/euro la finalul sesiunii, pe volume în creştere

Cotaţiile monedei naţionale au coborât până la 4,41 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare, pe volume de transfer peste media acestei perioade, aprecierea leului fiind susţinută de datele privind scăderea preţurilor de consum din luna iulie, potrivit unor dealeri.
Economica.net - lun, 12 aug. 2013, 15:00
Cursul a coborât la 4,41 lei/euro la finalul sesiunii, pe volume în creştere

În jurul orei 16:30, euro era cotat la 4,4130 – 4,4160 lei, cu circa 2 bani sub nivelurile de la aceeaşi oră de vineri, de 4,4330 – 4,4340 lei/euro.

La deschidere, euro a fost tranzacţionat la 4,4240 lei, iar în prima parte a zilei cotaţiile au variat în apropierea nivelului de 4,4250 lei/euro.

Ulterior, rata de schimb a continuat să scadă, iar nivelul minim al zilei a fost de 4,41 lei/euro, într-o piaţă cu volume de transfer în creştere faţă de media acestei perioade.

Unii dealeri spun că evoluţia leului a fost susţinută luni de datele privind scăderea preţurilor în iulie.

Potrivit datelor prezentate luni de Institutul Naţional de Statistică, preţurile de consum au scăzut în iulie cu 0,34% faţă de luna anterioară, după ce alimentele s-au ieftinit cu 1,6%, astfel că rata anuală a inflaţiei a ajuns la 4,41%.

Banca Naţională a României a redus săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an şi anul viitor, la 3,1%, de la proiecţia anterioară de 3,2%, respectiv 3,3%. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5% plus/minus un punct procentual.

Banca Naţională a României a publicat un curs de referinţă cu 1,23 bani mai redus, de 4,4250 lei/euro. În sesiunea, precedentă, cursul a fost de 4,4373 lei/euro.

Leul s-a întărit uşor în raport cu francul elveţian, iar rata de schimb a scăzut de la 3,6033 lei/franc la 3,5908 lei/franc.

În raport cu dolarul american, leul s-a depreciat uşor, cursul de referinţă urcând cu 1,35 bani, de la 3,3157 lei/dolar la 3,3292 lei/dolar.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate luni dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au constinuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,64 -2,14% pe an, după ce vineri au fost la 1,7% – 2,2% pe an. Randamentele la o săptămână se plasează la 2,08 – 2,58% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
Începând din data de 15 mai 2024, RCS & RDS, unul dintre principalii furnizori de servicii convergente de comunicații electronice din România, anunță schimbarea denumirii companiei în Digi......
Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii – Câciu
Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii – ...
Nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ...
SUA creşte tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
SUA creşte tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
Pe măsură ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a-şi reduce deficitul comercial pe relaţia cu China, prin majorarea ...
Guvernul vrea să împrumute mai mult din afara țării. Majorare cu încă 7 miliarde de euro a plafonului
Guvernul vrea să împrumute mai mult din afara țării. Majorare cu încă 7 miliarde de euro a plafonului
După ce în luna ianuarie plafonul pentru programul cadru de emisiuni de titluri de stat ”Medium Term Notes” (MTN) a ...