Leul s-a depreciat spre finalul sesiunii, iar cursul a urcat aproape de 4,44 lei/euro

Moneda naţională s-a depreciat spre finalul sesiunii interbancare de miercuri, în linie cu regiunea, astfel că rata de schimb a atins un maxim de 4,4390 lei/euro, pe volume de transfer modeste, potrivit dealerilor.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 14:41
Leul s-a depreciat spre finalul sesiunii, iar cursul a urcat aproape de 4,44 lei/euro

În jurul orei 16:30, băncile cotau euro la 4,4355 – 4,4365 lei, faţă de cotaţiile de la aceeaşi oră de marţi, când băncile schimbau euro la 4,4280 – 4,4290 lei.

La deschidere, rata de schimb se plasa la 4,4250 lei/euro, iar în prima parte a zilei cotaţiile au urcat spre 4,43 lei/euro. Nivelul maxim al zilei a fost de 4,4390 lei/euro şi a fost atins spre finalul zilei, deprecierea fiind în linie cu evoluţia valutelor din regiune.

Dealerii spun că jucătorii nu au reacţionat la datele pozitive privind creşterea economică din trimestrul al doilea prezentate miercuri de INS.

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, astfel că în prima jumătate a anului creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform primelor estimări ale INS, Produsul intern brut în trimestrul II 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier.

Totodată, miercuri au fost prezentate datele privind economiile Franţei şi Germaniei, cele mai mari din zona euro, acestea înregistrând în trimestrul al doilea creşteri mai mari decât anticipau analiştii, susţinând astfel aşteptările pentru o revenire a activităţii economice în uniunea monetară.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat miercuri un curs de referinţă de 4,4278 lei/euro, în creştere cu 0,28 bani faţă de marţi. În sesiunea precedentă, cursul a fost de 4,4250 lei/euro.

În raport cu dolarul american, cursul de referinţă a urcat cu 1,92 bani, de la 3,3243 lei/dolar la 3,3435 lei/dolar.

În acelaşi timp, leul s-a apreciat uşor în raport cu francul elveţian, iar rata de schimb a scăzut de la 3,5843 lei/franc la 3,5668 lei/franc.

Ratele de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Dobânzile afişate miercuri dimineaţă de băncile comerciale pentru plasamentele în lei pe termen de o zi au constinuat să scadă, pe fondul surplusului de lichiditate, şi au ajuns la 1,46 – 1,96% pe an, după ce marţi au fost la 1,53 – 2,03% pe an. Randamentele la o săptămână se plasează la 1,77 – 2,27% pe an.

Te-ar mai putea interesa și
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
Telekom Romania Mobile: venituri de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% pe primul trimestru
La 31 martie 2024, Telekom Romania Mobile a înregistrat venituri totale de 66,2 milioane de euro, în scădere cu 4,1% față de aceeași perioadă din 2023. Veniturile din servicii mobile au fost......
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
RCS & RDS își schimbă denumirea în Digi Romania. CEO: Abordăm o nouă etapă în traiectoria noastră
Începând din data de 15 mai 2024, RCS & RDS, unul dintre principalii furnizori de servicii convergente de comunicații ...
Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii – Câciu
Propuneri pentru corelarea salarizării personalului care gestionează fonduri europene cu complexitatea activităţii – ...
Nivelul de salarizare actual al personalului MIPE este la nivelul maxim prevăzut în grila de salarizare pentru familia ...
SUA creşte tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
SUA creşte tarifele pentru China, dar importă mai mult din Vietnam, dependent de China
Pe măsură ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a-şi reduce deficitul comercial pe relaţia cu China, prin majorarea ...