Roşia Montană: Protest la Bucureşti. Sondaje favorabile proiectului

Sute de persoane protestează la această oră în Capitală faţă de proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană, promovat de Guvern într-un proiect de lege aprobat în această săptămână.
Economica.net - Dum, 01 sept. 2013, 18:34
Roşia Montană: Protest la Bucureşti. Sondaje favorabile proiectului

Manifestanţii împotriva proiectului de la Roşia Montană, adunaţi la Universitate, au mers, pe carosabil, până în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde s-au oprit în urmă cu câteva minute. Zona a fost securizată de jandarmi, iar traficul rutier nu este perturbat, spune Mediafax.

Sondajele actuale nu sunt  de partea protestatarilor, cea mai mare parte a populaţiei României declarându-se, potrivit acestora, în favoarea proiectului.

Astfel, aproape 70% dintre români consideră că autorităţile ar trebui să promoveze proiectul Roşia Montană, relevă un sondaj de opinie dat publicităţii duminică de Sociopol, citat de Agerpres.

La întrebarea „ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile în cazul proiectului Roşia Montană”, dintre cei care au auzit de acest proiect (87%), 68% au răspuns că ar trebui să îl promoveze iar 32% consideră că autorităţile ar trebui să se opună.

Întrebaţi ce cred că vor face autorităţile în cazul proiectului Roşia Montană, 73% au răspuns că autorităţile vor promova Roşia Montană şi 27% – că se vor opune.

Sondajul a fost organizat în perioada 23-26 august, pe un eşantion de 1.079 persoane. Tipul eşantionului – stratificat bistadial cu selecţia probabilistă a gospodăriilor (aleatoriu simplu) şi a persoanelor (metoda „cea mai tânără persoană din gospodărie”), populaţia adultă neinstituţionalizată a României, metoda culegerii datelor – interviuri telefonice (CATI). Marja de eroare este de plus/ minus 3,2%.

Premierul Victor Ponta a înaintat proiectul de lege care dă drumul exploatării de la Roşia Montană, spre aprobare sau respingere, Parlamentului, motivând că cea mai bună decizie poate fi luată de cei aleşi de populaţie. El a spus la un post de televiziune că va vota, din calitatea de deputat, împotriva proiectului. De altfel, soţia sa, Daciana Sârbu, este un cunoscut activist împotriva exploatării de la Rosia Montana.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană a avertizat trei producători de vehicule electrice din China că nu au oferit suficiente informaţii pentru investigaţia sa anti-subvenţii
Comisia Europeană a avertizat trei producători de vehicule electrice din China că nu au oferit suficiente informaţii ...
Comisia Europeană a avertizat trei producători de vehicule electrice (EV) din China că nu au pus la dispoziţie suficiente informaţii pentru investigaţia sa anti-subvenţii, au declarat pentru......
Premieră la Londra – primarul laburist Sadiq Khan obţine al treilea mandat
Premieră la Londra – primarul laburist Sadiq Khan obţine al treilea mandat
Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, a fost reales la alegerile locale care au avut loc joi în Anglia, devenind astfel ...
Taxarea giganților petrolieri ar putea asigura fonduri de 900 de miliarde de dolari până în 2030 – raport
Taxarea giganților petrolieri ar putea asigura fonduri de 900 de miliarde de dolari până în 2030 – raport
Impunerea unei taxe pentru marile companii producătoare de combustibili fosili ar putea stimula finanțarea pentru combaterea ...
Dacia ar putea transforma Sandero Stepway în model de sine stătător
Dacia ar putea transforma Sandero Stepway în model de sine stătător
Așa cum Economica.net scris încă din primăvara anului trecut, Dacia ar putea înlocui varianta Stepway a modelului Sandero ...