Summitul G20 va fi marcat de criza din Siria şi turbulenţele financiare din ţările emergente

Şefii de state şi de guverne din G20 se vor reuni joi şi vineri la St Petersburg pentru un summit care se anunţă tensionat din cauza crizei din Siria şi a turbulenţelor financiare din ţările emergente, relatează AFP.
Economica.net - lun, 02 sept. 2013, 11:29
Summitul G20 va fi marcat de criza din Siria şi turbulenţele financiare din ţările emergente

Liderii celor mai mari ţări dezvoltate şi emergente se vor concentra, în mod oficial, pe problemele economice şi financiare.

O sursă diplomatică rusă a recunoscut însă că din cauza tensiunilor legate de eventuală intervenţie militară americană în Siria, întâlnirea va fi dominată de actualitatea diplomatică.

Preşedinţia rusă insistă pe de altă parte că subiectul Siria nu va figura în programul reuniunii.

Summitul trebuie să dea prioritate creşterii şi intervine într-un moment în care economia mondială se află din nou într-o zonă de risc, a avertizat preşedintele Vladimir Putin, săptămâna trecută.

Zona euro pare să iasă din recesiune, dar ţările emergente, în frunte cu India, brazilia şi Turcia, se confruntă cu deprecierea monedelor, consecinţă a schimbării de politică monetară anunţată de Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite.

Odată cu redresarea economiei americane, Fed este şe cale să restrângă achiziţiile lunare de obligaţiuni, de 85 de miliarde de dolari. Subiectul provoacă disensiuni, întrucât efectele negative sunt deja vizibile în evoluţia monedelor ţărilor emergente, a avertizat Chris Weafer, analist la firma de consultanţă Macro Advisory.

Potrivit analiştilor, ţările afectate vor cere Fed să reducă măsurile de stimulare ţinând cont de efectele colaterale produse şi nu doar de interesele naţionale.

La întâlnirea miniştrilor de Finanţe din G20 care a avut loc la Moscova la sfârşitul lunii iulie, Brazilia şi Rusia au cerut SUA informaţii clare pe această temă, mesaj inclus în comunicatul final al reuniunii.

De la începutul acestui an, monedele Indiei şi Turciei au înregistrat scăderi puternice ale cotaţiilor, de 25%, respectiv 11%, în pofida eforturilor băncilor centrale de a opri declinul.

În Brazilia, unde realul s-a depreciat cu 15%, banca centrală a anunţat că va aloca 50 de miliarde de dolari pentru protejarea monedei.

În Rusia, ţară care vrea să profite de preşedinţia G20 pentru a-şi demonstra deschiderea economiei către investitori, rubla s-a depreciat cu circa 10%, iar creşterea economică a încetinit puternic de la începutul acestui an.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, după promulgarea acestei legi de către preşedintele României,......
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional de 22,1 milioane de lei, în creștere cu aproape 100%
Agroland Business System și-a bugetat pentru 2024 vânzări nete consolidate de 344,6 milioane de lei și un profit operațional ...
Grupul Agroland Business System (BVB: AG) vizează pentru anul 2024, la nivel consolidat, vânzări nete în valoare de 344,6 ...
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic pentru municipiu
Primăria Galați anunță că din 7 mai vor începe lucrările de renovare la Casa „Simion Gheorghiu”, un imobil emblematic ...
Primăria Municipiului Galați informează că de săptămâna viitoare, mai exact din 7 mai, vor începe lucrările pentru ...