Reuters: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate

Uniunea Europeană vrea un nou indice de referinţă bazat pe tranzacţii pentru gazele naturale lichefiate (GNL), deoarece reducerea fluxurilor de gaze ruseşti prin conducte şi importurile record de GNL au creat dezechilibre în actualul mecanism de stabilire a preţurilor, se arată într-un document consultat de Reuters.
AGERPRES - vin, 30 sept. 2022, 09:50
Reuters: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate

Cele 27 de state membre UE negociază propunerile făcute săptămâna trecută pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie şi a limita costurile pentru consumatori, dar deja Bruxelles-ul analizează măsuri suplimentare.

În documentul consultat de Reuters, Comisia Europeană susţine că un indice alternativ de referinţă pentru preţul GNL – pe care participanţii pe piaţă îl pot folosi în mod voluntar – ar trebui să se bazeze pe evaluări de preţ verificabile pentru livrările de cargouri de GNL, pentru a se asigura că este reflectat preţul real global pentru combustibil.

„Indicele de referinţă complementar va limita actualul efect negativ în formarea preţurilor provocat de perturbările de infrastructură în cazul conductelor şi, prin urmare, ar urma să aducă preţurile mai aproape de nivelul de pe piaţa mondială”, conform documentului.

În mod obişnuit cumpărătorii de GNL folosesc indici de referinţă cum ar fi Henry Hub pentru preţurile gazelor naturale în Statele Unite sau Japan Korea Marker (JKM) în Asia.

În Europa, indicele de referinţă standard este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility (TTF) din Ţările de Jos, folosit atât pentru gazul din conducte, cât şi pentru cel lichefiat.

Importurile europene de GNL au atins anul acesta un nivel record, guvernele încercând să găsească alternative la gazele ruseşti care, dacă ar fi eliminate complet, ar fi necesare livrări de 200 de milioane de tone de GNL în următorul deceniu, estimează analiştii.

În timp ce preţul GNL este, în general, mai mare decât al gazelor naturale, limitele infrastructurii din reţelele de conducte şi capacitatea variabilă de a primi şi procesa combustibilul răcit au dus la o modificare a tranzacţiilor în unele hub-uri europene, ceea ce a cauzat divergenţe majore de preţ.

De exemplu, preţurile în Franţa sunt mai scăzute decât în alte hub-uri, cum ar fi Germania, care nu are în prezent terminale GNL.

Un oficial UE a declarat că deja Comisia Europeană lucrează la un nou indice de referinţă cu Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER).

„Nu este o chestiune de zile. Desigur, este un întreg proces, dar cred că va fi accelerat”, susţine oficialul.

Totuşi, unii participanţi pe piaţă rămân sceptici.

„TTF încă este, de departe, cea mai lichidă piaţă a gazelor din Europa şi, prin urmare, cea mai reprezentativă. Dacă filtrezi GNL din pieţele TTF, va scădea lichiditatea, existând riscuri imense sau chiar volatilitate mai ridicată, apoi posibil fluctuaţii mari de preţ”, a apreciat Hans van Cleef, economist ala ABN Amro.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...