Goranitis, Deloitte: Am putea asista la o o ajustare a creditării bancare în viitor. Diversificarea acţionariatului din companii ar face mai multe sectoare „bancabile”

Dimitrios Goranitis, Deloitte, atrage atenţia că rezultatele financiare raportate de bănci în al treilea trimestru al acestui an arată o scădere a rentabilităţii. Analistul se aşteaptă ca băncile să fie mult mai prudente în acordarea creditelor anul viitor şi crede că vom avea în continuare majorări ale dobânzii de politică monetară. O economie locală şi mai deschisă şi o diversificare a acţionariatului din companii ar putea creşte gradul de intermediere financiară.
Gabriela Ţinteanu - mar, 25 oct. 2022, 21:44
Goranitis, Deloitte: Am putea asista la o o ajustare a creditării bancare în viitor. Diversificarea acţionariatului din companii ar face mai multe sectoare „bancabile”

Cu toate acestea, Dimitrios Goranitis, partener servicii de risc si reglementare, Deloitte România, arată că „Traversăm o perioadă de volatilitate extremă, în care previziunile detaliate sunt dificile, cu atât mai mult cele legate de profitabilitate. Rezultate trimestriale anunțate de unele bănci oferă indicii în sensul scăderii profitabilității, dar este prematur să facem evaluări detaliate. Este valabil atât pentru sectorul bancar global, cât și pentru cel românesc. Este inevitabil, însă, și ar trebui să ne așteptăm la o rentabilitate mai scăzută, deoarece o recesiune sau o încetinire a creșterii economice duce la creșterea riscului de credit, iar riscul de credit crescut duce la necesitatea de a înregistra provizioane suplimentare”.

„Scăderea profitabilității băncilor este determinată de mulți factori – costurile operaționale proprii, care includ costurile cu energia și cu salariile, deteriorarea calității activelor și creșterea provizioanele sunt doar câteva exemple. „Costul finanțării este un parametru complex. Scăderea creditării este asociată în principal cu capitalurile proprii ale băncii, care pot fi folosite pentru acordarea de credite, după asigurarea rezervelor de capital reglementat obligatorii. În România, gradul de intermediere financiară este scăzut și a crescut cu dificultate chiar și în anii de „boom”, în principal din cauza decalajului dintre standardele impuse de cerințele de reglementare și profilul debitorilor. În contextul deteriorării calității activelor din cauza climatului economic nefavorabil, personal, mă aștept ca băncile să aibă o atitudine mai conservatoare privind modul în care plasează capitalul pentru creditare, ceea ce poate duce la o ajustare a volumului total al creditelor”, arată Goranitis.

Alte necunoscute care pot afecta profitabilitatea sunt legate de nivelul comisioanelor şi al dobânzilor. Despre acestea, reprezentantul Deloitte punctează: „Comisioanele bancare sunt deja competitive. În ceea ce privește ratele dobânzilor, acestea depind de băncile centrale. De exemplu, Banca Federală a SUA a avut o abordare mai degrabă agresivă, care a dat tonul pentru deciziile Băncii Centrale Europene și ale altor bănci centrale, dar inflația este încă mare, așa că mă aștept să vedem noi creșteri ale ratelor de dobândă, în încercarea de a găsi echilibrul între riscul de inflație și cel de recesiune”. Alte bănci centrale din țările Uniunii Europene din afara zonei euro iau decizii influențate mai degrabă de nevoile specifice. De exemplu, Ungaria a fost foarte agresivă în politica de creștere a ratelor dobânzilor, Polonia și Cehia, agresive, iar România, conservatoare, mai puțin agresivă.

Dimitrios Goranitis este de părere că România are o economie activă, foarte deschisă, atribute care au fost benefice pentru sectorul financiar local, în care sunt active și bănci care nu au sediul în România. „Nu văd un risc sistemic pentru sectorul bancar local. Dimpotrivă, un acționariat mai diversificat al companiilor din România duce la o economie locală și mai deschisă și, în cele din urmă, contribuie la îmbunătățirea guvernanței corporative, a relațiilor cu investitorii, a raportării financiare și prudențiale, solicitate de autoritățile de reglementare – este valabil atât pentru marile companii, cât și pentru întreprinderile medii -, ceea ce, mai departe, contribuie la creșterea gradului de intermediere financiară în rândul unor sectoare ale economiei sau al unor segmente de clienți care până acum nu erau considerate „bancabile”.

Profitabilitatea băncilor va rămâne modestă în cursul anului viitor, din cauza unei combinaţii de factori fără precedent, cum ar fi invazia Ucrainei de către Rusia, perturbările de pe lanţurile de aprovizionare, creşterea inflaţiei, înăsprirea politicii monetare şi potenţiala recesiune sau stagflaţie din unele tari, dar va intra pe un trend crescător şi va reveni la nivelurile actuale ale ratelor de rentabilitate a activelor în 2026, conform unui studiu realizat de Deloitte.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
Profitul Huawei a crescut cu 564% în primul trimestru
 Perioada ianaurie-martie 2024 a fost al patrulea trimestru consecutiv de creştere a profitului Huawei Technologies Co., un semn că firma chineză de tehnologie acaparează o parte din cota de......
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Ciolacu: Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile sub 15 mii de locuitori
Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15 mii de ...
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Autostrada Moldova – Deputaţii au aprobat contractul de finanţare pentru construcţia A7
Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, contractul de finanţare, în valoare de 600 de milioane euro, între România ...
Primul kilometru de tunel forat pe A1 Sibiu-Pitești VIDEO
Primul kilometru de tunel forat pe A1 Sibiu-Pitești VIDEO
A fost forat primul kilometru de tunel din secțiunea 4: Tigveni - Curtea de Argeș din autostrada Sibiu-Pitești, a anunțat ...