ARB: Vom continua să promovăm recursul la Înalta Curte, dacă tribunalul nu va proteja ambele părţi

Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a anunţat că va sprijini viitorul tribunal care ar urma să judece procesele privind clauzele abuzive, dar dacă băncile vor concluziona că nu sunt protejate şi interesele proprii şi ale clienţilor va promova varianta iniţială, respectiv recursul la Înalta Curte.
Economica.net - joi, 26 sept. 2013, 13:29
ARB: Vom continua să promovăm recursul la Înalta Curte, dacă tribunalul nu va proteja ambele părţi

„Comunitatea bancară va urmări cu atenţie procesul înfiinţării Tribunalului specializat şi îşi exprimă disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităţilor pentru buna organizare şi funcţionare a acestuia. Totodată, în condiţiile în care comunitatea bancară va ajunge la concluzia că nu se creează cadrul protejării, în egală măsură, a intereselor clienţilor şi instituţiilor de credit, Asociaţia Română a Băncilor va continua să susţină şi să promoveze propunerile iniţiale ale sistemului bancar, astfel încât instanţa de recurs să fie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, arată ARB, într-un comunicat.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că procesele privind clauzele abuzive din contracte de prestări servicii, inclusiv credite, vor fi judecate de trei sau patru instanţe specializate, printre altele la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, pentru a nu suprasolicita Curtea Supremă cu astfel de cazuri foarte tehnice.

„Ministerul Justiţiei are în pregătire în acest moment specializarea a două, trei, maxim patru instanţe care să judece aceste cauze speciale. Pentru fiecare judecător de la fiecare judecătorie e foarte greu să intre în detalii de contracte de zeci, sute de pagini şi cu lucruri foarte tehnice. Procesele de acest tip se vor judeca în trei, patru – asta am discutat ieri cu ministrul Justiţiei – instanţe specializate, probabil curţi de apel, Bucureşti, Cluj, Iaşi. Ideea este să nu mai încarci Curtea Supremă şi să aduci orice om care are un proces cu o bancă, de la Botoşani sau de la Satu Mare, să-l aduci la Bucureşti”, a spus Ponta.

El a adăugat că Ministerul Justiţiei lucrează în prezent la organizarea acestor instanţe.

În şedinţa de miercuri a Guvernului, Ministerul Justiţiei a propus amânarea până la 1 februarie 2014 a posibilităţii denunţării clauzelor abuzive din contractele, dar Executivul, pe fondul unor discuţii inclusiv cu caracter politic, a decis să nu aprobe actul normativ, astfel că prevederile legale privind denunţarea acestor clauze vor fi aplicate de la 1 octombrie 2013.

Ponta a confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, decizia Guvernului de a nu mai amâna posibilitatea denunţării clauzelor abuzive.

Scrisoarea de intenţie transmisă de Guvern către Fondul Monetar Internaţional pentru încheierea unui nou acord şi prezentată recent de MEDIAFAX prevede că procesele având pe rol denunţarea clauzelor considerate abuzive din contractele de prestări servicii, inclusiv pentru credite bancare, vor fi judecate doar la nivelul instanţelor superioare sau de o instanţă specializată unică, iar judecătorii vor fi „instruiţi” pentru aplicarea „armonizată” a legii.

În urmă cu o săptămână, Guvernul a aprobat înfiinţarea unui tribunal comercial în Bucureşti, care se va ocupa de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolvenţa şi concurenţa neloială, urmărindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor în domenii sensibile.

Instituţiile de credit, sprijinite de BNR, susţin însă că procesele colective împotriva băncilor privind clauzele abuzive din contractele de creditare ar putea să aibă cale de atac la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, ca o excepţie de la lege, pentru că deciziile în astfel de speţe privesc o masă largă de populaţie.

Potrivit Codului Civil, aceste procese ar urma să aibă ca primă instanţă Tribunalul, iar sentinţa definitivă să fie pronunţată de Curţile de Apel.

În cazul în care Guvernul ar accepta să legifereze o excepţie în acest sens, prevederea nu ar putea viza doar băncile, ci toate procesele între consumatori şi furnizori, pentru a nu se crea discriminare. O astfel de măsură ar putea aduce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mii de procese între populaţie şi furnizori de electricitate, telefonie, sau apă şi canalizare.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu o lună că clauzele abuzive reclamate de debitorii băncilor sunt cuprinse în contracte pe care clienţii le-au semnat şi pe care trebuie să şi le asume, arătând totodată că atât stabilitatea sistemului financiar-bancar, cât şi deponenţii trebuie protejaţi.

Oficialul BNR a arătat că în cazul unor pierderi semnificative din acţiuni colective pe clauze abuzive vor fi afectate resursele viitoare ale băncilor, iar băncile vor scumpi acele tipuri de credit pentru care au fost penalizate, întrucât vor internaliza în cost riscul unei pierderi.

Săptămâna trecută, viceguvernatorul Băncii Naţionale Bogdan Olteanu a declarat la rândul său că BNR consideră că băncile ar putea să negocieze cu clienţii pe clauzele considerate abuzive şi să încheie înţelegeri cu aceştia pentru a evita procese colective în instanţă, care ar presupune consum de timp şi bani pentru toţi cei implicaţi.

Cele 40 de instituţii de credit de pe piaţa românească au încheiat anul trecut cu pierderi cumulate de 2,3 miliarde lei, triple faţă de 2011.

Te-ar mai putea interesa și
ANM: Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic pentru județele Botoșani, Suceava și Iași
ANM: Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic pentru județele Botoșani, Suceava și Iași
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni după-amiaza o atenţionare nowcasting Cod portocaliu de grindină, averse torenţiale şi vânt puternic în localităţi din judeţele......
Bruxelles-ul va închide procedura din Articolul 7 al Uniunii declanșată împotriva Poloniei pentru încălcarea statului de drept
Bruxelles-ul va închide procedura din Articolul 7 al Uniunii declanșată împotriva Poloniei pentru încălcarea statului ...
Comisia Europeană şi-a anunţat luni intenţia de a pune capăt unei proceduri declanşate în decembrie 2017 împotriva ...
Preşedinta CE îi cere preşedintelui Chinei să intervină pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina
Preşedinta CE îi cere preşedintelui Chinei să intervină pe lângă Rusia pentru a opri războiul în Ucraina
 Uniunea Europeană mizează pe China pentru ca aceasta să-şi folosească influenţa pe lângă Rusia astfel încât să ...
Pierderile estimate de CFR Călători pentru 2024 cresc cu 464% – proiect
Pierderile estimate de CFR Călători pentru 2024 cresc cu 464% – proiect
Operatorul de stat de transport feroviar de călători estimează pentru anul 2024 pierderi de 1,026 miliarde de lei, cu ...