Pricopie: Educaţia va intra în procesul de regionalizare după ce vor fi decise principiile acestui proces

O reorganizare a sistemului de învățământ la nivel regional se va face după ce vor fi stabilite principiile care vor sta la baza regionalizării, urmând să fie păstrat un echilibru între diferitele paliere de decizie, a afirmat sâmbătă, la Pitești, ministrul Educației, Remus Pricopie.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2013, 11:07
Pricopie: Educaţia va intra în procesul de regionalizare după ce vor fi decise principiile acestui proces

„Mai întâi trebuie să se decidă anumite principii care vor sta la baza regionalizării. Evident că și educația va intra în acest proces de regionalizare, existând însă un anumit echilibru între ceea ce se decide la nivel local, la nivel regional și la nivel central. Acest lucru se întâmplă peste tot unde avem un astfel de sistem de organizare administrativă. Detaliile încă nu s-au stabilit, sunt diferite formule, există un grup de lucru inter-ministerial, Ministerul Educației a venit și el cu niște propuneri, dar trebuie mai întâi să vedem care sunt principiile, apoi și la nivelul sistemului de învățământ vom merge cu reașezarea acestor etaje de decizie”, a declarat Remus Pricopie.

Ministrul Educației a apreciat că un pas important în procesul de descentralizare s-a făcut în domeniul infrastructurii școlare, care, începând din acest an, a rămas doar în administrarea autorităților locale și județene.

„În zona educației sunt unele lucruri care s-au decis deja și care, într-un fel, premerg procesul de regionalizare. Un exemplu concret este cel legat de infrastructură. (…) Până la începutul acestui an au existat mai multe instanțe care au acționat asupra infrastructurii, atât autoritățile locale, cât și inspectoratele școlare și, uneori, Ministerul Educației. Premierul a cerut clarificarea acestei situații și, începând din 1 ianuarie, tot ceea ce înseamnă infrastructură școlară publică se realizează prin autoritățile locale”, a explicat Pricopie.

El a precizat că Ministerul Educației are în continuare responsabilități în domeniul infrastructurii școlare, dar numai din punct de vedere al coordonării și estimărilor privind dimensionarea rețelei școlare.

Ministrul Remus Pricopie a participat, sâmbătă, la inaugurarea Centrului de Excelență de la Universitatea din Pitești, realizat în colaborare cu Inspectoratul școlar Județean (ISJ) Argeș și destinat pregătirii elevilor cu rezultate deosebite din învățământul preuniversitar.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Volkswagen: „Rezultatele noastre din primul trimestru arată un început lent de an”
Grupul Volkswagen: „Rezultatele noastre din primul trimestru arată un început lent de an”
Profitul operațional al grupului german Volkswagen a scăzut cu 20% în primul trimestru din 2024, însă compania mizează pe o revenire în următoarele luni....
Dispare al doilea magazin Cora deschis în România. Supernova redeschide București Lujerului și Constanța Brătianu sub sigla Supernova unde fostele Cora vor opera sub brandul Carrefour
Dispare al doilea magazin Cora deschis în România. Supernova redeschide București Lujerului și Constanța Brătianu sub ...
Centrele Cora Lujerului și Cora Constanța Brătianu au fost renovate și redenumite Supernova București Lujerului și ...
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
O nouă criză în Europa? Îngrăşămintele, noul produs rusesc de care Europa este dependentă – Financial Times
Europa se îndreaptă pe nesimţite în poziţia în care va fi dependentă de îngrăşămintele ruseşti, la fel cum a ...
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Planuri de extindere a două magistrale de metrou, M3 și M5. Unde ar putea ajunge
Primăria Sectorului 6 spune că este în discuții cu Metrorex și cu Guvernul pentru extinderea spre ieșirile din oraș ...