Realitatea Media, firma lui Guşă şi Păcuraru şi fostul administrator judiciar, urmărite penal

Firmele Realitatea Media, Strategies Research Investments - deţinută de Cozmin Guţă şi Maricel Păcuraru - şi Rovigo, fostul administrator judiciar al Realitatea Media, sunt urmărite penal în dosarul în care sunt învinuite 12 persoane, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 15:14
Realitatea Media, firma lui Guşă şi Păcuraru şi fostul administrator judiciar, urmărite penal

DNA precizează, într-un comunicat de joi, că a fost începută urmărirea penală şi faţă de trei persoane juridice, în dosarul privind activităţile infracţionale desfăşurate în cadrul procedurii de insolvenţă a SC Realitatea Media SA.

Astfel, SC Realitatea Media SA este urmărită penal pentru spălare de bani, având în vedere că, potrivit anchetatorilor, „există date și indicii temeinice că a fost finanțată cu bani proveniți din evaziune fiscală, transferul banilor fiind realizat sub forma unor contracte de împrumut”.

A doua firmă urmărită penal în acest dosar este SC Strategies Research Investments SRL, a lui Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru, în sarcina căreia s-au reținut infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și participație improprie la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având în vedere că există date și indicii temeinice potrivit cărora, în favoarea acestei societăți au fost falsificate documente, prin antedatare, pentru a modifica registrul acţionarilor, potrivit DNA.

„Documentele astfel modificate au fost depuse la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București, unde s-au formulat cereri de înregistrare a mențiunilor privind schimbarea acţionariatului, în scopul prejudicierii creditorilor SC Realitatea Media SA”, susţin procurorii.

În acelaşi dosar este urmărită penal Rovigo SPRL, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de bancrută frauduloasă, având în vedere că există date și indicii temeinice că societatea a fost folosită pentru înstrăinarea mărcilor Realitatea Media, se mai precizează în comunicatul DNA.

Reprezentanților legali ai celor trei societăți li s-au adus la cunoștință învinuirile, arată DNA.

Cozmin Guşă a fost, joi, la DNA pentru a-i fi aduse la cunoştinţă acuzaţiile în cazul societăţii la care el este acţionar şi care a preluat controlul Realitatea Media, în dosarul în care au fost puse sub învinuire 12 persoane, printre care şi asociatul său în firmă, Maricel Păcuraru.

Guşă a declarat că a fost chemat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă, în calitatea sa de reprezentant al firmei, acuzaţiile formulate împotriva persoanei juridice SC Strategies Research Investments SRL, societatea care a preluat Realitatea Media şi în care el este acţionar cu 50 la sută.

El a precizat că nu crede că Maricel Păcuraru, care deţine tot 50 la sută din acţiunile SC Strategies Research Investments SRL şi care a fost pus sub învinuire pentru prejudicierea societăţii Realitatea Media, a comis vreo ilegalitate, arătând că, în opinia sa, acest dosar ar avea la bază un denunţ calomnios.

Cozmin Guşă a mai spus că „cei mai deranjaţi în acest caz sunt cei doi parteneri de afaceri, Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă”.

„Unul este supărat pentru că este criticat tot timpul, şi aici mă refer la iresponsabilul vesel Victor Ponta, iar celălalt, Ghiţă, este derajat de faptul că trebuie să returneze foarte mulţi bani Realităţii TV, iar în acelaşi timp face foarte multe probleme postului de televiziune, în încercarea lui de a-l aduce în faliment”, a declarat Guşă.

Acesta a mai spus că există de câteva zile o problemă a primirii banilor de către angajaţii Realitatea, dar acestea se vor rezolva şi în scurt timp vor fi date salariile.

Maricel Păcuraru, Mirel Mircea Amariţei şi Sorin Ionuţ Barbu sunt urmăriţi penal, fiind acuzaţi că, în cadrul procedurii insolvenţei Realitatea Media, au antedatat contracte de cesiune, pentru a prejudicia societatea, a anunţat, în 15 octombrie, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Alte nouă persoane, printre care Fabian Schwartzenberg şi Monica Hoffman – fratele şi o apropiată a lui Elan Schwartzenberg -, sunt urmărite penal pentru infracţiuni ce au avut ca scop influenţarea deciziilor privind SC Realitatea Media SA şi preluarea acesteia.

Direcţia Naţională Anticorupţie a precizat că s-a început urmărirea penală faţă de Fabian Schwartzenberg, Daniela Madi Ionescu, Monica Hoffman, Adrian Radu, Adrian Marian Vîlsan, Tamara Bătrînache, Ioana Nadolu, Geraldina Neagoe şi Carmen Stăncescu, referitor la „implicarea acestora în fapte care se circumscriu infracțiunilor de spălarea banilor, complicitate la înșelăciune, bancrută frauduloasă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor sub forma complicității, a participației improprii sau a tentativei, fals în înscrisuri sub semnătură privată”.

Din rezoluția de începere a urmăririi penale a rezultat faptul că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în 2011 şi 2012, învinuiții, aparent acţionari majoritari sau acţionari minoritari, au derulat acţiuni infracţionale pentru influențarea deciziilor în cadrul procedurii insolvenței, în mod direct sau prin persoane fizice ori juridice interpuse, în scopul influențării deciziilor referitoare la SC Realitatea Media SA şi preluării controlului asupra acesteia, susţin anchetatorii.

„Scopul urmărit de fiecare dintre învinuiţii din cauză a fost asigurarea controlului asupra deciziilor luate în cursul procedurii insolvenței, astfel încât să înscrie o sumă cât mai mare în tabelul creanţelor care determina schimbarea componenței Comitetului Creditorilor al societății aflate în insolvență și a numărului de membri”, a arătat DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, din probele administrate în cauză a rezultat că aceştia au acţionat pe două paliere.

Astfel, pe un palier, „demersurile infracţionale au fost derulate de un învinuit care, deşi avea doar calitatea de persoană interpusă, s-a erijat în patron şi a solicitat intrarea în insolvenţă. Apoi, folosindu-se de persoane juridice ori fizice interpuse, s-a erijat în creditor al SC Realitatea Media SA şi, sub pretextul finanțării acesteia, prin mărirea succesivă a creanței ( prin înscrieri de contracte de cesiune ori facturi fictive în contabilitate) a urmărit să se înscrie în tabelul definitiv al creanțelor cu 52% din totalul creanțelor și a urmărit înstrăinarea mărcilor Realitatea Media”, susţine DNA.

Potrivit probelor administrate, suma iniţială de cinci milioane de euro folosită pentru creditarea SC Realitatea Media SA provenea din evaziune fiscală sau din contracte fictive de împrumut, precizează sursa citată.

„Pe un alt palier, demersurile infracţionale au fost derulate şi de alte persoane – acţionari minoritari – care, în complicitate cu persoane fizice și persoane juridice, au falsificat, prin antedatare, contracte de cesiune, iar prin interpuși, au înregistrat modificări fictive ale structurii acţionariatului pe care le-au depus la Oficiul Registrului Comerţului. Faptele au fost desfășurate în același scop al obținerii unor foloase bănești”, au mai arătat anchetatorii.

În cauză se efectuează cercetări penale și față de alte persoane, în legătură cu fapte similare, dar și cu alte fapte, a mai arătat DNA, care a precizat că învinuiților li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile.

Procurorii DNA au făcut, în 14 octombrie, percheziţii domiciliare în 35 de locaţii din Bucureşti, fiind emise mandate de aducere pentru 16 persoane. Unele dintre percheziţii au fost făcute la imobile deţinute de Fabian Schwartzenberg, Monica Hoffman şi Maricel Păcuraru.

Surse judiciare au declarat că ancheta are legătură şi cu dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta – şeful de cabinet al fostului preşedinte ANAF Sorin Blejnar.

DNA a mai arătat că procurorii Secţiei de combatere a corupţiei fac cercetări într-o cauză penală complexă ce vizează săvârşirea mai multor infracţiuni, printre care trafic de influenţă, spălarea banilor proveniţi din evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, bancrută frauduloasă, delapidare, în care sunt implicate peste 30 persoane fizice şi mai multe persoane juridice.

„Potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale, suma care face obiectul spălării de bani este de peste 1.000.000 euro”, a precizat DNA.

În prezent, asociatul majoritar al Realitatea Media SA este societatea Strategies Research Investments SRL (86,513817357%), ai cărei acţionari sunt Cozmin Guşă (50%) şi Maricel Păcuraru (50%)

Tribunalul Bucureşti a admis, în 23 mai, cererea formulată de Realitatea Media SA şi a suspendat efectele contractului de cesiune prin care compania Win Win Business & Lobby Company Limited, controlată de Elan Schwartzenberg, a devenit proprietarul mărcilor Realitatea.

Contactat la momentul respectiv de MEDIAFAX, avocatul Gheorghe Piperea, care îl reprezintă în instanţă în acest conflict pe Elan Schwartzenberg, a declarat că decizia Tribunalului Bucureşti reprezintă un abuz şi va fi atacată cu recurs la Curtea de Apel.

Societatea Realitatea Media, care deţine televiziunea de ştiri Realitatea TV, se află în insolvenţă din septembrie 2011. Administratorul judiciar al Realitatea Media este Judiciar HM Expert IPURL.

În 30 aprilie 2013, CNA a aprobat modificarea acţionariatului Realitatea TV, Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru fiind acţionarii majoritari ai societăţii Realitatea Media SA, în timp ce Elan Schwartzenberg şi copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu nu mai au nicio participaţie la societatea care deţine licenţa televiziunii.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Boloș: Statul va încasa pe 30 septembrie primele sume din impozitul pe marile averi
Marcel Boloș: Statul va încasa pe 30 septembrie primele sume din impozitul pe marile averi
Primele încasări din impozitul pe marile averi ar trebui să le avem la 30 septembrie, până atunci autorităţile locale urmând să notifice la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală......
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat pleacă pe o funcție de conducere în cadrul companiei mamă CBC International
Tuborg România face o schimbare strategică de management. Yoav Bar preia poziția de CEO și fostul director Tzafrir Granat ...
Tuborg România anunță o schimbare strategică în managementul organizației, prin aducerea lui Yoav Bar (foto) la conducerea ...
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
Influencerii înlocuiesc familia și prietenii ca sursă de informare pentru investitori
În fiecare zi, investitorii individuali caută informații despre diferitele piețe pentru a lua decizii. Însă sursele ...
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit ...