Rusia permite Chinei să participe la producţia de petrol în Estul Siberiei

Principalul producător de petrol din Rusia, grupul de stat Rosneft, a acceptat vineri să împartă o parte din resursele sale cu compania chineză China National Petroleum Corp (CNPC), cele două firme semnând un memorandum de înţelegere în vederea dezvoltării în comun a depozitelor din Estul Siberiei, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 18 oct. 2013, 08:47
Rusia permite Chinei să participe la producţia de petrol în Estul Siberiei

Până acum Rusia, cel mai mare producător mondial de petrol, a preferat să semneze doar acorduri de aprovizionare pe termen lung în valoare de mai multe miliarde de dolari cu China, cel mai mare importator de petrol din lume.

Rosneft şi CNPC au precizat că vor înfiinţa o societate mixtă, deţinută în proporţie de 51% de Rosneft şi 49% de CNPC, care va dezvolta o serie de depozite precum câmpul Srednebotuobinsk, pe care Rosneft l-a achiziţionat odată cu preluarea companiei Taas-Yuriakh.

Depozitul Srednebotuobinsk, care potrivit Rosneft conţine rezerve de 134 milioane tone de petrol şi 155 miliarde metri cubi de gaze naturale, este amplasat în apropiere de conducta petrolieră Eastern Siberia – Pacific Ocean (ESPO). Rosneft livrează Chinei aproximativ 300.000 de barili pe zi via ESPO iar la începutul anului s-a angajat să dubleze volumul livrărilor.

Compania rusă, care în luna martie a preluat firma TNK-BP pentru 55 de miliarde de dolari, trebuie să-şi majoreze baza upstream pentru a putea să-şi onoreze promisiunile vizând creşterea vânzărilor către China.

‘Acordurile convenite dovedesc încă odată că Rosneft are suficiente resurse pentru a-şi atinge obiectivele strategice’, a declarat directorul general de la Rosneft, Igor Sechin.

Luna trecută, China a devansat SUA devenit cel mai mare importator mondial de ţiţei. Potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie, până în 2020 China va cheltui 500 de miliarde de dolari pentru importurile de ţiţei, faţă de 335 miliarde de dolari în cazul SUA.

La rândul său, CNPC încearcă să-şi multiplice sursele de aprovizionare cu energie pentru a răspunde nevoilor Chinei. În luna iunie a acestui an Rosneft şi CNPC au semna un mega-contract în valoare de 270 de miliarde de dolari pe o perioadă de 25 de ani privind livrarea de petrol rusesc către China.

Te-ar mai putea interesa și
Ford ar putea produce anual 300.000 de maşini în Spania, din 2027
Ford ar putea produce anual 300.000 de maşini în Spania, din 2027
 Compania americană Ford Motor intenţionează să producă anual 300.000 de unităţi dintr-un nou model la fabrica sa de la Valencia (Spania), începând din 2027, a anunţat vineri Ministerul......
Metroul de Otopeni: Stația STB „Aeroport Băneasa” va fi mutată pentru lucrări la M6 – Metrorex
Metroul de Otopeni: Stația STB „Aeroport Băneasa” va fi mutată pentru lucrări la M6 – Metrorex
Luni, 13 mai 2024, începând cu orele 10:00, STB va muta stația de autobuz “Aeroport Băneasa”, cu aproximativ 50 de ...
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o parte
Nicuşor Dan: Costurile pentru recepţionarea Podului Basarab – 130.000.000 de lei. Constructorul ar putea plăti o ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că vor fi necesare aproximativ 130 de milioane de lei în ...
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
Autostrada Transilvania: CNAIR închide duminică lotul Chețani – Câmpia Turzii, pentru exercițiu NATO
CNAIR informează participanții la trafic că duminică, 12 mai 2024, circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada ...