Inflaţia în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat – oficial BCE

Rata anuală a inflaţiei în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat anterior, ţinând cont de evoluţiile pozitive din ultimele luni, dar creşterile de preţuri din trecut şi înăsprirea pieţei forţei de muncă încă ar putea exercita presiuni ascendente pe termen scurt asupra preţurilor de bază, a afirmat miercuri Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, transmite Reuters.
AGERPRES - mie, 15 feb. 2023, 12:58
Inflaţia în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat - oficial BCE

„Datele recente privind inflaţia în zona euro şi unii factori determinanţi cheie sunt încurajatoare, dar per ansamblu situaţia încă necesită prudenţă”, a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Acesta a explicat că până acum e vorba de date preliminare şi sunt câteva zone care trebuie atent monitorizate, inclusiv analizarea şocurilor inflaţioniste din trecut şi recentele scăderi ale preţurilor energiei, piaţa muncii şi evoluţiile salariale.

De asemenea, el a menţionat posibilele efecte ale redeschiderii Chinei, rezilienţa economiei zonei euro şi deciziile BCE de politică monetară.

„Toate acestea trebuie atent evaluate, ca parte a proiecţiilor complete care vor fi prezentate înaintea şedinţei BCE de politică monetară din martie”, a apreciat De Cos.

După ce a atins un vârf de 10,4% în luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, pentru ca în ianuarie să ajungă la 8,5%, graţie moderării tarifelor la energie şi deblocării lanţurilor de aprovizionare.

Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de referinţă de cinci ori, cu un total de trei puncte procentuale, o creştere fără precedent în istoria instituţiei. Obiectivul „gardienilor euro” este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creşterile de preţuri.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...