PMB vrea să identifice zonele de intervenţie prioritară pentru reducerea riscului seismic şi să împartă responsabilităţile cu sectoarele

Reprezentanţi ai autorităţii locale şi centrale, dar şi ai ONG-urilor participă, vineri, la o discuţie tehnică menită să stabilească: criterii pentru zonele de intervenţie în vederea reducerii riscului seismic, modul în care se va desfăşura campania de informare a cetăţenilor, dar şi în ce fel vor fi partajate responsabilităţile între Primăria Capitalei şi cele de sector.
AGERPRES - vin, 03 mart. 2023, 13:45
PMB vrea să identifice zonele de intervenţie prioritară pentru reducerea riscului seismic şi să împartă responsabilităţile cu sectoarele

Evenimentul are loc la sediul ARCUB, fiind organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, dar participă şi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai Universităţii Tehnice de Construcţii, ai primăriilor de sector şi ai unor ONG-uri.

„Legea pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic a fost modificată foarte recent şi din această perspectivă este nevoie de o colaborare între instituţii şi a vedea cine ce va face în continuare, pentru ca să fim cât mai eficienţi în această problema”, a spus edilul general, Nicuşor Dan.

Directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a declarat că principalul obiectiv al întâlnirii este definirea criteriilor de stabilire a zonelor prioritare pentru implementarea evaluării vizuale rapide.

„Înainte de aprobarea acestei metodologii, singurul instrument pe care îl aveam de a cataloga o clădire era acela de a efectua o expertiză tehnică. Şi astăzi ne aflăm în situaţia în care avem o serie de expertize elaborate într-un mod eterogen, la nivelul întregului oraş. Prin această metodologie, legiuitorul ne înaintează un instrument prin care să putem să scorăm întâi nişte imobile, să le prioritizăm şi abia apoi să trecem la etapa de expertizare tehnică, o etapă care este mult mai complexă şi ca activităţi, şi ca durată de timp”, a spus acesta.

Şeful Departamentului Urbanism şi Mobilitate Durabilă din cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, Bogdan Suditu, a precizat că dezbaterea are loc în contextul zilei de 4 martie, dar şi după modificarea recentă a cadrului normativ referitor la reducerea riscului seismic.

„De anul trecut, avem o lege nouă, Legea 212. De anul trecut, din decembrie, avem o metodologie aprobată referitor la evaluarea vizuală rapidă. Săptămâna aceasta, prin ordonanţă, s-au modificat termenele prin care această evaluare vizuală rapidă trebuie să fie iniţiată. Primăria Municipiului Bucureşti, împreună cu noi, echipele tehnice din jurul acesteia, am iniţiat această dezbatere pentru a identifica criteriile şi a le aplica în aşa fel încât să identificăm aceste zone de intervenţie prioritară. Bucureştiul este foarte mare, problemele sunt foarte mari. De foarte multe ori ne uităm către zona centrală, dar nu înseamnă că toate celelalte zone care nu sunt construite neapărat înainte de 1940, dar sunt construite înainte de 1977 nu sunt vulnerabile”, a spus el.

Totodată, a atras atenţia asupra faptului că după adoptarea Legii 212, atât Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi sectoarele au responsabilităţi în ce priveşte reducerea riscului seismic.

„După discuţiile tehnice de astăzi, o să propunem domnului primar general, colegilor de la sectoare prezenţi o propunere de partajare a acestei responsabilităţi, care ulterior să fie asumată, să fie implementată în baza unui act normativ, o hotărâre de Consiliu General reprezentativă. Al doilea lucru pe care o să-l discutăm astăzi, tehnic, sunt propuneri privind criteriile pentru stabilirea zonelor prioritare, în aşa fel încât, în baza tuturor informaţiilor celor care au lucrat în domeniu (…) să punem împreună toate datele şi informaţiile tehnice pe care le avem, în aşa fel încât să rezulte priorităţi teritoriale şi ulterior să stabilim cine ce face şi termene în care să se înceapă evaluarea vizuală rapidă şi, dacă e cazul, ulterior expertize şi consolidări. Cel de-al treilea obiectiv al întâlnirii de astăzi este propunere privind modul de lucru şi de informare a cetăţenilor”, a precizat el.

Te-ar mai putea interesa și
Profitul Romgaz a crescut cu 28%, pe fondul creșterii producției și consumului de gaze
Profitul Romgaz a crescut cu 28%, pe fondul creșterii producției și consumului de gaze
Profitul net consolidat înregistrat de  Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, în primul trimestru al anului 2024 a fost de 1,24 miliarde de lei, mai mare cu 28,4% față de......
Câştigul salarial mediu net a urcat la 5.185 de lei, în martie
Câştigul salarial mediu net a urcat la 5.185 de lei, în martie
Câştigul salarial mediu net a fost 5.185 lei, în luna martie a acestui an, în creştere cu 309 lei (+6,3%) faţă de ...
Statul chinez ar putea cumpăra milioane de case nevândute pentru a rezolva criza din sectorul imobiliar
Statul chinez ar putea cumpăra milioane de case nevândute pentru a rezolva criza din sectorul imobiliar
 Autorităţile chineze analizează o propunere conform căreia autorităţile locale din întreaga ţară ar cumpăra milioane ...
Transelectrica a început să socotească energia injectată de prosumatori în sistemul energetic național
Transelectrica a început să socotească energia injectată de prosumatori în sistemul energetic național
Transelectrica, operatorul de transport și al sistemului energetic național (SEN), a început să publice unele date despre ...