Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 5,8% în 2022; cel feroviar a scăzut cu 3,9% – date INS

Transportul rutier de mărfuri a înregistrat, anul trecut, o creştere cu 5,8% a volumului transportat, comparativ cu 2021, în timp ce volumul mărfurilor transportate pe calea ferată a scăzut cu 3,9%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.
AGERPRES - mie, 05 apr. 2023, 09:05
Transportul rutier de mărfuri a crescut cu 5,8% în 2022; cel feroviar a scăzut cu 3,9% - date INS

Din totalul de 324,526 milioane tone mărfuri transportate rutier, 82,9% au fost înregistrate în transport naţional, care a marcat creştere cu 6,7% faţă de anul precedent. Parcursul mărfurilor a crescut cu 4% comparativ cu anul 2021, în transportul naţional înregistrându-se un avans de 7,5%, scrie Agerpres.

Pe calea ferată au fost transportate 55,188 milioane tone mărfuri, din care 78,2% în transport naţional. Parcursul tarifar al mărfurilor s-a redus cu 2,2%, înregistrându-se scădere doar în transportul naţional, cu 11%.

În transportul maritim au fost înregistrate 60,260 milioane tone, din care 60,247 milioane tone în transport internaţional. Faţă de anul 2021, volumul total a marcat o creştere cu 13,4%.

Mărfurile transportate pe căi navigabile interioare au totalizat 28,62 milioane tone, din care 34,3% în transport naţional. Volumul mărfurilor transportate a înregistrat scădere cu 10,9% faţă de anul precedent, în timp ce parcursul mărfurilor a scăzut cu 20,4%.

Transportul prin conducte petroliere magistrale a înregistrat 6,902 milioane tone mărfuri transportate, în creştere cu 8,1% faţă de anul anterior.

În transportul aerian, volumul mărfurilor transportate a înregistrat un total de 51.000 tone, în urcare cu 22,7% comparativ cu 2021.

Anul trecut, în transportul rutier naţional, 63,4% din volumul mărfurilor a fost transportat pe distanţe între 1-49 km, 20,6% pe distanţe cuprinse între 50-149 km şi 12,8% pe distanţe cuprinse între 150-499 km, iar în transportul naţional pe căi navigabile interioare, 56,1% din volumul mărfurilor a fost transportat pe distanţe cuprinse între 150-299 km.

În transportul rutier, diviziunile de mărfuri cu cele mai mari ponderi în totalul mărfurilor transportate au fost: minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (33,4%) şi alte produse minerale nemetalice (18,7%).

În transportul feroviar, ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (21,7%) şi cocs, produse rafinate din petrol (21,1%), iar în transportul maritim, cele mai importante ponderi în total mărfuri transportate au fost înregistrate la diviziunile produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (34,2%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (20,1%).

Potrivit INS, în transportul pe căi navigabile interioare, ponderi importante în total mărfuri transportate au fost înregistrate la diviziunile minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (35,5%) şi produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (34,4%).

Anul trecut, în transportul rutier de mărfuri, mărfurile transportate în cont propriu au reprezentat 56,7% din total, iar în ceea ce priveşte destinaţia, 17,1% din total mărfuri au fost înregistrate în transport internaţional. Din totalul mărfurilor în transport rutier internaţional, respectiv 55,38 milioane tone, transportul între state terţe a reprezentat 46,2%, cabotajul 22% şi mărfurile încărcate 17,5%.

În transportul rutier internaţional de mărfuri, 91,2% din totalul mărfurilor descărcate au provenit din state membre ale Uniunii Europene şi 94,2% din totalul mărfurilor încărcate au avut ca destinaţie state UE. Cele mai mari cantităţi de mărfuri descărcate au provenit din Germania (18,7%), Ungaria (15,6%) şi Italia (11,9%), iar în ceea ce priveşte încărcările, 17,4% din volumul mărfurilor au avut ca destinaţie Germania, 16,7% Italia şi 13,6% Ungaria.

 

Te-ar mai putea interesa și
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. Studenții, în prim plan
ASF caută specialiști. Prim-vicepreședinte: Vrem să transparentizăm toate procesele și mecanismele pe care le reglementăm. ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenționează să strângă relația cu universitățile din România, într-un moment în care are mare nevoie de specialiști care să fie la curent......
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta opțiune de a atinge ținta de net-zero
Sorin Elisei, Ministerul Energiei: Rolul hidrogenului va fi creionat de cine va fi dispus să pună bani jos pentru aceasta ...
Directorul direcției de politici energetice din Ministrerul Energiei spune că, deși toate companiile vor fonduri nerambusrsabile ...
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Mihai Tudose: Mamaia este un dezastru. Nu se poate face turism cu un sezon de doar trei luni pe an
Europarlamentarul Mihai Tudose, vicepreşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, la Constanţa, că staţiunea Mamaia "e un ...
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Sute de mii de palestinieni au părăsit orașul Rafah după ordinul de evacuare dat de armata israeliană
Armata israeliană estimează că după ce a ordonat sâmbătă evacuarea unor părţi din oraşul Rafah din sudul Fâşiei ...