Nou Cod al insolvenţei pentru „scoaterea rapidă” a firmelor neviabile, până în 2014

Guvernul a asigurat Fondul Monetar Internaţional că până la finele lunii decembrie va înainta Parlamentului un nou proiect care să reglementeze procedura insolvenţei, cu prevederi mai clare care să sprijine salvarea din timp a afacerilor viabile şi să asigure "ieşirea rapidă" a firmelor neviabile.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 14:32
Nou Cod al insolvenţei pentru

Asigurarea a fost inclusă în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în negocierile din această lună.

„După ce ordonanţa de urgenţă privind Codul insolvenţei a fost decisă de Curte ca fiind neconstituţională, ne vom consulta cu toate părţile implicate relevante asupra revizuirii proiectului. Vom prezenta Parlamentului o lege până la sfârşitul lunii decembrie 2013, vizând o mai bună susţinere pentru salvarea din timp a firmelor viabile şi ieşirea rapidă a celor non-viabile”, se arată în documentul obţinut de MEDIAFAX.

Guvernul asigură că noul text va fi elaborat în consultare cu staff-ul FMI şi se va baza pe recomandările acestora, cel puţin în ceea ce priveşte procedurile premergătoare insolvenţei, votul creditorilor, finanţările prioritare, rangul creanţelor şi cerinţele de notificare.

Prin Codul Insolvenţei, Guvernul a abrogat vechea Lege 85/2006 privind procedura insolvenţei şi a decis că noile prevederi cuprinse în Cod vor fi aplicate din 25 octombrie inclusiv procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă aflate în derulare.

La sfârşitul lunii octombrie, Curtea Constituţională a admis însă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului şi a constatat că întreg actul normativ este neconstituţional.

Avocaţii au precizat atunci că ordonanţa de urgenţă produce efecte juridice până la publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale, dată de la care va reintra în vigoare Legea 85/2006 a insolvenţei.

Decizia Curţii Constituţionale a fost criticată de premierul Victor Ponta, care a acuzat instituţia că sprijină evaziunea fiscală şi nu lasă Guvernul să combată acest fenomen, el afirmând despre actuala lege a insolvenţei că încurajează companiile să nu plătească taxele.

Ponta a adăugat că actuala lege a insolvenţei este „o lege proastă” şi a spus că este hotărât să o schimbe pentru a sprijini companiile „serioase” să investească, să plătească şi să fie „actorii corecţi” în economia românească.

Te-ar mai putea interesa și
România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
România, a patra lună la rând ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul......
China anunţă măsuri „istorice” pentru a stabiliza piaţa imobiliară în criză
China anunţă măsuri „istorice” pentru a stabiliza piaţa imobiliară în criză
Guvernul chinez a prezentat vineri un set de măsuri ambiţioase pentru a stabiliza o piaţă imobiliară în criză, autorizând ...
Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni: Consitrans a depus completările la studiul de fezabilitate – asociația HaiCăSePoate
Autostrada A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni: Consitrans a depus completările la studiul de fezabilitate – ...
Proiectantul Consitrans a depus la CNAIR completările solicitate la studiul de fezabilitate depus anterior în 15 februarie ...
Turcia are „discuţii avansate” cu BYD şi Chery pentru construcţia de uzine de asamblare a automobilelor electrice
Turcia are „discuţii avansate” cu BYD şi Chery pentru construcţia de uzine de asamblare a automobilelor electrice
Turcia este în "discuţii avansate" cu producătorii chinezi de automobile electrice BYD şi Chery pentru investiţii în ...