Veniturile Rusiei din petrol au scăzut în mai, în urma reducerii preţurilor – IEA

Veniturile realizate de Rusia din exporturile de petrol au scăzut luna trecută, ajungând la cel mai redus nivel din februarie, în urma declinului livrărilor şi al preţurilor, arată datele publicate de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmite Bloomberg.
AGERPRES - mie, 14 iun. 2023, 15:28
Veniturile Rusiei din petrol au scăzut în mai, în urma reducerii preţurilor - IEA

Luna trecută, Rusia a obţinut în total 13,3 miliarde de dolari de pe urma vânzărilor de petrol pe plan internaţional, un declin de 36% faţă de perioada similară din 2022, se arată în raportul lunar al IEA, scrie Agerpres.

Restricţiile occidentale impuse Rusiei ca răspuns la invadarea Ucrainei, inclusiv un plafon de preţ de 60 de dolari pentru un baril de ţiţei, impus de G7 (grupul statelor puternic industrializate), au creat o situaţie în care ţiţeiul rusesc Urals se vinde la un discount semnificativ de preţ faţă de ţiţeiul Brent.

Câştigurile Rusiei de pe urma petrolului, o sursă majoră de venituri pentru buget, s-au redus, chiar dacă livrările au continuat către alte pieţe.

Conform datelor IEA, ţiţeiul şi produsele petroliere din Rusia au fost vândute luna trecută sub limitele de preţ. Folosind datele de la Argus Media Group şi Kpler, Agenţia Internaţională a Energiei a calculat că preţul de export mediu ponderat pentru ţiţeiul rusesc a fost de 54,79 dolari pe baril în mai, faţă de 60,22 dolari pe baril în aprilie.

Cantitatea exportată de ţiţei şi produse petroliere din Rusia s-a situat în medie la 7,8 milioane de barili pe zi (bpd) în mai, sau cu 260.000 barili pe zi mai puţin decât în aprilie, potrivit IEA. Mai mult de jumătate din livrările totale ruseşti au ajuns în China şi India în timp ce în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină au ajuns 12% din livrări.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Renault Scenic E-Tech a câștigat ediția din 2024 a competiției Best Electric Car in Romania
Juriul competiției Best Electric Car in Romania a decis că modelul Renault Scenic E-Tech este mașina care merită trofeul ediției din 2024....
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 și annță deschiderea unei noi unități de lux
Lanțul de saloane de frumusețe și coafură GETT’S a înregistrat o cifră de afaceri de 3,4 milioane de euro în 2023 ...
GETT’S, una dintre cele mai mari rețele în domeniul frumuseții și al coafurii în România pentru segmentul de 4 si ...
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania și-a înrăutățit previziunea privind evoluția economiei din acest an
Consiliul Experţilor Economici din Germania (GCEE) a redus previziunile privind creşterea în 2024 a celei mai mari economii ...
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry raportează pentru primul trimestru o cifră de afaceri consolidată de 141,5 milioane de lei
ROCA Industry, primul holding industrial din România, specializat în materiale de construcții, listat pe piața principală ...