Candu: Suntem pregătiţi să livrăm reactoarele 3 şi 4 la Cernavodă, în colaborare cu China

Compania canadiană Candu Energy, producătorul celor două reactoare nucleare de la Cernavodă, a anunţat că este pregătită să livreze două noi unităţi în România, după ce Nuclearelectrica (SNN) şi China General Nuclear Power Group au semnat o scrisoare de intenţie în acest sens.
Economica.net - joi, 28 nov. 2013, 08:34
Candu: Suntem pregătiţi să livrăm reactoarele 3 şi 4 la Cernavodă, în colaborare cu China

Candu Energy salută semnarea unei scrisori de intenţie între Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power, pentru investiţii şi dezvoltarea a două noi reactoare nucleare la centrala de la Cernavodă, se arată într-un comunicat publicat de compania canadiană.

„Candu Energy este pregătită să participe la livrarea acestor două reactoare nucleare CANDU. Avem legături puternice în România prin proiectele CANDU derulate anterior acolo şi suntem încântaţi de oportunitatea de a livra încă două unităţi”, a declarat, în comunicat, Ala Alizadeh, vicepreşedinte Candu Energy pentru marketing.

Totodată, Candu se arată „încurajată” de întâlniri care au avut loc în această săptămână, în România, cu reprezentanţii China Nuclear Power Engineering Company, şi aşteaptă vizita în Canada a unei delegaţii chineze.

Centrala nucleară de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica, are două reactoare CANDU 6, care au intrat în exploatare în 1996, respectiv 2007, şi furnizează în prezent aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

România şi China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru înfiinţarea în comun a unui parc tehnologic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe documente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric.

Conducerea Nuclearelectrica a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation o scrisoare de intenţie pentru colaborare.

Nuclearelectrica a creat un special purpose vehicle, EnergoNuclear, pentru construcţia noilor unităţi, investiţie estimată la 6,4 miliarde euro.

Nuclearelectrica deţine 84,65% din acţiunile EnergoNuclear, restul fiind controlate de Enel (Italia), cu o participaţie de 9,15%, şi ArcelorMittal România, cu 6,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Ferrari păstrează tradiția: Înlocuitorul lui 812 Superfast are motor V12
Marca italiană de vehicule sport de lux Ferrari nu doar că menține tradiția motoarelor V12, dar a decis să menționeze asta clar în numele următorului său vehicul. Comercializat în variante......
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte cele mai bune relaţii cu SUA, indiferent de cine se află la putere – ministru polonez
Polonia doreşte să aibă "cele mai bune relaţii posibile cu America, indiferent de cine se află la putere", a declarat ...
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele au fost prima sursă de energie electrică a României
Consumul național de energie electrică a coborât de Paști la noi minime istorice, greu de imaginat, sub 3.000 MW. Fotovoltaicele ...
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază, în prima zi de Paște, sub incredibilul ...
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără ...